Ekrem Sarısu Hakkında vergi incelemesi devam edenler aftan yararlanabilecek
HABERİ PAYLAŞ

Hakkında vergi incelemesi devam edenler aftan yararlanabilecek

Soru: Şirketimiz hakkında geçen yıl başlayan vergi incelemesi devam ediyor. Af Kanunu’ndan nasıl yararlanacağız? Sedat Cevap: Af Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2011 tarihinden önce başlayan ancak bu tarihe kadar tamamlanmamış olan vergi incelemesine giren mükellefler de aftan yararlanıyor. Aftan şu şekilde yararlanacaksınız: - İnceleme sonucunda ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak aftan yararlanmak için başvuruda bulunun. - Vergi aslının yüzde 50’sini - Vergi aslının yüzde 50’sine 25 Şubat 2011’e kadar enflasyon oranında hesaplanan gecikme faizini, - Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 25’ini - Kanunun yürürlük tarihi olan 25 Şubat 2011’den ihbarnamenin tebliğ üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizini, İhbarnamenin tebliğ tarihini izleyen ay içinde ödeyin.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Borca, ilk taksiti ihbarnamenin tebliğ tarihini takip eden ay içinde olmak üzere ikişer aylık sürelerde toplam altı taksitte ödediğiniz takdirde yüzde 5 oranında taksitlendirme faizi uygulanır. Af kapsamında; - Vergi aslının yüzde 50’si, - Vergi aslına bağlı kesilen vergi cezasının tamamı, - Vergi aslına bağlı olmadan kesilen cezanın yüzde 75’i, - Yüksek oranlı gecikme faizinin tamamı silinir.

Malul aylığı için yeni rapor isterler

Soru: İş kazasından sonra (uzuv kaybı) iş gücü kaybı ile sürekli iş göremezlik geliri alıyorum. 10 Eylül 2002 girişliyim. Malulen emeklilik şartlarım nelerdir? Ayrıca yeniden iş gücü kaybı tespiti için rapor isterler mi? Osman PALA Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, en az 1800 gün prim ve yüzde 60 işgücü kaybı raporu aranıyor. Bu şartları sağlayacağınız tarihte malulen emekli olabilirsiniz. Malulen emekli aylığı bağlandığında, iş göremezlik geliri ile malul aylığından yüksek olanın tamamını, düşük olanın yarısını alabilirsiniz. Malul aylığı bağlanması için, kurumun göndereceği hastane sağlık kurulundan alacağınız raporun kurum sağlık kuruluşunda onaylanması gerekiyor. Yani, yeniden sağlık raporu isterler.

Haberin Devamı

Prim tamam ancak 49 yaşı da doldurmanız gerek

Soru: 1 Temmuz 1970 doğumluyum. 1 Kasım 1986’da SSK’lı oldum. 19 Ekim 2010’da çıkış yaptım. 6335 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Şükrü DÜZGÜN Cevap: 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 1 Temmuz 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Yazlık evini birkaç ay kiraya veren de beyan edecek

Soru: Deniz kıyısındaki yazlık dairesini, kendi kullanmadığı zaman boş kalmasın diye müşteri bulduğunda birkaç ay kiraya verenin vergi ödemesi gerekiyor mu? Semiha Y. Cevap: Kira beyanında, kira elde edilen dairenin vasfının yani yazlık, kışlık, dağ, orman evi gibi olmasının vergilendirme açısından önemi bulunmuyor. Beyanda daireden bir takvim yılında (1 Ocak-31 Aralık) elde edilen kira tutarı önemlidir. 2010 yılı içinde 2600 lirayı aşan tutarda kira geliri elde edenlerin elde ettikleri kirayı beyan etmeleri gerekiyor. 2010 yılında da yazlık evini kiraya veren ve 2600 lirayı aşan tutarda kira geliri elde edenler, en geç 25 Mart 2011 Cuma günü mesai saati sonuna kadar beyanname verecekler. Beyanname üstünde kiradan 2600 lira konut kira geliri istisnası düşecekler. Kiranın istisna düştükten sonra kalan kısmından ya götürü gider usulünü seçerek yüzde 25 oranında götürü gider düşecekler. Ya da gerçek usulü seçerek belgeye dayalı gerçek giderlerini kira gelirinden düşerek, kalan safi kira tutarı üstünden hesaplanan Gelir Vergisi’ni Mart ve Temmuz 2011 aylarında iki eşit taksitte ödeyecekler. Yazlık evini 2010’da birkaç ay kiraya veren ve 2600 liranın altında kira geliri elde edenler beyanname vermeyecekler.

Haberin Devamı

Eşiniz Torba Yasa’dan yararlanarak borçlanma yapamaz

Soru: Eşim 1 Aralık 1989 ile 10 Haziran 2000 tarihleri arasında SSK’ya 1550 gün prim ödedi. Ancak çalışmaları bir ayda 10, 15 gün civarında. Eşimin ay içindeki 30 günden az olan eksik günlerini Torba Yasa’dan yararlanarak, 30 güne tamamlayabilir miyiz? Bu yolla 1550 gün olan toplam prim gününü 3100 güne çıkarabilir miyim? M.ÇALIŞKAN Cevap: 25 Şubat 2011’de yürürlüğe giren Torba Yasa, başta vergi ve sosyal güvenlik prim borçları olmak üzere kamuya olan borçları yeniden yapılandırıyor. Sosyal güvenlik mevzuatında, İş Kanunu’nda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda, İşsizlik Sigortası Kanunu’nda ve diğer bazı kanunlarda değişiklikler yapılıyor. Ancak, yapılan bu değişiklikler arasında borçlanmaya ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Maalesef eşiniz Torba Yasa’dan yararlanarak borçlanma yapamaz.

SİZİN İÇİN SSK AVANTAJLI

Soru: 24 Haziran 1967 doğumluyum. 13 Mart 1990’dan beri Bağ-Kur’luyum. Erken emekli olmak için SSK’ya geçmeli miyim? Askerlik borçlanması yapmama gerek var mı? Ferit İSTEMİ Cevap: Bağ-Kur’da 25 yıl (9000 gün) prim ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. 13 Mart 2015’e kadar ara vermeden prim ödeyerek toplam ödemenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 52 yaşınızı dolduracağınız 24 Haziran 2019’da emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur dosyanızı kapatıp, sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 1260 günden başka prim ödemeseniz de 24 Haziran 2018’de emekli olabilirsiniz. SSK’da daha az prim ödeyerek 1 yıl erken emekli olmanıza karşın, Bağ-Kur’a göre; emekli aylığınız da daha fazla olacağından, SSK avantajlı.

Matrah artırımı en son mükellefi olunan vergi dairesine yapılacak

Soru: Son 8 yılda üç kere vergi dairem değişti. Matrah artırımını hangi vergi dairesine yapmam gerekiyor? ZEKİ A. Cevap: Matrah artımına ilişkin bildiriminizi, en son mükellefi olduğunuz vergi dairesine vermeniz gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder