Ekrem Sarısu Öğretmenler Haziran ve Temmuz'da emekli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Öğretmenler Haziran ve Temmuz'da emekli olabilir

Soru: 25 Ağustos 1965 doğumlu bir öğretmenim. 14 Aralık 1987’de göreve başladım 12 Ağustos 1991’de aylıksız doğum iznine ayrılıp 13 Ocak 1992’de döndüm. 23 Ocak 1995’te ikinci doğum iznine ayrılıp, 1 Mayıs 1995’te döndüm. Bu izinlerin ödemesi yapılmadı. 20 Nisan 2010’da okula emeklilik için başvuru yaptım. 31 Temmuz 2010’da emekli olmak istedim. Ben emekliliğimi beklerken okul sözlü olarak emekli olamayacağımı bildirdi. Farklı açıklamalar var. Sizce ben emekli olabilir miyim? Emekli olmam için heyet raporu almalı mıyım? Beril ÇAĞLAYAN Cevap: Emekli olmak için, 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. 20 yıl fiili hizmet sürenizi doldurmuş olduğunuzdan, 45 yaşınızı doldurduğunuz 25 Ağustos 2010 itibarıyla emekliliği hak ediyorsunuz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak, 3797 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun’un ek 1’inci maddesi, ‘Son bir yıllık sürenin en az yarısında eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına ait bir kadroda bulunup, emeklilik hakkını kazananlardan (son bir yıl içerisinde istifa etmiş veya müstafi -istifa etmiş- sayılmış olanlar dahil), emekliliklerini isteyenlerin emeklilik işlemleri Haziran ve Temmuz ayları içerisinde yapılır. Bu aylar dışında emeklilik işlemi yapılabilmesi için, görev yapılan il sınırları içerisinde emeklilik talebinde bulunan personelin sınıf ve branşında öğretmen fazlasının bulunması ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun görmesine bağlıdır’ hükmünü içermektedir. Bu hükme göre, Haziran ve Temmuz aylarında emekliliği hak etmediğinizden, 30 Temmuz 2010 itibarıyla emekli olamazsınız. 25 Ağustos 2010’da emekli olabilmeniz için de, yasa metninde de açıkça ifade edildiği gibi, sınıf ve branşınızda öğretmen fazlasının bulunması ve emeklilik talebinizin Milli Eğitim Bakanlığı’nca uygun görülmesi gerekmektedir.

Mirasçılar arasında taksim edilen gayrimenkuller için binde 19.8 harç ödenir

Soru: 10 yıl önce babamızdan miras kalan gayrimenkuller hala tapuda babamız adına kayıtlı. Veraset Vergisi’ni ödedik. Mirasçı olan üç kardeşimle gayrimenkulleri aramızda paylaşarak, tapularını adımıza kaydettireceğiz. Bu işlem için, Veraset Vergisi’nden başka vergi ödememiz gerekiyor mu? Hacı Ali ÖZER Cevap: Miras kalan gayrimenkuller için, mirasçılar olarak Veraset ve İntikal Vergisi ödemişsiniz. Miras kalan gayrimenkullerin kanuni veya atanmış mirasçılara tapu tescili, intikali tapu harcına tabi değil. Ancak, gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaştırılarak, tapuda adlarına tescilinde, emlak vergi değerinin binde 19.8’i oranında tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Söz konusu gayrimenkullerin mirasçılar arasında paylaşımı ve tapu tescilinde başka vergi ödenmesi gerekmiyor.

Haberin Devamı

Faiz işletilmediğinden iade edilen prim tutarları sembolik oluyor

Soru: 15 Mart 2010’da Bağ-Kur’dan emekli oldum. 1988 ile 1991 arası 1170 gün de SSK’ya prim ödemişim. Bunların primleri geri ödenecek diye SSK’dan evrak geldi. SSK memuru ‘Fazla bir şey tutmaz’ diyor. Komik bir ödeme yaparlarsa dava açabilir miyim? Ethem GÜVEN Cevap: Sorunuzdan, SSK ile Bağ-Kur’da çakışan günlerinizin olduğu, Bağ-Kur’dan emekli olduğunuzdan, SSK’ya yersiz ödediğiniz primlerin iade edileceği anlaşılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) verilen doğru bilgiler doğru. Maalesef elinize sembolik tutarda para geçecek. Bunun nedeni, primlere herhangi bir faiz işletilmemesi ve ödediğiniz günkü değerleri üzerinden ödenecek olmasıdır. Bu durum yasadan kaynaklandığından, dava sonucunu değiştirmez. Dava açmanızın anlamı yok.

Haberin Devamı

Prim yeterli, 15 yıl dolduğunda emekli olabilirsiniz

Soru: 9 Mayıs 1949 doğumluyum. 1 Mart 1999’da SSK’ya isteğe bağlı prim ödemeye başladım. 3600 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Sibel KUÇ Cevap: SSK’da yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de, 15 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mart 2014’te emekli olabilirsiniz. 1 Ekim 2008’den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayıldığından, isteğe bağlıdan çıkıp, emekli olacağınız tarihi beklemenizde yarar var. (Prim ödemeniz yeterli olduğundan.) 1 Ekim 2008’den sonra isteğe bağlı olarak 41 aydan fazla prim ödediğiniz takdirde, Bağ-Kur şartlarına tabi olarak en az 5400 gün prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.

Şirket ortağı ara vermeden SSK’sını sürdürürse sorun yaşamaz

Soru: Daha önceden sigortalı olan şirket ortağı, yeni bir şirket daha kuruyor. Yeni yasaya göre bu şahıs Bağ-Kur’lu mu olmalı? Yoksa SSK’sını devam ettirebilir mi? Sezgin ERDOĞAN Cevap: Şirket ortağı, sigortalı çalışmasına ara vermediği sürece 4/a sigortası (eski adıyla SSK) devam eder. Yeni bir şirkete ortak olması 4/b sigortalısı (eski adıyla Bağ-Kur’lu) olmasını gerektirmez. Ancak, sigortalı çalışmasına bir gün dahi ara vermesi halinde 4/b sigortalısı olur ve şirket ortaklığından çıkmadığı sürece bir daha 4/a sigortalısı olamaz.

Askerlik sürenizin 190 gününü borçlanmanız yeterli

Soru: 2 Haziran 1987’de işe başladım. Halen çalışmaktayım. 1 Mart 1985’te askerliğimi yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olabilirim? Turhan MUTLU Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerliğinizin 190 gününü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz 190 gün geri gider ve emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Söz konusu şartların üçünü birlikte sağlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (Doğum tarihinizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirseniz daha net cevap verebilirdik.)

Askerliğinizi borçlanıp bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 31 Aralık 1988’den bu yana Bağ-Kur’luyum. Aralıksız primlerimi ödedim. 1966 doğumluyum. 2013’te 25 yılı dolduracağım. Yaş itibarıyla 50’nci yaş günümü doldurmam gerekiyormuş. Daha erken emekli olmak için ne yapmam gerekiyor? Abdülkadir ÜÇKAYA Cevap: 1 Haziran 2002 itibarıyla 25 tam yıl prim ödeme süresini doldurmaya sizin gibi 15.5 yıldan fazla, 17 yıldan az süresi kalanlar, emekli olmak için 25 tam yıl prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi bulunuyor. Yaklaşık 2 yıl 4 ay daha prim ödeyerek, 22 yıl 8 ay olan prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 2016’da 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Şayet askerlik sürenizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, askerlik sürenizi (18 ay kabul edilmiştir) borçlanmanız halinde, 2015’te 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder