Ekrem Sarısu İsteğe bağlı sigortalılar için gelir testine gerek yok
HABERİ PAYLAŞ

İsteğe bağlı sigortalılar için gelir testine gerek yok

Haberin Devamı

Soru: İki yıldır isteğe bağlı sigortalı olarak ailemin yardımıyla prim ödüyorum. Düzenli gelirim yok. Gelir testine girecek miyim? Gelir testi sonunda ödeyeceğim primde azalma olur mu? A.GÜNEŞ Cevap: İsteğe bağlı sigortalılar genel sağlık sigortalısı olarak sağlık yardımı aldıklarından gelir testi yaptırmanıza gerek yok. Çünkü, her ay farkında olmadan yüzde 20 emeklilik primi, (malullük-yaşlılık-ölüm sigortası), yüzde 12 oranında da genel sağlık sigortası primi ödüyorsunuz. Daha doğrusu ödediğiniz primin dağılımı bu şekilde. Maalesef gelir testi yaptırarak ödediğiniz primin aylık tutarını da düşürmeniz mümkün değil.

[[HAFTAYA]]

Yeni Ticaret Kanunu’nun getirdiği yeniliklerden biri de ‘internet defteri’

Soru: Muhasebecimizin dediğine göre; yeni Türk Ticaret Kanunu, internet bilgilerinin yazılacağı bir defter şartı getirmiş. Bu hususta bilgilendirir misiniz? BEHZAT Cevap: Türk Ticaret Kanunu işletmelerin tutacağı defter sayısını artırdı ve bu defterlere açılış ve kapanışların notere onaylatmasını zorunlu kıldı. Bu zorunluluğa uymayan, yani defterleri onaylatmayan taciri de 200 günden az olmamak üzere adli para cezalasıyla cezalandırmayı öngördü. Defterlerdeki noter onayı eksikliğinden dolayı işadamı 200 günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak. Adli para cezası 30 gün içinde ödenmezse, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşecek. Bir anlamda defterlerden birinin noter onayını yaptırmayan işadamı, 200 günden az olmamak üzere hapis cezasına muhatap olacak. Kanun, sermaye şirketlerine (limitet ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere) internet sitesi kurma ve şirkete ait mali tablolar başta olmak üzere, pek çok bilgiyi internette yayınlama zorunluluğu getirdi. Bu zorunluluğun dışında, internette yer alacak bilgilerin metin haline getirilerek, şirket yönetimi tarafından tarih ve saat gösterilerek, noterce onaylı bir deftere, sıra numarası altında yazılmasını veya yapıştırılmasını emretmektedir. Bu düzenlemeye göre; internet sitesinde yayımlanan bilgilerin noterden onaylı bir deftere yazılması veya yazılan kağıdın deftere yapıştırılması gerekiyor.

Çalışan emekli 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılamaz

Soru: Şubat 1997’de SSK’dan emekli oldum ve kıdem tazminatımı aldım. Halen aynı şirkette destekleme primine tabi olarak çalışmaktayım. Kendi isteğimle ayrılırsam, emekli olmayan sosyal güvenlik kurumu (SGK) çalışanları gibi, 3600 gün ve 15 yıl çalışma şartlarını yerine getirdiğim için kıdem tazminatı alabilir miyim? SGK 3600 gün ve 15 yıla ait kıdem tazminatını hak etmiştir yazısını emekli olanlar için de veriyor mu? A.UNLÜ Cevap: Emekli olmak için aranan sigorta ve prim artlarını sağlayan ve emekli olmak için aranan yaş haddini dolduramayanlardan isteyenler, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Emekli olacaklar yaş haddinin dolmasını çalışmadan da bekleyebiliyorlar. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar da yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartına sahipler. Ayrıca sigorta başlangıç tarihine göre erkek sigortalılardan 55-60 yaş arasında değişen yaş arandığından, 15 yıl sigorta ve 3600 gün primini dolduranlar, kıdem tazminatını alarak işinden ayrılabiliyor. Emeklilerin, tekrar emekli olması söz konusu olmadığından, bu uygulamadan yararlanmaları mümkün değil. 15 yılda, 3600 gün prim ödediğiniz gerekçesiyle kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Sosyal güvenlik destek primiyle çalışanlar, ancak işverenin haksız yere işten çıkartması halinde kıdem tazminatı alabilir.

25 yaşını doldurmayan yükseköğrenimdeki erkek çocuk gelir testi yaptırmayacak

Soru:
Sigortalı bir çalışanım. Oğlum 23 yaşında öğrenci ve benim sigortamdan yararlanıyor. Oğlumun gelir testi için başvuru yapması gerekiyor mu? Sevim GÖKER Cevap: Yükseköğrenim gören erkek çocuklar 25 yaşını doldurana kadar anne veya babalarının üstünden sağlık yardımı alabilir. Yükseköğrenim gören oğlunuz 25 yaşını doldurana kadar, prim ödemeden sizin sigortanızdan sağlık yardımı alabilir. Gelir testi yaptırmasına gerek bulunmuyor.

Engelli aylığı alanların gelir testi yaptırması gerekmiyor

Soru: Engelli aylığı alanlar da gelir testine girecek mi? C. AKGÜN Cevap: 2022 sayılı Yasa kapsamında engelli aylığı alanlar, prim ödemeden sağlık yardımı alabiliyor. 2022 sayılı Yasa kapsamında aylık alan engellilerin, gelir testi yaptırmalarına gerek yok. 1 Ocak 2012’den önce prim ödemeden nasıl sağlık yardımı alıyorlarsa, bu tarihten sonra da aynı şekilde sağlık yardımı almaya devam edecekler.

İşten ayrıldığınızda emekli aylığınızda azalma olmaz

Soru: Şu anda emekliyim ve 2000 lira maaş alıyorum. Özel sektörde asgari ücretle çalışmaya başladım. İşten ayrıldıktan sonra emekli maaşımda herhangi bir azalma olur mu? Hayati KILIÇ Cevap: Emekli aylığınızı kestirmeden ücretli çalıştığınızdan, çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. Emekli aylığından kesinti yapılmaz. İki ay sonra işinizden ayrıldığınızda da emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmaz. Bugün kaç lira emekli aylığı alıyorsanız, işten ayrıldığınızda da aynı tutarda emekli aylığı alırsınız

İkramiye almadan ve aylık bağlanmadan işinizden ayrılabilirsiniz

Soru: 9 Eylül 1966 doğumluyum. Öğretmenim. 31 Aralık 1986’da göreve başladım. 25 yılım dolunca emekli olabilir miyim? ERDAL Cevap: 25 yılınızı doldurduğunuzda emekli olamazsınız. 25 yıl fiili hizmet süresi ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. 25 fiili hizmet yılınızı doldurduğunuzdan, 9 Eylül 2016’da emekli olabilirsiniz. Ancak, 25 fiili hizmet yılınızı doldurduğunuzda isterseniz, öğretim dönemi sonunda işinizden emekli aylığı bağlanmadan ve emekli ikramiyesi almadan ayrılabilirsiniz. Bu durumda, emekli aylığınız 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte bağlanır. Emekli ikramiyenizi de aynı tarihte alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder