Ekrem Sarısu Sözleşmeniz devam ederken evlilik nedeniyle ayrılmanız gerek
HABERİ PAYLAŞ

Sözleşmeniz devam ederken evlilik nedeniyle ayrılmanız gerek

Soru: Özel bir kolejde altı yıldan beri İngilizce öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Yıllık sözleşmeyle çalıştırılıyoruz. Sözleşmelerimiz her yıl yenileniyor. Evleneceğim. Evlilik nedeniyle işimden ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim? BİLLUR

Cevap:
Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında, belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırıldığınızdan, iş sözleşmesinin sona ermesiyle kıdem tazminatı alma hakkınız yok. Ancak iş sözleşmeniz devam ederken, evlilik nedeniyle (nikah tarihinden itibaren bir yıl içinde) işinizden ayrılmanız halinde, kıdem tazminatı alabilirsiniz.


[[HAFTAYA]]

Engelli çocuk annesine verilen haktan babalar da yararlansın

Soru:
2 Şubat 1968 doğumluyum. 1 Aralık 1985’te sigortalı oldum. 7250 gün prim ödedim. Yüzde 96 engelli babasıyım. Duyduğum kadarıyla sadece anneler için erken emeklilik var. Babalar için de erken emeklilik şansı bulunuyor mu? Yeni çıkacak torba kanunlarda böyle bir şansımız var mı? Mehmet YAMAN

Cevap:
Sorunuzda da belirttiğiniz gibi engelli çocuğu olan annelere sosyal güvenlik avantajı sağlandı. Engelli çocuğu olan annelerin 1 Ekim 2008’den sonra ödediği prim dörtte bir oranında artırılıyor. Artırılan gün sayısı ayrıca emekli olunacak yaş haddinden düşüyor. Maalesef bu uygulamadan babalar yararlanamıyor. Bugün için babalara da bu hakkın verilmesine ilişkin bir çalışma yok. Ancak önümüzdeki dönemde üç önemli seçim var. Siyasi otorite isterse, Meclis’te bulunan torba yasaya bir madde eklenerek babalara da bu hak verilebilir. En azından eşi çalışmayan babalara bu hakkın verilmesi son derece yerinde ve adil bir uygulama olur. Bundan sonra prim ödemeseniz de 2 Şubat 2017’de emekli olabilirsiniz.



Yıllık ücretli izne esas kıdem hesabı

Soru:
Bir anonim şirketini iki farklı işyerinde bir yıldan fazla çalıştım. İlk çalıştığım yer bir fabrikaydı, Eylül 2012’de çalışmaya başladım. Mayıs 2013’te o şirketin fabrikasından başka bir işyeri olan benzinlikte çalışmaya başladım. Benzinlikte çalışmaya devam ediyorum. Yıllık iznimi kullanma hakkım doğdu mu? Yoksa Mayıs’ı beklemem mi gerekiyor? Rumuz: PATPOP

Cevap:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 54’üncü maddesi hükmünce; yıllık ücretli izne hak kazanmak için gerekli olan sürenin hesabında, çalışanların aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek dikkate alınır. Dolayısıyla aynı anonim şirkete ait fabrika ve akaryakıt istasyonunda geçen çalışma sürelerinizin toplamı bir yılı aştığından, yıllık ücretli izni hak etmiş durumdasınız.

Haberin Devamı

Anneden çocuğa yetim aylığı bağlanmasında evlilik şartı aranmaz

Soru:
Çocuğumun babasıyla evli değilim. Daha doğrusu hiç evlenmedim, bekarım. Babası çocuğu nüfusuna yazdırırken annesi olarak beni yazdırmış. Bu durumda ileride çocuğum benden dolayı yetim aylığı alabilir mi? Babasına güvenmediğimden çocuğun ortada kalmasından korkuyorum. S.T.

Cevap:
Çocuğunuzun sizden dolayı yetim aylığı alması için babasıyla evli olmanız gerekmiyor. Çocuğa anne veya babasından dolayı yetim aylığı bağlanması için bazı şartlar aranıyor. Bu şartları taşıması şartıyla çocuğunuz ileride sizden yetim aylığı alabilir.

Tarım sigortasına ödenen primSSK’ya sayılıyor

Soru:
1 Nisan 1958 doğumlu bir kadınım. 12 Ocak 1989’da isteğe bağlı Bağ-Kur’a prim ödemeye başladım. 485 gün primim var. 1 Ağustos 1997’de SSK’lı olarak işe başladım. 30 Eylül 2001’de işten ayrıldım. Bu tarihler arasında 1479 gün prim ödedim. 1 Nisan 2013’ten beri SSK tarım sigortasına prim ödüyorum. SSK tarım sigortası ve normal SSK’dan emeklilik şartlarımı bana bildirmenizi rica ederim. İ.ÇOLAK

Cevap:
Tarım sigortasına ödediğiniz primler, 4/A statüsüne eski adıyla SSK’ya sayılıyor. Bu nedenle tarım sigortasına prim ödeseniz de SSK şartlarıyla emekli olacaksınız. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartına tabisiniz. 1306 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder