Ekrem Sarısu Prim eksiği borçlanılarak tamamlanamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Prim eksiği borçlanılarak tamamlanamıyor

Haberin Devamı

Soru: Teyzem 20 Aralık 1954 doğumlu. Kanser ve yüzde 80 engelli raporu var. 25 Ekim 1967’de SSK’lı oldu. 62 gün primi var. Malulen veya geriye dönük para ödeyerek emekli olabilir mi? Savaş YEREBAKAN Cevap: Malulen emekli olmak için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 iş gücü kaybı aranıyor. Teyzenizin malulen emekli olmak için, primini 1800 güne tamamlaması gerek. Boş günler borçlanılarak prim eksiği tamamlanamıyor.

[[HAFTAYA]]

Hafta veya ayın aynı günü ev hizmetlerinde çalıştırılan sigortalı yapılmak zorunda

Soru: Ara sıra örneğin ayda bir, iki ayda bir evimizi bir temizlikçi kadın bularak temizletiyoruz. Temizlik yaptırdığımız kadını sigortalı yapma gibi yükümlüğümüz var mı? Celil ARDIÇ Cevap: Ev hizmetlerinde çalışan kadınların sigortalı yapılması için yasaya göre; sürekli ve ücretle çalıştırılması gerekiyor. Buradaki süreklilikten; aynı kişinin ayın aynı gün veya günlerinde (haftada veya ayda bir gün bile olsa) ev hizmetlerinde çalıştırılmasının anlaşılması gerekiyor. Aynı kişiye haftanın veya ayın aynı gününde ev temizliği yaptırmadığınız, ara sıra değişik kişilere değişik aylarda ve günlerde ev temizliği yaptırdığınızdan, çalışanı sigortalı yapma zorunluluğunuz bulunmuyor.

Yeni binalarda bina vergisi arsa vergisinden az olamaz

Soru: İki yıl önce rezidans daire aldım. Ödediğim bina vergisi yüksek geldi. Muhasebecim mesken olarak kullanılan yeni bina ve apartman dairelerinin vergi değerinin dörtte biri, inşaatın sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutulduğunu belirtti. Bu muafiyet uygulanmıyor. Nedeni sorduğumda, “Arsa kıymetli olduğu için” dediler. Arsa kıymetli diye kanundaki muafiyet uygulanmaz mı? M. CESUR/İSTANBUL Cevap: Mesken olarak kullanılan dairelerin vergi değerinin dörtte birinin, inşaatın bittiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle vergiden müstesna tutulması gerekiyor. Muafiyetten yararlandırılmama gibi bir durum olamaz. Belediye memurunun belirttiği, ödenecek emlak vergisinin arsa vergisinden az olamayacağı hususudur. Emlak Vergisi Kanunu “Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi, arsanın (veya arsa payının) vergisinden az olamaz. Bu hüküm binaların inşaatlarının sona erdiği yılı takip eden yıldan itibaren dört yıl uygulanır” hükmünü içeriyor. Dairenin geçici muafiyet uygulanmadan hesaplanan emlak vergisi, daireye isabet eden arsa payının, emlak (arsa) vergisinden düşükse, aradaki fark, dairenin muafiyet uygulanarak hesaplanan emlak vergisi üstüne ilave edilmesi gerekiyor. Şayet belediye, emlak verginizi bu şekilde hesaplamamışsa, verginizi yanlış hesaplamış. Talep ederek verginin düzeltilmesini isteyin. Düzeltme talebiniz reddedilirse, olayı şikayet yoluyla belediye başkanına taşıyın. Yine düzeltilmezse, vergi mahkemesine dava açma hakkınız doğar. Vergi Mahkemesi’ne dava açarak verginizi yargı yoluyla düzelttirebilirsiniz.

Bundan sonraki her bir yıllık çalışma emekli aylığınızı 20TL artırır

Soru: 17 Ocak 1970 doğumluyum. Memuriyette 21’inci yılımı doldurmak üzereyim. 3000 ek göstergem var. Emekli olabilir miyim? Tülin AKDAĞ Cevap: 20 yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartına tabisiniz. Hizmet sürenizi tamamladığınızdan 17 Ocak 2019’da emekli olabilirsiniz. Bugün için aylıksız ve ikramiye almadan işten ayrılma hakkınız var. Emekli aylığınız 49 yaşında bağlanır. İkramiyenizi de aynı tarihte alırsınız. Emekli olacağınız yaşı doldurana kadar çalışmanız halinde, her yıl emekli aylığınızı 20 TL, emekli ikramiyenizi ise 1950 TL artırır. Bugün emekli olabilseniz 40 bin 235 TL ikramiye alırsınız. 1415 TL emekli aylığı bağlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder