Ekrem Sarısu İhraç olup hizmet birleştirerek emekli olana ikramiye ödenmiyor
HABERİ PAYLAŞ

İhraç olup hizmet birleştirerek emekli olana ikramiye ödenmiyor

Soru: 8 Temmuz 2018’de kamudan ihraç edildim. Bu tarihe kadar yıpranma dahil 25 yıl 10 ay 10 gün kadar bir hizmet sürem var. Emekliliği hak ettim. Ama yaşımı tamamlamayı bekliyorum. İhraç olduktan sonra özel bir yerde 19 gün SSK’lı olarak çalıştım. Bu durum emekli olmamı ve emekli ikramiyesi konusunu nasıl etkiler?

● B.KAYA

Cevap: İhraç edilip hizmet birleştirmesi ile emekli olan memurlara, memuriyet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmiyor. 19 gün SSK prim ödemeniz nedeniyle, emekli olduğunuzda ihraç edilip hizmet birleştirerek emekli olduğunuz gerekçesi ile emekli ikramiyesi ödenmez. Ancak mahkemeler, hizmet birleştirmeden memuriyet süresi emekli olmasına yeten memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi yönünde kararlar vermekteler. İkramiyeniz ödenmediğinde, memuriyet süreniz emekli olmaya yettiği gerekçesi ile dava açarak, emekli ikramiyenizi yargı yoluyla almanız mümkün olabilir.

Haberin Devamı

Ya 2105 gün daha prim ödeyecek ya da 25 yılı dolduracaksınız

Soru: 1964 doğumluyum. SSK başlangıç tarihim 2 Ocak 2006 olup 4895 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?

● Nuran SABAN

Cevap: Emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 2105 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca 4500 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 2 Ocak 2031 tarihinde emekli olmanız da mümkün.

Emeklilik için 54 yaşı da dolduracaksınız

SORU: 1977 doğumluyum. SSK başlangıcım 1993 olup 5800 gün prim ödemem var. EYT çıkarsa faydalanabilir miyim?

● Ümit KOLÇAK

CEVAP: Girişiniz de adınıza prim ödemesi varsa emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş dışındaki şartları sağladığınızdan 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Sizin gibi emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayıp emekli olmak için aranan yaşın dolmasını bekleyenleri emekli eden bir yasa çıkarsa tabii siz de yararlanırsınız.

Haberin Devamı

Bağkur emekliye de memura da yetim aylığı bağlamaz

SORU: Kendisi SSK emeklisi olan bir kişi eşinden ayrılınca, babasından kalan Bağkur maaşını alabilir mi? Bir sorum daha var. Kendisi devlet memuru olan kişi (bekar) babasının Bağkur maaşını alabilir mi?

● Ayşe TÜRK

CEVAP: Bağkur emekli veya sigortalı çalışan kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Bu nedenle sorunuzdaki emekli de memur olarak çalışan da Bağkur’dan yetim aylığı alamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder