Ekrem Sarısu Memur kız çocuğu babasından yetim aylığı alamaz
HABERİ PAYLAŞ

Memur kız çocuğu babasından yetim aylığı alamaz

Haberin Devamı

Soru: Babam, Aralık 1979’da SSK’dan emekli oldu. 24 Şubat 2017’de vefat etti. 2004 yılında eşimden boşandım. Halen bir kamu kurumunda memurluk yapıyorum. Acaba babamdan bana maaş bağlanır mı? ● Ayşe BAYRAKTAR

Cevap: SSK, sigortalı çalışan veya emekli kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Memur olduğunuz için maalesef babanızdan yetim aylığı alamazsınız.

İŞSİZLERİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ 53 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ

Soru: 25 Nisan 1967 doğumluyum. Bağkur girişim 2 Ocak 1991. Askerliğimi 4 Eylül 1987-4 Mart 1989 arasında yaptım. Halen ticarete devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Askerliğimin ne kadarını borçlanmam gerek? Emeklilik yaşımı beklerken, sağlıktan yararlanmak için Genel Sağlık Sigortası yaptırmak zorunda mıyım? Eğer yapmam gerekiyorsa aylık ne kadar prim ödemeliyim? ● S. ÇAKIR/İZMİR

Cevap: Askerlik sürenizin 14 ayını borçlanmanız halinde, emekli olmak için; 25 tam yıl (9000 gün) prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan 51 yaşınızı dolduracağınız 25 Nisan 2018’de emekli olabilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) radikal değişiklikler yapıldı. Faaliyetinize son verip emekli olacağınız yaşın dolmasını çalışmadan beklerseniz, sağlık yardımını genel sağlık sigortanızdan alırsınız.

8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6824 sayılı yasa ile Genel Sağlık Sigortası’nda radikal değişliklere gidildi. Gelir testinden çıkacak aile içinde kişi başına düşen aylık ortalama gelir tutarına göre kademeli olarak belirlenen genel sağlık sigortası primi alma usulü terk edildi. Asgari ücretin yüzde 3 oranında prim alma usulü benimsendi. 1 Nisan 2017’den itibaren asgari ücretin yüzde 3’ü oranında Genel Sağlık Sigortası primi alınacak. Yılsonuna kadar geçerli olan asgari ücrete göre, ödenecek aylık GSS primi 53.33 TL olacak.

Ancak GSS tescilinin tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde gelir testi talebinde bulunanlardan; gelir testi sonucunda aile içinde kişi başına düşen aylık ortala gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden (bugün için 592.50 liradan) az çıkanlar prim ödemeden sağlık yardımı alacaklar. Bunların primi devletçe ödenecek. Sonuç olarak yaptıracağınız gelir testi sonucuna göre ya prim ödemeden, ya da aylık 53.33 lira prim ödeyerek sağlık yardımı alacaksınız.

Doğumdan sonraki iki yılda prim ödenmeyen günler borçlanılabiliyor

Soru:
Eşim 25 Ekim 1971 doğumlu. Sigorta girişi Aralık 1991. Bugüne kadar 4000 gün prim ödedi.
2011 Haziran ve 2012 Kasım aylarında 2 doğum yaptı. Ne zaman emekli olur? ● Sencer BAŞARAN

Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabi. 1525 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5525 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Eşinizin, çocukların doğum tarihlerinden sonraki iki yıllık sürelerde prim ödenmeyen günleri borçlanma hakkı var.

Söz konusu sürelerde hiç prim ödemediğini varsayarsak, iki doğumu için 1230 gün doğum borçlanması yapabilir. Bu durumda ayrıca 295 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5525 güne tamamlaması şartıyla, 48 yaşını dolduracağı 25 Ekim 2019’da emekli olabilir.


Yıllık izin,çalışılan işyerindeki kıdeme göre hesaplanıyor

Soru: Çalışma kanununa göre, hizmet süresine bağlı olarak hesaplanan yıllık ücretli izin sürelerinde, hizmet süresi, toplam çalışma süresi üzerinden hesaplanabilir mi? Yoksa aynı işyerinde çalışmak zorunlu mudur?

Örneğin toplam çalışma süresi 15 yıl olan bir çalışan için, 16’ncı yılda işyerinden ayrılıp, aynı işverene bağlı olmayan farklı bir işyerinde çalışmaya başlarsa, yıllık izini yeniden 14 günden mi başlar? ● Esra BEKÇE

Cevap: Yıllık izin süresi çalıştığınız işyerindeki kıdeme (çalışma süresine) göre hesaplanır. Daha önceki başka işyerlerinde yapılan çalışma son işvereni bağlamaz. Sorunuzda örnek verdiğiniz kişi yeni işyerinde bir yılını doldurduğundan 14 gün izin hak eder. Bu izini 2’nci yıl içinde kullanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder