Ekrem Sarısu Sigortasızları sigortalı yapacaklarına sigortalıların sigortasını iptal ediyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Sigortasızları sigortalı yapacaklarına sigortalıların sigortasını iptal ediyorlar

Soru: 2008 yılında çocuğum bir reklam ajansında çalıştı ve sigortalı oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu ‘5 yıllık inceleme yapacağız’ diye işvereni korkutup, kendisinden çocuk çalışmadı diye imza aldı ve çocuğumun sigortasını iptal etti. İşverenle yaptığımız sözleşme ve çocuk için yapılan çekimlerin kataloğu elimizde. Bakan, milletvekili çocuklarının sigortası iptal edildi mi? Ülkede her şey bitti de sıra çocukların sigortasının iptaline mi geldi? Elimdeki belgelerle ilerideki yıllarda dava açarak çocuğumun sigortasını kazanabilir miyim? SERAP Cevap: Kanunda çocuk sigortası için yaş aransa veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) çocuk sigortasını iptal etme yetkisi olsa, masa başında çocukların sigortasını iptal ederler. Kanunda çocuk sigortası için yaş koşulu yok. Tam tersine söz konusu dönemde yürürlükte olan Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 6’ncı maddesi hükmüne göre çalışan, kendiliğinden sigortalı olur. İşveren çalıştırdığı bir çocuğu sigortalı yapmamışsa, SGK’nın bunu tespit edip çocuğun sigortasını res’en yapması gerekiyor. Yani SGK’nın görevi, sigortası yapılan çocuğun sigortasını iptal etmek değil, sigortasız çalıştırılan çocukların sigortasının yapılmasını sağlamaktır. Maalesef, yasanın açık hükmü karşısında işverene baskı yapılarak, geriye doğru 5 yıllık dönemin inceleneceği tehdidiyle, sizde olduğu gibi işveren korkutularak, işverenin elinden iptal bildirgesi alınmak suretiyle, çocuk sigortası iptal ediliyor. İptal bildirgesi vermekle işveren, “Bu çocuğu çalıştırmadım. Yanlışlıkla bildirdim. Çocuğun sigortasını iptal edin” diyor. Böylece çocuğun sigortası iptal ediliyor. Tehditlerden korkmayan ve SGK’ya iptal bildirgesi vermeyen işverenlerin yanında çalışan çocukların sigortası iptal edilemedi. Dolayısıyla tüm çocukların sigortasının iptal edilmesi söz konusu değil. Dava için ileriki yılları beklemeye gerek yok. İş Mahkemesi’ne hizmet tespit davası açarak elinizdeki belge, bilgi ve şahitlerle çocuğunuzun çalıştığını mahkemede kanıtlayabilirseniz, çocuğunuzun günlerini kazanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Müteahhitten alınan daire satılmazsa Gelir Vergisi ödenmez

Haberin Devamı

Soru: Kat karşılığı müteahhite verilen arsada, müteahhitin inşa ettiği binadan alınan daireler için Gelir Vergisi ödenmesi gerekiyor mu? İnan KART Cevap: Arsa sahibinin müteahhite verdiği arsa karşılığında aldığı daireleri, ticari bir organizasyon içinde satması veya daire alım satım işini süreklilik gösterecek şekilde yapması halinde, Gelir Vergisi mükellefiyeti tesis ettirip, elde ettiği geliri de ticari kazanç kapsamında vergilendirmesi gerekir. (Gelir Vergisi Kanunu madde 37/4) Ancak, arsa sahibinin müteahhite verdiği arsa karşılığı aldığı daireleri satmazsa Gelir Vergisi ödemesi söz konusu değildir.

Eşiniz isteğe bağlıya 20 aydan fazla prim ödememeli

Soru: Eşim 6 Kasım 1991’de SSK’lı oldu ve 819 gün prim ödedi. Eylül 2001’den beri isteğe bağlı prim ödüyor. 2280 gün isteğe bağlı, 630 gün de Bağ-Kur ödemesi bulunuyor. Ne zaman emekli olabilir? SSK’dan emekli olabilmesi için, Bağ-Kur’dan ne zaman ayrılmalı? Ayhan ÇITLAK Cevap: Eşiniz SSK’da emekli olmak için 20 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabi. 1796 gün daha prim ödeyerek, 3729 gün olan prim ödemesini 5525 güne tamamlayacağı tarihte ve 48 yaşını doldurduğunda emekli olabilir. Ancak, bu şartlarla emekli olabilmesi için, isteğe bağlı olarak 20 ay (600 gün) daha prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp, 1196 gün eksiğini sigortalı işte çalışarak ödemeli.

Haberin Devamı

İtibari hizmet süresi sigorta süresini artırır, yaşı düşürür

Soru: 3 Mart 1968 doğumluyum. Kasım 1991’de SSK’lı oldum. 4100 gün primim var. Primlerimin 8 yılı basın işinden ödendi. Ne zaman emekli olabilirim? Elif DOĞAN Cevap: 20 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. Basın işinde ödediğiniz 8 yıllık primle 720 gün itibari hizmet süresi kazanmaktasınız. İtibari hizmet süresinin sigorta sürenize ilave edilmesi sonucu, süre şartını yerine getiriyorsunuz. İtibari hizmet süresi yaş haddinden düşüldüğünden emeklilik için aranan yaş şartınız da 46’ya iniyor. Bu durumda, 1425 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5525 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (Ara vermeden prim öderseniz 15 Haziran 2014’te).

25 yıl prim ödeyip 56 yaşı beklemeniz gerekiyor

Soru: 1 Haziran 1968 doğumluyum. 7 Şubat 1997’de Bağ-Kur’lu oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Hacı MEHMET Cevap: 25 tam yıl prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 7 Şubat 2022’ye kadar ara vermeden prim ödeyerek, ödemenizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 1 Haziran 2024’te emekli olabilirsiniz.

10 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ekim 1963 doğumluyum. 1 Haziran 1988’de SSK’lı oldum. Askerliğimi sigorta öncesi 1984-1986 yılları arasında 18 ay olarak yaptım. 5450 günden fazla prim ödemem var. Halen sigortalı çalışıyorum. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olabilirim? Tarık SASAOĞLU Cevap: Sigorta başlangıç tarihinden önce yaptığınız askerlik sürenizin 10 gününü borçlanmanız halinde, başlangıç tarihiniz 10 gün geri gider, 25 yıl sigorta, 5375 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 1 Ekim 2013’te emekli olabilirsiniz.

Yüzde 60 oranında rapor alabilirseniz malulen emekli olabilirsiniz

Soru: 8 Ağustos 1966 doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. PTT Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında Emekli Sandığı’na bağlı olarak yaklaşık 12 yıl süreyle sözleşmeli çalıştım. 2002’de sözleşmem bir dava sonucu feshedilerek kurumdan ilişiğim kesildi. Epilepsi hastasıyım. Aynı zamanda Ankara Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde akciğerlerimden dolayı 5 aydır yatarak tedavi görüyorum. Ne zaman taburcu olacağımı da bilmiyorum. Malulen emekli olabilir miyim? Ünal HANÇER/Kırşehir Cevap: Emekli Sandığı iştirakçilerinde malulen emekli olmak için en az 10 yıl hizmet süresi ve yüzde 60 işgücü kaybı aranıyor. Rahatsızlığınızdan dolayı en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybına uğradığınıza veya çalışamayacağınıza dair alacağınız sağlık kurulu raporunu, SGK Sağlık Kurulu’nun onaylaması halinde, malulen emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder