Ekrem Sarısu Vergi davasını kaybettiğinizden Danıştay'a gidenler vergi aslının tamamını ödemek zorunda
HABERİ PAYLAŞ

Vergi davasını kaybettiğinizden Danıştay'a gidenler vergi aslının tamamını ödemek zorunda

Soru: Vergi davamızı kaybettik. Ancak, vergi mahkemesi kararını temyiz ettik. Dosyamız Danıştay’da. Af kanunu çıktığında aftan nasıl yararlanacağız? Ne yapmamız gerekiyor? Aftan yararlanırsak, verginin ne kadarı silinecek? Cihan Cevap: Vergi mahkemesinde kaybetmeniz iyi olmamış. Çünkü, dava karara bağlanmasaydı, vergi aslının da yüzde 50’si silinecekti. Şimdi vergi aslını ödemek durumundasınız. Sizin gibi mahkemede davayı kaybedenlerin aftan yararlanmaları halinde, - Vergi aslının tamamı ile - Vergi aslını ödeme tarihinden kanunun yayımlandığı tarihe kadar, enflasyon oranında (TEFE/ÜFE aylık artış oranında) hesaplanacak gecikme zammını ödemeleri halinde, - kesilen vergi cezasının tamamı ile - gecikme zammı ve gecikme faizinin tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Aftan şu şekilde yararlanacaksınız: - Kanun yürürlüğe girdikten sonra 2 ay içinde başvuru yapın. - Davadan vazgeçin. Kanuni yollara başvurmayın.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

- Vergi aslı ile enflasyon oranında hesaplanan gecikme zammını kanun yayımladıktan sonra 3 ay içinde ödeyin.  Ancak borcunuzu her iki ayda bir ödenecek olan taksitlerle de ödeyebilirsiniz. İlk taksiti kanunun yayımlandığı ayı takip eden 3’üncü ay sonuna kadar olmak üzere, 12 ayda 6 taksitte yüzde 5, 18 ayda 9 taksitte yüzde 7, 24 ayda 12 taksitte yüzde 10 ve 36 ayda 18 taksitte yüzde 15 faiz uygulanacak.

Boş günler toplu ödenerek emekli olunamıyor

Soru: Eşimin Bağ-Kur’a 2300 gün prim ödemesi var. Emeklilik yaşı tutuyor. Emekli olabilmesi için bugüne kadar olan borçlarının tamamını nakit olarak ödediği takdirde emekli olabilir mi? Birol ALPAT Cevap: Eşinizin Bağ-Kur’a prim borcu varsa, çıkacak olan aftan yararlanarak prim borçlarını ödeyebilir. Emekli olacak kadar prim günü varsa, yaşı da doldurduğuna göre emekli olabilir. Ancak, eşinizin Bağ-Kur’a prim borcu yoksa emekli olacak kadar gün borçlanarak emekli olamaz. Çünkü, mevzuatımızda eksik günler için toplu prim ödeyerek emekli olma usulü yok.

Bağ-Kur’a 41 aydan fazla prim ödememeniz gerek

Soru: 1962 doğumluyum. 1978’de sigortalı oldum. 2038 gün prim ödedim. 1 aydır da Bağ-Kur ödüyorum. Ne zaman emekli olurum? Hüseyin ÇEŞMECİ Cevap: SSK’da 25 yıl sigorta, 5000 gün prim ve 44 yaş şartlarına tabisiniz. 2962 gün prim ödeyerek, priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak bu şartlarda emekli olmanız için Bağ-Kur’a 41 aydan (1230 gün) fazla prim ödememeniz gerekiyor. Aksi takdirde, Bağ-Kur şartlarıyla (9000 gün prim ödeyerek) emekli olmak zorunda kalırsınız.

Haberin Devamı

Af kanununa erken emekliliğin eklenmesi zor

Soru: 10 Mart 1969 doğumluyum. 1 Ekim 1990’da SSK’lı oldum. Prim günümü ve 20 yılımı doldurdum. Emekli olabilmek için, 47 yaşını bekliyorum. 10 Mart 2016’da emekli maaşı almaya hak kazanacağım. Emeklilik yaşı ile ilgili yeni yasada benim durumumdakileri ilgilendiren bir gelişme olacak mı? Oya PEKMEZCİ Cevap: TBMM genel kurulunda görüşmeleri devam eden af kanununda maalesef sizin durumunuzda olanlara sağlanan bir avantaj yok. Haziran ayında yapılacak genel seçim, sizin gibi sigorta süresi ve prim şartlarını sağlayan ve emekli olmak için yaşı bekleyenlerin bir defaya mahsus olmak üzere yaş şartı aranmayarak emekli edilecekleri söylentilerine yol açmakta. Fakat af yasa tasarısı henüz yasalaşmadı. TBMM’de görüşmeleri devam ediyor. Siyasi otorite isterse, sizin gibi yaşı bekleyenleri emekli edecek bir düzenlemeyi de yasaya ekleyebilir. Ancak, 1999’dan beri uygulanagelen sosyal güvenlik politikalarına baktığımızda, erken emeklilikten ziyade geç emeklilik yönünde düzenlemeler yapıldığını görüyoruz. Bu açıdan fazla iyimser olmamakta ve beklentiye girmemekte yarar var.

Haberin Devamı

7200 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz

Soru: 1975 doğumluyum. 2003’te SSK’lı oldum. 1500 gün primim var. 2009’da işten çıkarıldım. Ne zaman emekli olurum? Halime EREN Cevap: 7200 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 5700 gün daha ödeyerek, priminizi 7200 güne tamamlamanız şartıyla, 2033’te 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, isteğe bağlı olarak 3900 gün daha prim ödeyerek priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla 2035’te 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Kadın memur doğum sonrasındaki izinli olduğu süreyi borçlanabiliyor

Soru: 1 Şubat 1995’te polis memuru oldum. Doğum borçlanması devlet memurlarını kapsamıyor, neden? Yadigar DOĞU Cevap: Yasa sadece sigortalı çalışan kadına borçlanma hakkı tanıdığından memurlar bu haktan yararlanamıyor. Fakat kadın memurun doğum borçlanmasına ihtiyacı da yok. Çünkü doğum yapan kadın memur, doğum sonrasında çocuğa bakmak için bir yıla kadar ücretsiz izin alabiliyor. Bu süreyi borçlanma hakkı da var. Doğum yapan kadın memur doğum sonrasında aldığı izin süresini borçlandığından, borçlanacak boş günü kalmıyor. Çünkü, doğum tarihine kadar çalışıyor, doğumdan sonra izinli olduğu süreyi borçlanıyor, izin bitiminden itibaren de tekrar çalışmaya boşladığından, doğum nedeniyle sosyal sigortadan mahrum kaldığı günü bulunmuyor. Muhtemelen kanun koyucu bu nedenle memuru doğum borçlanması kapsamına almamış.

Ücretin geç ödenmesi iş akdini tek taraflı fesih hakkı verir

Soru: 1989’dan beri aynı işyerinde SSK’lı olarak çalışıyorum. Maaşımı düzenli olarak alamıyorum. İşten ayrılmam durumunda tazminatımı hak edebilir miyim? Hasan KARATAŞ Cevap: Ücretin kanunlara ve sözleşmelere uygun olarak hesaplanmaması ve ödenmemesi veya geç ödenmesi (20 günden fazla süre geciktirilmesi) çalışana iş akdini haklı nedenle fesih hakkı verir. Ücretiniz ödenmiyor veya 20 günden fazla geç ödeniyorsa iş akdinizi bu gerekçeyle feshettiğinizde kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak, işveren muhtemelen kıdem tazminatınızı ödemeyecektir. Bu durumda İş Mahkemesi’ne dava açıp, ücretinizin ödenmediği veya geç ödendiğini mahkemede belge ve şahitlerle kanıtlamanız gerek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder