Ekrem Sarısu SGK yersiz ödenen aylığı ister fazlasını istemez
HABERİ PAYLAŞ

SGK yersiz ödenen aylığı ister fazlasını istemez

Soru: Vefat eden eşimden bağlanan emekli aylığımı, her ayın 18’inde bankadan alıyordum. 21 Nisan’da tekrar evlenmem dolayısıyla, Mayıs ayının ilk günlerinde SSK’ya gerekli bildirimi yaptım. Tabi bu arada 18 Mayıs aylığı da hesabıma geçti. Bilahare Haziran ayında banka hesabımı kontrol ettiğimde, almış olduğum sadece Mayıs aylığı 588 lira yerine 1200 küsur liranın hesabımın borcuna geçmiş olduğunu gördüm. Bunun izahını isteyen dilekçemi de derhal SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) gönderdim. Fakat henüz bugüne kadar elime bir cevap geçmedi. Bana 21 Nisan’dan sonra bir aylık ödeme yapmalarına rağmen, iki aylık kesinti yapmaları uygun mudur? Ergun CAN Cevap: SGK, kaç ay yersiz aylık ödemesi yapılmışsa o kadar aylığı geri ister. Bir aylık yersiz ödeme yerine iki aylık istemez. Ortada bir yanlışlık vardır. Muhtemelen banka hesabınıza iki aylık yersiz aylık yatırılmış ve iki aylık da geri istenmiştir. Bunun dışında yapılan işlem hatalıdır. Hatalı işlemin düzeltilmesi de her zaman mümkün. Süresi içinde dul aylığınızın kesilmesi için başvuru yaptığınızdan, sizin açınızdan sıkıntılı bir durum yok. Ayrıca yanlışlığa ilişkinde yazılı başvurunuzu yapmışsınız. Bir hata varsa düzeltilir. Hata yoksa size kapsamlı açıklayıcı bilgi verilir. Cevap uzuyorsa bir dilekçe daha yazmanızda veya kuruma bizzat başvurarak işinizi elden takip etmenizde yarar var.

Haberin Devamı

İşveren art arda iki gün işe gelmeyen işçiye kıdem ve ihbar tazminatı vermez

Soru: İşletmemizde üç gün üst üste işe izinsiz gelmeyen işçimiz hakkında işe gelmediği günlerde şahitli tutanaklar tutarak iş akdini feshettik. İşine son verdiğimiz kişi İş Mahkemesi’ne kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi için dava açmış. Bu işçi kıdem ve ihbar tazminatı alabilir mi? Mahkemede ne yapmamız gerekiyor? Ahmet CEVAZ Cevap: İşçinin izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın art arda iki iş günü işe gelmemesi, işverene iş akdini haklı nedenle fesih hakkı verir. Art arda üç iş günü işe gelmeyen işçiye tutanak tutarak iş akdini feshettiğinizden, işçi ihbar ve kıdem tazminatı alamaz. İş Mahkemesi’nde açılan davada, işçininizin almadan ve haklı bir nedene dayanmadan art arda üç iş günü işe gelmediğini, tuttuğunuz tutanak ve şahitlerle kanıtladığınızda sorun yaşamazsınız.

Haberin Devamı

5225 gün prim ve 48 yaş şartına sahipsiniz

Soru: 1983’te sigortalı olarak çalışmaya başladım. 4069 gün prim ödedim. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? ABDÜLKADİR Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi yıl olarak vermiş, hangi tarihler arasında askerlik yaptığınızı ve doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Sorunuzu doğru olarak cevaplandırmamız mümkün değil. Başlangıcınız 23 Kasım 1983 ve öncesi bir tarihse 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarını, başlangıcınız 23 Kasım 1983’ten sonraki bir tarihse 5225 gün prim ve 48 yaş şartlarını yerine getirdiğinizde emekli olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Prim ödemenizi 5075 güne tamamlamalısınız

Soru: 3 Nisan 1962 doğumluyum. 31 Ocak 1986 SSK’lı oldum. Aynı şirkette aralıklarla çalıştım. 3267 gün prim ödedim. Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Hüsniye AGHAKASAB/Hatay Cevap: 20 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. 1808 gün daha prim ödeyerek, 3267 gün olan prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Şayet iki doğum yapmışsanız ve her doğum sonrasında sigortalı olarak çalışmadığınız 2 yıllık bir süre varsa iki doğum için borçlanma yaparak 1440 gün kazanabilirsiniz. Bu takdirde, 368 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 5075 güne tamamlayarak emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

3600 günle 56 yaşın dolmasını beklemeniz gerek

Soru: 11 Ağustos 1960 doğumluyum. Ağustos 1978’de Almanya’da sigorta başlangıcım var. Ocak 1984’e kadar devam ettim. Yurtdışı çalışma günlerimin toplamı 1949. Türkiye’deki sigorta başlangıcım iste 15 Mart 1991 olup Türkiye’deki çalışma sayım ise 2541 gündür. Yurtdışı ile birlikte 4490 gün prim ödemem var. Öğrenmek istediğim 3600 günden emekli olabilir miyim? Kaç yaşında emekli olurum? Yurtdışında çalıştığım günlerin hepsini ödemezsem olur mu? Ya da hepsini ödersem daha erken emekli olabilir miyim? Binnur NURAYDIN Cevap: En geç 23 Mayıs 2011’e kadar, yurtdışı çalışma sürenizin 1059 gününü borçlanarak, 2541 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla 56 yaşınızı dolduracağınız 11 Ağustos 2016’da emekli olabilirsiniz. Yurtdışı çalışmanızın tamamını borçlanmanız halinde emekli olmak için, 20 yıl sigorta, 5075 gün prim ve 42 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 585 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanması şartlarını taşıyan doğumunuz varsa, 585 gün prim eksiğinizi doğum borçlanmasıyla tamamlayarak hemen emekli olmanız da mümkün.

Silinen prim borcunuzu ödeyerek günlerinizi kazanabilirsiniz

Soru: 1987’de Bağ-Kur’lu oldum. Ama hiç prim ödemedim. Şimdi emekli olabilir miyim? Olursam ne kadar zamanım var? Ne yapmam lazım? Çetin YURDAGÜVEN Cevap: 30 Nisan 2008’e kadar 5 yıldan (60 ay) fazla prim borcu olanların sigortaları durdurularak, prim borçları silindi. Silinen primlere ilişkin günler sigorta süresi olarak değerlendirilmiyor. Prim borcu silinen sigortalıların 1 Mayıs 2008’den itibaren primleri tahakkuk etmeye devam ediyor. Prim borcu silinen sigortalılar silinen primleri güncel değerleri üstünden ödemeleri halinde, günlerini tekrar kazanabiliyorlar. 25 tam yıl prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Prim borçlarınızı ödedikten sonra, aralıksız olarak 2012’ye kadar prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte 50 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Prim ödemenizi 25 tam yıla tamamlayacağınız tarihte 50 yaşınızı doldurmuyorsanız, 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder