Emre Aksoy Ne yapıyor bu Elon Musk? Tesla, Bitcoin ve fazlası
HABERİ PAYLAŞ

Ne yapıyor bu Elon Musk? Tesla, Bitcoin ve fazlası

2020’nin Eylül ayından bu yana yükseliş trendine giren Bitcoin fiyatları rekor üzerine rekor tazeliyor. En son rekor 48 bin dolar seviyeleri, ve bu seviyeye çıkmamızın tek sebebi Elon Musk’ın elektrikli otomobil markası Tesla’nın tam 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını duyurmuş olması. Hatta firma sadece Bitcoin’e yatırım yapmakla kalmayacak, bir de araçların satış bedelini Bitcoin olarak tahsil etmeye de başlayacak.

Tesla’nın bu Bitcoin çıkartması nereden esti?

Bugün olanları anlamak için aslında biraz yakın tarihte olan bitenlere de bakmak gerek. 2020’nin baharında Amerikalı halka açık bir yazılım şirketi olan MicroStrategy’nin CEO’su Michael Sailor Twitter hesabından firma olarak tam 500 milyon dolarlık Bitcoin aldıklarını duyurmuştu. Bu haber kripto para piyasaları için çok önemliydi, çünkü dünya tarihinde ilk kez olarak halka açık bir firma Bitcoin’i yatırım aracı olarak görüp alım yapmıştı. MicroStrategy daha sonra Bitcoin alımlarını tam 1.5 milyar dolara kadar çıkarmıştı, ve bu alımları Twitter’dan paylaşırken Elon Musk MicroStrategy CEO’suna bir tweet attı ve Tesla’nın da bu hamleyi yapabilmek için hangi prosedürlerden geçmesi gerektiğini sordu. Yani Elon Musk’ın Tesla için Bitcoin alacağı aslında o günlerden belli olmuştu.

Haberin Devamı

Ne yapıyor bu Elon Musk Tesla, Bitcoin ve fazlası

Geçtiğimiz ay ise Amerika’da değişik bir dijital ayaklanmaya tanık olduk, ki bunun da Bitcoin’e olan ilgiyi arttırdığını düşünüyorum. Bilindiği üzere Amerikan Merkez Bankası Koronavirüs pandemisi çıktığı günden bu yana ekonomiyi ayakta tutmak için trilyonlarca dolar para bastı. Hatta bu basılan paralar “teşvik çeki” adı altında tüm ABD vatandaşlarına devletin kestiği çekler aracılığı ile havadan dağıtıldı. Bu dağıtılan paraya ihtiyacı olmayan gençler Amerika’nın Ekşi Sözlük'ü diyebileceğimiz Reddit sitesi üzerinden örgütlendiler, ve ölmekte olan şirketlerin hisseleri sırf eğlence olsun diye toplamaya başladılar. GameStop, Nokia, Blackberry… Bu firmaların gerçek hayatta tekrar başarıya ulaşma şansı sıfıra yakın, ancak gençlerin yaptığı bu örgütlü hareket ile hisse fiyatları 10 kattan fazla artınca Wall Street’teki geleneksel yatırımcılar büyük zarara uğradı. Çünkü Wall Street’teki yatırım fonları bu şirketlerde gelecek görmedikleri için bu hisseleri açığa satmışlardı, fiyatlar yükselince de bütün yatırımları terste kalarak milyarlarca dolar zarar etti.

Haberin Devamı

Serbest piyasada biri kazanırken diğeri kaybeder, ancak bu olaydan sonra Wall Street durumu Amerika Sermaye Piyasası Kurulu’na bildirdi ve bu spekülatif alımların önüne geçmek için bir dizi engel yaratıldı. Gençlerin hisseleri almak için kullandığı RobinHood adlı uygulamada bu hisselere işlem açılması yasaklandı, hatta alım yapan insanların hesaplarından iradelerine aykırı olarak zorla satış emirleri girildi. Küçük yatırımcının ne istediğinin bir önemi yoktu, önemli olan Wall Street’teki büyük firmaların para kazanmaya devam etmesiydi…

Bu durum da Elon Musk’ın dikkatini çekti ve o da bu isyana destek olmaya karar verdi. ABD borsalarında spekülatif alım satımların önüne geçildiği için bu sefer aksiyon kripto para piyasalarına kaydı. Hem Elon’un Twitter’dan attığı meşhur Bitcoin ve DOGE tweet’leri, hem de Reddit kitlesinin bu akıma destek vermesi ile düşmekte olan kripto para piyasaları bir anda canlandı. Canlanmayı görenler de şimdi “bir şeyler mi kaçırıyoruz acaba?” korkusu ile alım yapmaya devam ettiler. Ve bugünlere geldik.

Haberin Devamı

Amerikan borsaları gibi sözde serbest piyasalarda küçük yatırımcıyı böylesine mağdur edecek politikaların güdülmesi, insanların devlet kontrolünde olmayan serbest ve merkeziyetsiz varlıklar olan kripto paralara yönelmelerine neden oldu anlayacağınız. Ve bugün pek çok büyük firma Bitcoin’in Amerikan Doları'ndaki değer kaybına karşı yapılabilecek en iyi yatırım olduğunu düşünüyorlar. MicroStrategy’nin tıpkı Tesla’ya alım konusunda yardımcı olması gibi şimdi de tam 1500 Amerikan firmasına online webinar üzerinden bu büyük alımları nasıl yaptıklarını ve nasıl muhasebeleştirdiklerini anlatacaklar. Bitcoin’in artık herkesin kabul ettiği güvenilir bir yatırım aracı olduğunu düşünen firmalar tıpkı MicroStrategy ve Tesla gibi hazinelerine Bitcoin eklemeye başlayacaklar.

2018’deki Kripto Para rallisi sokaktaki insanların heyecanı ile başlamıştı. Bugünkü ralli ise kurumsal firmaların heyecanı ile devam ediyor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder