Esra Karayel 70 bin seviyesi önemli
HABERİ PAYLAŞ

70 bin seviyesi önemli

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endekse kısa süreli düzeltme hareketinden sonra tekrar alımlar geldi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada haftanın ilk dört gününde teknik olarak küçük çaplı düzeltme yaptı. Endeks 69 bin 800 seviyesini test etti. Geçen haftaki yazılarımda bu düzeltmenin olacağını belirtmiştim. Endeks düzeltme sonrası gelen alımlarla 71 bin 4 seviyesinden kapanış yaptı.

Moody’s sadece teyit etti

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti. Piyasanın beklentisi ise yükselteceği yönündeydi. Halkbank arzı ise beklentiler doğrultusunda başarılı geçti ve cuma günü yükselişte etkili oldu.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları izlendi. Banka toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5.75 seviyesinde ve gecelik borçlanma faizini ise yüzde 5 seviyesinde tuttu.

[[HAFTAYA]]

Bankalar olumlu etkilenecek

Faiz koridorunun düşürülmesi ile birlikte Türk Lirası’nın aşırı değerlenmesi engellenmek isteniyor. Bu da hayatımıza mevduat faizi ve diğer (tüketici, konut, taşıt) faizlerinin gerilemesini getirecektir.

Piyasaların yurtdışı odaklı seyir izleyeceği bu hafta endekste 70 binin altına inmediği sürece pozisyonlar korunmalı

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar bu hafta yurtdışı odaklı seyir izleyecek. Yunanistan konusu bugün yapılacak Avrupa Maliye Bakanları toplantısında görüşülecek. Toplantı sonarsı alınacak kararların sonuçları dış borsalara paralel içte endeksin seyrinde etkili olacaktır.

Endeks dalgalı seyir izleyecek

Yurtdışı gelişmelere bağlı olarak bu hafta dalgalı seansların görülmesi muhtemel gözüküyor. Endekste 70 bin seviyesinin altına inilmediği sürece düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesinde fayda bulunuyor.

Para piyasalarında ise Avrupa tarafında açıklanacak önemli ekonomik veriler takip edilecek. Merkez Bankası’nın açıklamalarından sonra önümüzdeki dönemde yılın son toplantısında politika faizi ve borçlanma faizinde indirime gitmesini bekleyebiliriz.

Haberin Devamı

Dolarda direnç 1.8095 seviyesi

Dolarda önümüzdeki dönemlerde küçük çaplı yükseliş olabilir. Eğer 1.8095 TL direnç seviyesi geçilemez ise 1.775 TL-1.7690 TL seviyeleri bandına doğru geri çekilmeler görülebilir.

BİLANÇO ÖNEMLİ

Soru: Piyasanın not artırımı ile fiyatlandığını düşünerek bazı prim yapmamış hatta halka arzından sonra bayağı gerilemiş olan Ekiz Yağ hissesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu fiyatlardan alım önerir misiniz? Bir de şirket hakkında son bilançoyu da değerlendirir misiniz? Mehmet COŞKUN/Antalya

Cevap: Mehmet Bey, piyasaların mevcut durumunda ilerisi için olumlu beklentilere sahipseniz borsadan hisse almak çok doğru bir karar. Bununla birlikte bu ara düşüş zamanlarında hisse seçimi önemli. Yükselişte prim yapmamış hisse seçimi yine çok doğru bir karar. Ancak şirketin son açıkladığı bilançonun durumu, hissenin teknik durumu gibi kriterlere de bakılması gerekir. Ekiz Yağ borsada geçen aylarda ortak satışı nedeniyle satış baskısı ile karşılaştı. Bu konuda gerekli açıklamalar Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapıldı. Şirketin son bilançosunu incelediğimizde ise finansal veriler çok sağlıklı gözükmüyor. Size tavsiyem bu dönemde ucuz kalmış fakat bilanço verileri ve teknik analiz açısından trend yönü iyi gözüken hisselere yatırım yapmanız.

Haberin Devamı

YENİ ŞUBE AÇTI

Soru: Esra Hanım Asya Katılım Bank hissem var. Hisseyle ilgili yeni bir gelişme var mı? Cevat KERİM/İstanbul

Cevap: Cevat Bey, Asya Katılım Bank ile ilgili son gelişme, üst düzey yetkililerinin yaptığı açıklamalar olarak bulunuyor. Buna göre Kuzey Irak- Erbil’de ilk yurtdışı şubesini açan Banka, bu şubede yıl sonuna kadar kredi ve mevduat hacmi açısından 10 milyon dolarlı rakamlara ulaşmayı hedefliyor. Orta ve uzun vade için gelişmelerle takip etmenizi tavsiye ederim.

Borsayı arayabilirsiniz

Soru: Sevgili Esra Hanım, gazetedeki yazılarınızı büyük bir dikkatle takip ediyorum. Benim de size sormak istediğim bir iki konu var. 2001 yılında kendimce yüklü bir parayla EGS Holding hisse senedinden aldım. Ve bir hafta sonra elimden çıkaramadan tahta kapandı ve hâlâ bir haber yok. O kadar zor günler geçirdim ki. Ben bu hisse senediyle ilgili bir bilginiz var mı diye sormak istedim. 11 yıl oldu. O gün benim için çok büyük olan bu para şimdi ne olacak? Ya da benim yapmam gereken bir şey var mı? Banka kanalıyla hiç yönlendirilmedim. Tahtanın açılma ihtimali var mı? Derya DANEOĞLU

Cevap: Derya Bey, bu tür mailler aldığımda çok üzülüyorum. Siz değerli yatırımcılar için maalesef bu konuda elimden bir şey gelmiyor. Bununla birlikte Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu konuda çalışmalarına çok güveniyorum. EGS Holding ile ilgili bilgilere hukuksal açıdan ulaşabileceğiniz en sağlıklı yol İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın Yatırımcı Danışma Merkezi’ni aramanız. Bu birimden size son durum konusunda bilgi verilecektir. Ya da Sermaye Piyasası Kurulu’nunda Yatırımcı İlişkiler bölümüyle irtibata geçebilirsiniz. Her iki kurumunda internette yer alan web sitelerinden telefonlarına ulaşabilirsiniz.

Finansal verilerde zayıflama var

Soru: Esra Hanım, her hafta yazılarınızı beğenerek okuyorum. Portföyümde 23.50 maliyet ile Erbosan var. Şirket için yorum alabilir miyim? Erbosan’ın 2013 yılında bedelsiz sermaye artışı gibi bir durum söz konusu olabilir mi? OKÇU İSTANBUL

Cevap: Vedat Bey, Erbosan son dönem bilançosunda kâr açıkladı. Ancak geçen sene aynı döneme göre bir miktar azalma var. Şirketin bedelsiz verme potansiyeli bulunuyor.

Orta vade için beklentiler olumlu

Soru: Esra Hanım, ben küçük bir yatırımcıyım. Elimdeki kıt imkanlarla biriktirdiğim paramla Bağfaş’a yatırım yaptım. Bedelliye katıldım. Tabii ki şu anda zarardayım. Beklemek ne derece doğru onu da bilmiyorum. Zararın neresinden dönsek kâr mıdır onu da bilmiyorum. Sizlerden bir ışık bekliyorum. Ersin ALTIN

Cevap: Ersin Bey, Bağfaş hisseleri yılın ilk aylarında yükselişinden sonra yönü aşağıa çevirdi. Bedelli sermaye artırımıyla yaşanan satış baskısı ve sonrasında son dönem bilançosunda karlılıkta görülen azalma bu düşüşün önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bununla birlikte Türkiye’nin ilk granül stabilize amonyum nitrat ve granül kalsiyum amonyum nitrat tesisini kurma amacıyla AKA Ausfuhrkredit- Gesellschaft GmbH-Frankfurt ve Commerzbank ile 135 milyon 300 bin euro’luk bir kredi anlaşmasına imza attı.Yetkililerin açıklamasına göre Bu tesis Türkiye’de kimyevi gübre sektöründe de bir ilk ve öncü olacak.

Panikle borsada işlem yapmayın

Ben gelecek dönemin şirket açısından iyi sonuçlar getireceğini düşünüyorum. Eğer biraz daha bekleme imkanınız varsa gelişmelerle birlikte hissede kalmanızı tavsiye ederim. Borsada kaybedilen para yine borsada kazanılır. Moralinizi bozmayın. Bazen temeli sağlam hisselerin prim yapması yatırımları ya da sektörel durumlar neeniyle geç olabiliyor. bir de hisseyi doğru zamanda ve doğru fiyattan almak çok önemli. Bunlar tecrübeyle öğreniliyor. Şunu unutmayın iyi bir hisseye yatırım yaptınız. Sadece zamanlama ve alım fiyatınız doğru olmamış. Hissede gelecek ile ilgili beklentiler olduğu sürece kalmak en doğru karardır. Size bir diğer tavsiyem ise şirketinizle ilgili gelişmeleri ve açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP) web sitesinden takip etmeniz yönünde bulunuyor. Bu sitede şirketlerle ilgili en sağlıklı ve doğru bilgiler yer alıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder