Ekrem Sarısu Özel inşaat asgari işçilik prim borcunun aftan yararlanması şartları
HABERİ PAYLAŞ

Özel inşaat asgari işçilik prim borcunun aftan yararlanması şartları

Soru: Özel inşaatımızı 2009’a bitirdik. Ancak, SSK ile ilişiğini kesemediğimizden iskân belgesi alamadık. Af Kanunu’ndan yararlanarak iskân belgemizi alabilecek miyiz? Af bize ne getiriyor? Aftan nasıl yararlanacağız? Mikdat KAYA Cevap: Af Kanunu iskân belgenizi almaz. Ancak, SSK ilişiğinizi kesmenize, dolayısıyla iskân belgesini almanıza yardımcı olur. Yani katkı sağlar. Af Kanunu; Kasım 2010 ve daha önce bitirilen özel inşaatlarda, fark işçilik üstünden hesaplanan prim borcunun ödenmesine avantaj sağlıyor. Bu avantajdan yararlanmanız için, öncelikle bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne, yazılı başvuru yaparak, 2009’da bitirdiğiniz özel inşaat nedeniyle eksik işçilik bildirip bildirmediğinizi, eksik işçiliğiniz varsa, fark işçilik tutarı üstünden ödemeniz gereken prim borcunun hesaplanmasını talep edin.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Daha sonra ise; - Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 2’nci ay sonuna kadar yazılı olarak başvurarak fark işçilik nedeniyle aftan yararlanmak istediğinizi bildirin. - Kurumca yapılan ön araştırma, tespit ve değerlendirme neticesinde bulunan fark işçilik üstünden hesaplanan prim borcunuz, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 2’nci ay sonuna kadar tebliğ edilirse, - Prim borcunuzun aslı ile - Prim borcunuzun ödenmesi gereken tarihten, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme bedelini, - Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 4’üncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde, başka bedel ödenmeden, - Borcunuzu her iki ayda bir ödenecek taksitlerle ödemek isterseniz, ilk taksit Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi takip eden 4’üncü ay sonuna kadar olmak üzere, 12 ayda 6 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 5, 18 ayda 9 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 7, 24 ayda 12 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 10, 36 ayda 18 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 15 faizle birlikte ödemeniz halinde, - Prim borcunuza işletilen gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek. Yani silinecek. Şayet fark işçilik üstünden hesaplanan prim borcunuzun, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen 2’nci ay sonuna kadar tebliğ edilmezse, ilk taksiti tebliğ tarihini izleyen 2’nci ay sonuna kadar olmak üzere, belirttiğimiz şekilde taksitle ödeyerek Af Kanunu’nun sağladığı avantajdan yaralanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Emlak Vergisi’nin artırılmayacağı açıklandı ancak bu konuda henüz kararname çıkarılmadı

Soru: Yetkililer 2011’de Emlak Vergisi’nin artmayacağını açıklamıştı. Ancak belediyeler artırmış. Belediyelerin yaptığı doğru mu? ZÜBEYİR Cevap: Maliye Bakanı 2011’de Emlak Vergisi artışı yapılmayacağını açıklamıştı. Hatta bunun için Kararname hazırlandığı ve imza için Başbakanlık’a gönderildiği basına yansımıştı. Fakat bugüne kadar Bakanlar Kurulu kararı yayınlanmadığından, kanuna göre Emlak Vergisi’nin 2010 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 7.7’nin yarısı olan yüzde 3.85 artırılması gerekir. Belediyeler bu yönüyle haklı. Çünkü yasaya göre; genel beyan ve beyanı tadil eden nedenler dışında, Emlak Vergisi’nin Ocak sonuna kadar tahakkuk etmiş olması gerekiyor. Ancak, Maliye Bakanı’nın açıklaması doğrultusunda bir kararname yayımlanması halinde, belediyeler gerekli düzeltmeyi yapar. Emlak Vergisi ilk taksiti Mayıs sonuna kadar ödenebildiğinden, vergi artışı olup olmadığını bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Boş günlerinizi Af Kanunu’ndan yararlanıp borçlanamazsınız

Soru: Doğum tarihim 16 Aralık 1972, işe girişim Şubat 1999’dur. SSK’ya 900 gün prim ödemem var. Askerliğimi Kasım 1993 ile Mayıs 1995 arası yaptım. Ben de prim affından yararlanabilir miyim? Sigortamın açıldığı tarihten bu yana ödemediğim zamanın primini ödeyebilir miyim? Tamamı olmazsa ne kadarını ödeyebilirim? Kaç lira ödemem lazım? Ne zaman emekli olabilirim? Askerlik süresini ödememin faydası var mı? Fatih HAVAN Cevap: Af Kanunu geriye yönelik borçlanma hakkı getirmiyor. Yani, geçmişte kalan prim ödenmemiş boş günler, toplu prim ödenerek kazanılamıyor. Geçmişteki günleri borçlanamazsınız. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınızdan, borçlanma, başlangıç tarihinizi askerlik süreniz (18 ay kabul edilmiştir) kadar geri götürerek, emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olursunuz. Toplam prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 16 Aralık 2028’de emekli olabilirsiniz.

Borçlanarak değil, 2365 gün daha prim ödeyerek emekli olursunuz

Soru: 25 Şubat 1964 doğumlu kadınım. 25 Aralık 1989’da sigortalı çalışmaya başlayarak, toplam 3010 gün prim ödedim. Emekli yaşım dolduğu için aradaki kalan prim borçlarımı ödeyerek emekli olabilir miyim? M.Ekinci Cevap: Mevzuatta geriye yönelik borçlanma usulü olmadığından, geçmiş günleri borçlanarak emekli olamazsınız. 2365 gün daha prim ödeyerek, 3010 gün olan prim ödemenizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Şartları taşıyan bir doğumu borçlanarak 720 gün kazanabilirsiniz

Soru: 10 Kasım 1965 doğumluyum. Sigortalı olarak ilk işe giriş tarihim 15 Şubat 1997. Ne zaman emekli olabilirim? Tek doğum yaptım. Elif SU Cevap: Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemeniz şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 10 Kasım 2018’de emekli olabilirsiniz. Doğumunuzu 15 Şubat 1997’den sonra yapmış ve doğum tarihinden sonraki iki yıl prim ödememişseniz, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder