Ekrem Sarısu Staj sigortası başlangıç sayılmadığından internette göremiyorsunuz
HABERİ PAYLAŞ

Staj sigortası başlangıç sayılmadığından internette göremiyorsunuz

Soru: 30 Temmuz 1976 doğumluyum. 1991-1993 tarihlerinde stajyer olarak çalıştım. Meslek lisesi giriş tarihi ve SSK kimliğimde başlangıç tarihi olarak staj başlangıç tarihim olan 1 Ekim 1991 yazıyor. SSK internet sayfasına baktığımda işe giriş tarihini göremedim. Anlayamadığım, orada prim yatan tarih ve işe giriş tarihi 1 Kasım 1993 gözüküyor. Mezun olduktan sonraki tarih bu. Hangi tarih doğru anlayamadım. Meslek lisesi gözükmüyor. Toplam prim gün sayım 4246. Ne zaman emekli olabilirim? Metin BİLGİN Cevap: Staj döneminde kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük-yaşlılık ve ölüm sigortaları) prim ödenmediğinden, staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Ancak bu dönemde verilen sigorta sicil numarası ve sicil kartının emekli olana kadar kullanılması, sizde olduğu gibi başlangıç tarihi açısından sigortalıların yanılgısına yol açıyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Emeklilik açısından başlangıç tarihiniz adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen 1 Kasım 1993’tür. Bu başlangıç tarihine göre emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. 1429 gün daha prim ödeyerek, 4246 gün olan prim ödemenizi 5675 güne tamamlamanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız 30 Temmuz 2030’da emekli olabilirsiniz.

Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vekâletle verilebilir

Soru: Mirasçının ikisi yurtdışında. Beyanname verme süresi içinde Türkiye’de olamıyorlar. Yurtdışından vekâletname gönderseler, Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesini vekâleten verebilirler mi? Vergi dairesi vekâletle Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi verilemez diyor. Remzi AKTEPE Cevap: Vekâletname ile beyanname verilmesine mani olan, Vergi Dairesi İşlem Yönergesi’nin 38’inci maddesi hükmü, Danıştay 7’nci Daire Başkanlığı 22 Mayıs 2009 tarih ve E. No.2008/3433, K.NO. 2009/2506 sayılı kararı ile iptal edildiğinden, vekâletname ile verilen ve vekil tarafından imzalanan vergi beyannameleri kabul edilmektedir. Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi de vekil tarafından imzalanarak verilebilir. Beyanname vermek için murisin yurtdışından gelmesine gerek yok. Vekâletname göndermesi halinde tayin ettiği vekil beyannamesini verebilir.

Haberin Devamı

Primi 15 yıla tamamlamalısınız

Soru: 1 Ocak 1953 doğumluyum. Bağ-Kur başlangıç tarihim 13 Haziran 1994, Bağ-Kur’a son prim ödeme tarihim 3 Temmuz 2006. Toplamda Bağ-Kur prim ödeme gün sayım 12 yıl, 2 ay, 9 gündür. Ne zaman ve nasıl emekli olabileceğime dair bilginize ihtiyacım var. Yeni çıkan yasalardan faydalanabiliyor muyum? Necla ALTINAY Cevap: Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için, 15 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 2 yıl 9 ay 21 gün daha prim ödeyerek toplam prim ödemenizi 15 tam yıla tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Daha erken emekli olmanızı sağlayan yeni bir yasa yok.

Baldızınızın yaş haddinden emekli olması avantajlı

Soru: Baldızım 1960 doğumlu. 5 Ocak 1996’da sigortalı olmuş. 4165 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olabilir? İLYAS Cevap: Baldızınız emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi. 1660 gün daha prim ödeyerek, 4165 gün olan prim ödemesini 5825 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca bundan sonra prim ödemese dahi, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak, 2016’da 56 yaşını dolduracağı tarihte yaş haddinden emekli olabilir. Baldızınız için yaş haddinden emekli olmak avantajlı.

Haberin Devamı

Yeni yasa Bağ-Kur’la yaşayacağınız büyük sorundan kurtarıyor

Soru: 1975 doğumluyum. İlk sigorta girişim Aralık 1990’da SSK’ya. Ekim 2004’e kadar çalıştım ve SSK devam ederken kendi adıma ticari bir minibüs aldım. Bu ticari faaliyetim devam ederken, 2006’da SSK’lı çalıştığım işten ayrıldım. Ve başka bir işyerinde SSK kaydımı açtırdım. 2008’de ticari aracı sattım. Vergi dairesine kayıt yaptırdım. Bağ-Kur’a kayıt olmadım ve hiç prim ödemedim. Bağ-Kur numaram da yok. Halen SSK’lı olarak çalışıyorum. Kaç yaşında emekli olabilirim? Olgun ÇOBAN Cevap: Bağ-Kur’la yaşayacağınız büyük problemden yeni yasa sayesinde kurtuluyorsunuz. Çünkü, sizin gibi Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt olmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Ticari aracınızı da bu tarihten önce satmış ve vergi kaydınızı da kapatmışsanız, bu tarihten önceki dönem için Bağ-Kur sigortalılığı yükümlülüğünden kurtulmuş bulunuyorsunuz. Dolayısıyla, Bağ-Kur sigortalısı olmanız gereken dönemde ödediğiniz SSK primleriniz geçerli. Emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5525 gün prim ödemeniz şartıyla, 2027’de 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Hizmet tespiti için ayrı dava açmanız gerekir

Soru: Özel bir şahıs şirketinde girdi çıktı yaparak toplam 8 yıl çalıştım. Mahkeme zaman aşımlarını öne sürerek, son dönemi emsal aldı. Son çalıştığım dönem girişim Haziran 2000, çıkışım Temmuz 2004. Bu son dönemde bilfiil çalıştım. Fakat toplamda 90 gün girdi-çıktı yapılarak sigorta primimin ödendiğini saptadım. İş mahkemesine kıdem tazminatı için müracaat ettim ve kazandım. Fakat karşı taraf dosyayı temyize gönderdi. Dosyanın temyize gidiş tarihi Temmuz 2008. Sorum şu: 1- Bir iş mahkemesi temyizinin bu kadar uzun sürmemesi gerektiği söyleniyor. Sizce temyizin bu kadar uzun sürmesi normal midir? Temyiz ne zaman sonuçlanır? Temyiz lehime sonuçlanırsa, tazminatımı en fazla kaç taksitte alabilirim? 2- Benim açtığım dava kıdem tazminatı davası olduğundan, geriye dönük sigorta primlerim için ayrıca dava açmam gerekir mi? Yoksa bu davayla birleşip kamu davasına dönüşür mü? N.M.A. Cevap: 1) Mahkemelerde iş yükü çok fazla. Gerek yerel mahkemede, gerekse nihai yargı merci Yargıtay’da davalar oldukça geç sonuçlanıyor. 2008’de temyiz edilen davanın henüz karar bağlanmamış olabilir. Yargıtay’ın internet sitesinden dosyanızın hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. 2) Kıdem tazminatı ayrı, hizmet tespit davası ayrı şeylerdir. Bildirilmeyen günleriniz için ayrıca dava açmanız gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder