Ekrem Sarısu Sigortalı çalışmadığınız sürece eşinizin üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Sigortalı çalışmadığınız sürece eşinizin üstünden sağlık yardımı alabilirsiniz

Soru: 8 Ağustos 1966 doğumluyum. 1 Haziran 1986’da SSK’lı oldum. 6990 gün primim var. Askerliğimi sigorta başlangıcımdan sonra yaptım. 1996’dan 2010 yılına kadar primlerim üst düzeyden yattı. Mayıs, Haziran ve Temmuz 2010’da tekrar bir ilaç firmasında çalıştım. En son olarak primim 3 ay 3000 lira brüt üzerinden yattı. Firma Türkiye’den çekildi. O tarihten beri işsizim. Ne zaman ve ne şartlarda emekli olabilirim? Şu an sağlık yardımım kesildi. Diyabet hastasıyım. Kullandığım ilaçlar oldukça pahalı. Eşim SSK’lı. Ondan yararlanabilir miyim? Kaan POLAT Cevap: Öncelikle eşiniz üstünden sağlık yardımı alabileceğinizi belirtelim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Çalışmadığınız dönemde kanunen bakılmak zorunda olunan kişi olarak eşinizin sigortasından sağlık yardımı alabilirsiniz. Sigortalı çalışmaya başladığınızda veya emekli olduğunuzda sağlık yardımını kendi sigortanızdan alacaksınız. 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 8 Ağustos 2015’te emekli olabilirsiniz.

Ücretin ödenmemesi veya geç ödenmesi işçiye tazminat alarak ayrılma hakkı verir

Soru: 15 Nisan 1971 doğumluyum. 31 Temmuz 1989’dan beri SSK’lı olarak çalışıyorum. 8200 gün primim var. Maaşlarımı düzenli olarak alamıyorum. İşten ayrıldığımda tazminat hakkım olur mu? Hasan KARATAŞ Cevap: Ücretin iş sözleşmesine veya kanuna göre hesaplanıp ödenmemesi veya geç ödenmesi işçiye iş akdini haklı nedenle fesih hakkı verir. Ve işçi iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabilir. Ücretinizin ödenmemesi veya geç ödenmesi nedeniyle iş akdinizi feshedip tazminat alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Ancak, işveren aksi iddiada bulunarak kıdem tazminatı ödemezse, ücretin geç ödendiğini mahkemede ispat etme külfeti size düşer. Aslında daha kolay yoldan kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Çünkü, 15 yıldan fazla sigorta süreniz ve 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il müdürlüğü veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısını işverene ibraz edip, kıdem tazminatınızı alarak ayrılabilirsiniz. Bu yol daha garantili.

Haberin Devamı

39 ay prim ödedikten sonra Bağ-Kur’dan çıkmalısınız

Soru: 13 Şubat 1962 doğumluyum. 21 Şubat 1978’de sigortalı oldum. 2038 gün prim ödedim. 2 aydır da Bağ-Kur’a prim ödüyorum. İsteğe bağlıda ne zaman emekli olurum? Askerliğimi ödesem ne gibi bir avantajım olur? Hüsetim ÇEŞMECİ Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma prim ödeme gün sayınızı askerlik süreniz kadar artırır. Emekli olmak için 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. 2902 gün daha prim ödeyerek, priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması yaparsanız, askerlik süreniz kadar az prim ödersiniz. Ancak belirttiğiniz şartlarda emekli olabilmeniz için; Bağ-Kur’a 54 ay (1620 gün) daha prim ödedikten sonra, Bağ-Kur’u kapatıp, kalan 1282 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak tamamlamalısınız. Aksi takdirde Bağ-Kur şartlarıyla yani 9000 gün prim ödeyerek emekli olma durumunda kalabilirsiniz.

Haberin Devamı

Torba Yasa Bağ-Kur’luya SSK’ya prim ödeme imkânı getirdi

Soru: SSK’lıyım. Bir şirket kurdum. Mecburen Bağ-Kur’a döneceğim. Başka bir yerde SSK’lı olarak çalişabilir miyim? Yani hem Bağ-Kur’u yatırıp hem de SSK’lı başka bir yerde çalışabilir miyim? Aldemir ERDEM Cevap: Torba Yasa sıkıntılarınızı gideriyor. 25 Kasım’dan itibaren, ‘önce başlayan sigorta geçerli’ ilkesi terk ediliyor ve sigortanın üstünlüğü ilkesi benimseniyor. Bu, 25 Şubat’tan itibaren sizin gibi 4/b’li (Bağ-Kur) olması gerekenlerin, sigortalı çalışarak 4/a’ya (SSK) prim ödeyebileceği anlamına geliyor. SSK’lı çalışarak 4/a’ya prim ödeyebilirsiniz.

Babanız Emekli Sandığı mensubuysa kardeşinizin aylığı kesilmez

Soru: Rahmetli olan babamın aylığı annemle kız kardeşime bağlandı. Kız kardeşim sigortalı bir işe girerse, dul ve yetim aylığı kesilir mi? Ya da anneme mi bağlanır? B.UZUN Cevap: Babanızın hangi kurumdan emekli olduğunu belirtmemişsiniz. Şayet babanız Emekli Sandığı mensubuysa, kardeşiniz memur olmadığı sürece, sigortalı veya Bağ-Kur’lu çalışması halinde yetim aylığı kesilmez. Ancak, memur olarak çalışmaya başlarsa yetim aylığı kesilir. Babanız SSK veya Bağ-Kur’lu ise kız kardeşiniz sigortalı çalışmaya başladığında yetim aylığı kesilir.

‘Önce başlayan sigorta geçerli’ ilkesi sona eriyor

Soru: İsmime kayıtlı lokantadan dolayı basit usulde Gelir Vergisi mükellefiyim. Ama ben SSK’lı olarak yazlı kışlı bir işte çalışmak istiyorum. Lokantayı ailem işletiyor. Yeni yasayla bu mümkün mü? Yoksa lokantayı kapatıp Bağ-Kur’dan çıkıp, SSK’ya mı geçmek zorundayım? Şükrü ULUPINAR Cevap: Torba Yasa’nın yürürlüğe girdiği 25 Şubat’tan itibaren, ‘önce başlayan sigorta geçerli’ ilkesi terk ediliyor ve ‘sigortanın üstünlüğü’ ilkesi benimseniyor. Sizin gibi 4/b’li (Bağ-Kur) olması gerekenlerin sigortalı çalışarak 4/a’ya (SSK) prim ödeyebileceği anlamına geliyor. Sigortalı çalışarak 4/a’ya prim ödeyebilirsiniz. İşletmeyi devretmenize gerek yok.

Yaş haddinden emekli olmanız için 59 yaşınızı doldurmanız gerekiyor

Soru: 22 Mart 1957 doğumluyum. 5 Şubat 1995’te SSK’lı oldum. 2504 gün prim ödedim. 570 gün askerlik ödememi yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? Ergun TAPAN Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 59 yaş şartlarına tabisiniz. 526 gün daha prim ödeyerek, askerlik borçlanması dahil 3974 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 22 Mart 2016’da emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder