Ekrem Sarısu Şirkete ait daire kirası KDV'ye tabi
HABERİ PAYLAŞ

Şirkete ait daire kirası KDV'ye tabi

Soru: Aile şirketimizin merkezi olarak kullandığımız iki daireden birini, işlerin krize girmesi nedeniyle bir başka, şirkete kiraya vereceğiz. Daireyi kiraya verdiğimizde düzenlenecek belge, vergi stopajı, KDV yönünden hangi yükümlülüklere tabiyiz? Birgül İNECE Cevap: Şirketinizin aktifinde kayıtlı olan daireyi, işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya verdiğinizde, ileride doğacak olan ihtilafların baştan önüne geçmek için, öncelikle kapsamlı bir kira sözleşmesi yapmanızda yarar var. Kira bedelini tahsil ederken şirketiniz fatura düzenleyecek. Fatura üstünde kira bedelinin yüzde 18’i oranında KDV hesaplayacak ve kiracıdan tahsil edecek. Buna karşın kiracı şirket, ödediği kiradan yüzde 20 Gelir Vergisi stopajı (kesintisi) yapmayacak. Kiracı şirket, ödediği KDV’yi, indirim konusu yapabilecek.

Haberin Devamı

Asgari kazanç üstünden prim ödendiği sürece fazla prim ödemenin anlamı yok

Soru: 17 Ekim 1954 doğumluyum. Bulgaristan göçmeniyim. 10 Nisan 1990’da SSK’lı oldum. Bulgaristan çalışma süremin 7 yılını borçlandım. Hâlâ çalışıyorum. SSK’ya 6429 gün prim ödedim. Fazla ödediğim gün sayısının emekliliğime ne gibi faydası olabilir? Yeni yıldan sonra emeklilik hesaplama yüzdesi düşecek mi? Daha emekli olmadığım için yeni yıldan önce mi emekli olmalıyım? Yeni yıldan sonra emekli olsam benim için bir artısı olur mu? Erhan AKTAŞ Cevap: Bulgaristan çalışma sürenizin 7 yılını borçlanmanız, sigorta başlangıç tarihini 7 yıl geri götürerek, 25 yıl sigorta, 5150 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 10 Nisan 2010’da emekli olabilirsiniz. Bu tarihten önce emekli olmanız mümkün olmadığından yeni yıldan önce veya sonra emekli olma hesabı yapmanız yersiz. Prime esas kazancın tavan tutarı üstünden (4 bin 504 lira 50 kuruş) veya tavana yakın kazanç tutarı üstünden, uzun yıllar prim ödendiğinde emekli aylığına faydası olur. Taban aylık uygulaması nedeniyle prime esas kazanç tutarının alt sınırı üstünden (asgari ücret) prim ödendiğinde, fazla prim ödemenin emekli aylığına faydası olmaz.

Haberin Devamı

İştirakiniz olan şirketin vergi incelemesi sizin şirketi bağlamaz

Soru: Hissedarı olduğumuz bir şirkette yapılan vergi incelemesi sonucunda, şirketimizi de vergi incelemesine aldılar. Varlık barışı kapsamında varlık beyan ederek, vergi ve cezadan kurtulabilir miyiz? Yoksa iştirakimiz olan şirkette vergi incelemesi olduğundan dolayı, varlık barışından yararlanamaz mıyız? Ö.E Cevap: Sorunuzdan iştirakiniz olan şirketin, 19 Haziran 2009’dan önce vergi incelemesine alındığından varlık barışından yararlanamadığı, şirketinizin yeni incelemeye alınmasına karşın, iştirakiniz olan şirket nezdinde yapılan vergi incelemesinden dolayı, varlık barışından yararlanıp yararlanamayacağı hususunda ikileme düştüğünüz anlaşılıyor. Hissedarı olduğunuz şirket ayrı bir tüzel kişilik, şirketiniz ayrı bir tüzel kişiliktir. Her iki şirket de değişik iki gerçek kişi olan Ahmet ve Mehmet gibi kanun önünde ayrı ayrı hak ve yükümlülüklere sahiptir. Ortağı olduğunuz şirkette başlayan vergi incelemesi sizi ilgilendirmez. Şirketinizde başlayan vergi incelemesi sizi ilgilendirir. Şirketiniz, 19 Haziran 2009’dan sonra vergi incelemesine alınmış olduğundan, 5811 sayılı ‘Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun’ kapsamında yılsonuna kadar şirket adına gerek yurtdışından, gerekse yurt içinden varlık (para, döviz, altın, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçları ve taşınmaz) beyanında bulunabilirsiniz. Şirket adına varlık beyanında bulunup, aranan şartları (beyan edilen varlığın banka ve aracı kurumda açılacak hesaba yatırılması, hesaplanan verginin süresi içinde ödenmesi gibi) yerine getirmeniz halinde, vergi incelemesi sonucunda şirketiniz adına 2004-2007 yılları için bulunacak olan matrah farkından, beyan edeceğiniz varlık tutarını mahsup ederek, vergi, ceza ve faiz ödemekten kurtulmanız mümkün. Ancak, yapılan vergi incelemesi 2008 yılına ilişkinse, 2008 yılı varlık barışı kapsamı dışında tutulduğundan, varlık beyanı yoluyla vergi ve cezadan kurtulmanız mümkün değil.

Haberin Devamı

Askerlik borçlanması emekli olacağınız yaşı 55’ten 54’e çeker

Soru: 1 Haziran 1973 doğumluyum. Mayıs 1995’te SSK’lı oldum. 1125 gün prim ödedim. 4 Kasım 1998’den beri Emekli Sandığı’nda memur olarak çalışıyorum. 1993-1995 arası 19 ay askerlik yaptım. Askerliğimi borçlanırsam veya borçlanmadan kaç yılında emekli olurum? Mehmet ZANGAL Cevap: Emekli Sandığı’nda 25 tam yıl fiili hizmet ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 19 Eylül 2020’ye kadar çalışarak, fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 1 Haziran 2028’de emekli olabilirsiniz. Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde ise 25 yıl fiili hizmet ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. 19 Şubat 2019’a kadar çalışarak fiili hizmet sürenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 1 Haziran 2027’de emekli olabilirsiniz.

Vergi indirimi almanız gerekiyor

Soru: 1968 doğumluyum. 1990’da SSK’lı oldum. 2350 gün primim var. 2003’te mide kanserinden ameliyat oldum, yüzde 44 çalışamaz raporu verdiler. Şimdi benim emekli olabilmek için ne yapmam lazım? Ömer ÖZDEMİR Cevap: Bulunduğunuz yerdeki vergi dairesine başvurarak vergi indirim hakkı alırsanız, 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim şartlarına tabi olursunuz. 1250 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Alacağınızı tahsil etmeniz işverenin ödeme gücüne bağlı

Soru: 1.5 yıl bir gazetede çalıştım. Çalıştığım gazete naylon fatura ve vergi kaçakçılığı gerekçesiyle 2.5 milyon lira ceza yedi. Gelirlerine bu sürede el konulduğu için gazete iflas etti. Buradaki tek mağdur da çalışanlar oldu. 1.5 aylık maaşımı, ihbar ve kıdem tazminatımı alamadım. Vergi dairesi ödeme yapmayacağını söylüyor. İşveren ‘para yok’ diyor. Bu alacağımızı almanın yolu yok mu? Akif YAMAN Cevap: Vergi dairesinin dediği doğru. Vergi dairesi işçinin işverenden olan ücret alacağına karışmaz. Sorunuzdan olayı yeni ve zamanaşımı süresinin dolmadığı anlaşılıyor. Dava açarak alacaklarınızı mahkeme kararına bağlayabilirsiniz. Ancak, işveren iflas etmiş ve devlete de 2.5 milyon lira borcu varsa, mahkeme yoluyla alacağınızın ödenmesine dair karar alsanız dahi alacağınızı kimden ve nereden alacaksınız? Ancak, işveren ödeme gücüne kavuştuğunda alacağınızı tahsil edebilirsiniz. Ayrıca, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne şikayette bulunabilirsiniz. İş müfettişleri alacaklarınızın ödenmesi yönünde işvereni denetler. Ancak, sonuçta alacaklarınızın ödenmesi için işverenin ödeme gücü olması gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder