Ekrem Sarısu Vergi uygulamasında iç genelge ile kanunda olmayan hüküm getirilemez
HABERİ PAYLAŞ

Vergi uygulamasında iç genelge ile kanunda olmayan hüküm getirilemez

Soru: Muhasebecim yanlışlıkla adıma matrah artırımında bulunmuş. Oysa ben matrah artırımını düşünmüyorum. Vergi dairesine gittim. 1 sayılı iç genelgeye göre matrah artırımından vazgeçemeyeceğimi söylediler. Ne yapabilirim? E.D./İstanbul Cevap: 25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan ve halk arasında Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı Yasa’nın 6-9’uncu maddeleri, matrah artırımı uygulamasını düzenlemektedir. Söz konusu maddelerde, matrah artırımı başvurusunda bulunan mükellefin, matrah artırımından vazgeçemeyeceğine dair bir hüküm bulunmuyor. 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar, mükellefin matrah artırımından vazgeçmesine yasal bir engel yok. Çünkü, vergide kanunilik ilkesi vardır. Vergi kanunla konur, kanunla kaldırılır ve kanunla değiştirilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Genel hukuk kuralına göre; mükellef aleyhine açık düzenleme bulunmayan hallerde, kanunun ilgili maddesi mükellef lehine yorumlanır ve uygulanır. İç genelge; herhangi bir konuda nasıl işlem yapılacağının Maliye Bakanlığı’nca vergi dairelerine duyurulan yazılı metindir. Resmi Gazete’de yayımlanmaz ve kamuya duyurulmaz. Mükellef açısından kanun, yönetmelik ve tebliğ gibi bağlayıcılığı da yoktur. Fakat vergi dairesi için bağlayıcılığı vardır. Vergi dairesinin bakan imzasıyla yayımlanan bir iç genelgenin aksine uygulama yapması söz konusu olamaz. Ancak, yasa ile yapılması gereken düzenleme, iç genelgeyle yapılamaz. Yasada olmayan bir hüküm de iç genelge ile getirilemez. İç genelge sadece, uygulamada birlik ve beraberliğin sağlanması için kanunun nasıl uygulanacağını teşkilata duyurur. 6111 sayılı Yasa’da matrah artırımından vazgeçilemeyeceğine dair bir hüküm olmamasına karşın, 2011/1 sayılı iç genelge, matrah artırımından vazgeçilemeyeceği hükmünü getirmektedir. Yasa ile yapılmayan düzenleme iç genelge ile yapılmaktadır. Dolayısıyla, iç genelge ile yapılan bu düzenleme yasal da değil, hukuki de değil. Yapmanız gereken; bir an önce vergi dairesine yazılı olarak başvuru yapın. Matrah artırımından vazgeçtiğinizi, bu nedenle adınıza tarh ve tahakkuk ettirilen verginin terkin edilmesini talep edin. Vazgeçme talebiniz 2011/1 sayılı iç genelge nedeniyle vergi dairesi tarafından reddedilecektir. Ret yazısının tebliğ tarihinden itibaren, 30 gün içinde belirttiğimiz gerekçelerle tesis edilen idari işlemin iptali ve tarh edilen verginin terkin edilmesi için vergi mahkemesine dava açın.

Haberin Devamı

Limitet şirket ortağı da sigortalı çalışarak SSK’ya prim ödeyebilecek

Soru: İki ayrı limitet şirket ortaklığım var. Bağ-Kur’luyum. SSK’lı olarak başka bir işyerinde çalışabilir miyim? Mehmet YAŞAMIŞ Cevap: 25 Şubat 2011’de yürürlüğe giren Torba Yasa, sizin gibi şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’lu olanlara, sigortalı çalışarak 4/a sigortasına prim ödeme imkânı sağladı. Kendi şirketinizde ve ortağı olduğunuz şirkette olmamak kaydıyla sigortalı çalışarak 4/a’ya (SSK) prim ödeyebilirsiniz.

Borçlanmada hayal kırıklığı

Soru: Babam 1954 doğumlu. 1980’de 30 gün SSK prim ödemesi var. Torba Yasa’ya göre geriye dönük borçlanma yaparak babamın emekli olma şansı var mı? Emrullah KAPAN Cevap: Torba Yasa babanızın durumunda olanlara geriye dönük borçlanma hakkı getirmedi. Maalesef babanızın geriye dönük borçlanma yaparak emekli olma şansı yok.

Haberin Devamı

Geriye dönük Bağ-Kur kaydına ilişkin çalışma yok

Soru: Geriye dönük Bağ-Kur kaydının yapılması için herhangi bir çalışma var mı? Serap Cevap: Bugün için geriye dönük Bağ-Kur’a kayıt ve tescil yapılmasına izin veren bir çalışma bulunmuyor.

Vergi kaydı ve faaliyet devam ettiği sürece prim ödemek gerek

Soru: 2 Şubat 1963 doğumluyum. 1 Kasım 1988’de Bağ-Kur’lu oldum. Haziran’da 9000 gün primi dolduruyorum. Ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanmasını yaptım. 2 Şubat 2012’de emekli olursam sağlıktan faydalanmasam 8 ay fazla prim yatırmama gerek var mı? Ömer ASIM Cevap: Verdiğiniz bilgilere göre emekli olmak için 25 yıl (9000 gün) prim ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam ödemenizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 50 yaşınızı dolduracağınız 2 Şubat 2013’te emekli olabilirsiniz. Prim gününüzü doldurduktan sonra, faaliyetinizi terk edip vergi kaydınızı kapatmadığınız sürece prim ödemek zorundasınız. Prim ödememek için vergi kaydınızı kapatıp faaliyetinize son vermeniz gerekiyor.

Fazla çalışma için işçinin onayı gerekir

Soru: İşveren bizi her gün 10 ile 14 saat çalıştırıyor ve hiç mesai parası ödemiyor. 6-7 yıldır bu böyle. Ne yapabilirim? Temel YAMAN Cevap: Haftalık çalışma süresi 45 saattir. Haftada 6 işgünü çalışan işletmelerde günlük çalışma süresi 7.5 saattir. 7.5 saatten fazla olan çalışma için, fazla çalışma ücreti ödenmesi gerekir. Fazla çalışma dahil işçiye günde 11 saatten fazla çalışma yaptırılamaz. Ayrıca, fazla çalışma için işçinin onayı gerekiyor. İşçi istemezse fazla çalışma yapmaz. Bir diğer husus da yılda 270 saatten fazla çalışma yaptırılmayacağıdır. İşverenden, fazla çalışma ücretlerinizi talep edin. Ödemediği takdirde şikâyet ve dava açma hakkınızı kullanacağınızı bildirin. İşveren muhtemelen şikayet risklerini göze alamayacak ve fazla çalışma ücretinizi ödeyecektir. Ayrıca sorunları işverenle uzlaşarak çözmekte yarar var. Çünkü, mahkeme süreci uzun, masraflı ve garantisi de olmayan bir yoldur.

Emekli aylığı için 380 gün daha prim ödemelisiniz

Soru: 1985’te Bağ-Kur’a girdim ve 17 yıl prim ödedikten sonra 2002’de ayrıldım. 10 Ekim 2008’de SSK’ya geçtim. 880 gün primim var. 56 yaşındayım. Emekli olabilir miyim? Muhittin SÖZDİNLER Cevap: Emekli olmak için Bağ-Kur’a tabisiniz. 9000 gün prim ödemeniz olmadığından bugün için emekli olamazsınız. Ancak, sigortalı çalışmanızla 380 gün daha prim ödeyerek, 880 gün olan priminizi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. (ara vermeden prim öderseniz Mayıs 2012’de).

Sıradaki haber yükleniyor...
holder