Ekrem Sarısu İşten ayrılan kullanmadığı yıllık izinlerin ücretini alır
HABERİ PAYLAŞ

İşten ayrılan kullanmadığı yıllık izinlerin ücretini alır

Haberin Devamı

Soru: 1996’dan beri çalışıyorum. 5700 gün primim var. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) alacağım ‘emekli olabilir’ yazısıyla ayrılmak istiyorum. Alacağım kıdem tazminatına kullanmadığım yıllık izin ücretlerim dahil olabilecek mi? Burcu CAN Cevap: İşinizden ayrıldığınızda, kıdem tazminatının yanında, çalışma süreniz içinde kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini de almanız gerekir.

[[HAFTAYA]]

Destek priminin silinmesi mümkün değil

Soru: Emekli Sandığı’ndan emekliyken 1999’da işyeri açtım. 2010’da kapattım. 2003’te çıkarılan SGDP’den (sosyal güvenlik destek primi) haberimiz olmadı. Bugüne kadar ödemeyle ilgili herhangi bir tebligat almadık. Borcumuz olduğunu tesadüfen öğrendik. (Bu süre içinde ana paranın 3-4 katı faiz birikti) Bu nedenle 6111 sayılı Yasa’dan yararlanmak için başvurumuz olmadı. 30 Haziran 2012’deki ek 19’uncu maddeden bizler de yararlanabilir miyiz? Ayfer CAN Cevap: Emekli memur iki şekilde kendi nam ve hesabına bağımsız çalışabilir: 1) Emekli aylığını kestirir ve 4/b sigortasına (Bağ-Kur) prim öder. 2) Emekli aylığını kestirmez. Sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışır. Bu durumda emekli aylığından her ay yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. (Bağ-Kur emeklisinden kesilen en yüksek tutardaki destek primini aşmamak üzere) Sosyal güvenlik destek primi için tescil yaptırma yükümlülüğü size aitti. Süresi içinde tescilinizi yaptırmadığınızdan kurum emekli olarak çalıştığınızı tespit ederek, adınıza destek primi tahakkuk ettirmiş. Toplumda af kanunu olarak 6111 sayılı prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin yasayı kaçırmışsınız. Geçtiğimiz yıl Mayıs sonuna kadar başvuru yapsaydınız, tahakkuk ettirilen gecikme faizi ve zamları silinir ve yerine enflasyon oranında bir faiz hesaplanırdı. Maalesef fırsatı kaçırmışsınız. Gerek Bağ-Kur Kanunu’nun Ek 19’uncu maddesi, gerekse 5510 sayılı yasanın geçici 17’nci maddesi hükmü Bağ-Kur prim borçları için geçerli. 30 Nisan 2008 itibarıyla Bağ-Kur’a 5 yıldan fazla prim borcu olanların sigortaları durdurularak, prim borçları silindi. Maalesef sosyal güvenlik destek primi bu kapsamda değil. Sizin durumunuzda çok kişi var. Destek primi topluma yeterince anlatılmadığından, bu tür sorunlar yaşanıyor. Bugün için destek primi borcunun ödenmesinden başka seçenek yok.

Primi 3600 güne, yaşı 58’e doldurmanız gerek

Soru: 1960 doğumluyum. 1979’da SSK’lı oldum. 1170 gün primim var. 2 yıl doğum borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? Fatma Pınar KAYGUSIZTEK Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanmanız halinde priminiz 1890 güne yükselir. 1710 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte ve 58 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizin 100 gününü borçlanıp bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 3 Ağustos 1969 doğumluyum. 1 Mart 1993’ten beri SSK’lıyım. Ne zaman emekli olabilirim? Erdal ANDER Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız. Askerliğinizin 100 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 100 gün geri gider ve 25 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. 5300 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 3 Ağustos 2022’de emekli olabilirsiniz.

Belirli süreli iş sözleşmesi ile zincirleme çalışma kıdem tazminatı hakkı doğurur

Soru: Sağlık il müdürlüğü aile hekimliğinde sağlık memuru olarak, Nisan 2012’de aile hekimiyle beraber belirli süreli iş sözleşmesi imzaladık. Sigortam 13/A maddesine göre yatıyor. Sözleşmem Aralık 2012’de sona erecek. Bize sözleşme yenileneceği söylendi. Sözleşme bitiminde kıdem tazminatı almaya hak kazanabilecek miyim? Sözleşme yenilememem benim kıdem tazminatımı almama engel midir? Murat ALİ Cevap: Sorunuzdan memuriyetten aile hekimliğine geçip geçmediğiniz belli değil. Memuriyetten geçmişseniz, aile hekimliğindeki çalışma süreniz de memur gibi sayılıyor. Memuriyetten geçmemişseniz, ilk sözleşmeniz 8 ay süreceğinden bu süre sonunda sözleşmeniz yenilenmezse, işyerinde toplam bir yıl çalışmadığınızdan tarafınıza kıdem tazminatı ödenmez. Sözleşme yenilemeniz halinde, aynı işyerinde toplam bir yıldan fazla süre çalışmış olacağınızdan kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Aynı işyerinde, birden fazla belirli süreli iş sözleşmesi ile zincirleme çalışmış olacağınızdan kıdem tazminatına hak kazanırsınız. İşveren kıdem tazminatınızı ödemekten kaçınırsa kıdem tazminatınızı dava yoluyla da alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder