Esra Karayel Amerika verileri izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Amerika verileri izlenecek

Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı yurtdışı piyasaların ve Amerika verilerinin etkisinde geçirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks bayram nedeniyle kısalan haftada ağırlıklı olarak yurtdışı piyasaların etkisinde kaldı. Yurtiçinde ise en önemli gelişme Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarıydı. Endeks bu gelişmelerle 82 bin 93 puan seviyesinden kapattı.

Enflasyonda değişiklik yok

Merkez Bankası tarafından yılın üçüncü enflasyon raporunda 2014 için yüzde 7.6 olan enflasyon tahmininde değişikliğe gidilmedi. Amerika Merkez Bankası Fed’in tahvil alımını düşürmesi ise piyasalara satşları getirdi.Para piyasalarında da Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar takip edildi. Başçı’nın açıklamaları sonrası tahvil ve bono piyasasında satıcılı seyir vardı. İki yıl vadeli gösterge tahvil (24 Şubat 2016) cuma gününü yüzde 8.74 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Amerika verileri etkiledi

Amerika’da açıklanan ekonomik verilerin olumlu gelmesi, Portekiz ve Arjantin tarafından gelen olumsuz haberler doları yükseltti. Dolar/TL 2.12 ve 2.14 arasında dalgalandı ve 2.12 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Piyasalar yurtiçinde açıklanan ekonomik verilere ve Amerika tarafından gelecek açıklamalara göre yön belirleyecek

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da yurtiçinde açıklanacak enflasyon verisi önemli gündem maddesi olarak bulunuyor. Yurtdışında ise Fed’in tahvil alım programı azaltımı konusunda açıklamaları takip edilecek. Amerika’da verilerin iyi gelmesi, faiz artırımının daha erken olma algısını oluşturdu.

Destek 81 bin 700

Endekste veri akışına bağlı olarak satışların gelmesi durumunda önemli destek 81 bin 700’de bulunuyor. Yukarı hareketlerde ise 83 bin 400 önemli direnç olarak gözüküyor.Para piyasalarında yurtiçi ekonomik veri akışı izlenecek. Amerika’da Fed açıklamaları ve tahvil faizlerin seyri, yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Dolarda 2.13 seviyesine gelindiğinde satışlarla karşılaşılıyor. Güçlü görünen dolar trendi bir süre daha devam edebilir. Panikle alım yapılmamalı.

Haberin Devamı

Faizde direnç

8.85 Tahvil bonoda gösterge vadede (24 Şubat 2016) önemli direnç seviyesi yüzde 8.85 seviyesinde gözüküyor. Faizde ilk destek ise yüzde 8.60 ve daha altta 8.40 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR?

Beklentilerden iyi geldi

Soru:

Garanti Bankası’nın son dönem kârı nasıl geldi? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cevat KÜÇÜK/İstanbul

Cevap:

Garanti Bankası ikinci son dönem net kârı 810 milyon TL ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Banka bu çeyrekte 50 milyon TL serbest karşılık ayırdığı için kârlılıkta bir miktar düşüş oldu. Bankanın net kâr rakamı bu durumda 860 milyon TL seviyesinde gerçekleşecekti. Kârlılıktaki artışta beklentilere göre yüksek gerçekleşmiş olan net faiz gelirleri ile yine beklentilere göre daha yüksek gerçekleşmiş olan net ücret ve komisyon gelirleri etkili oldu.

Değer tespiti açıklandı

Soru:

Koç Holding’te gayrimenkul projesi ile ilgili son gelişmeler nedir? Hakan TANIK/İstanbul

Cevap:

Koç Holding, Kiptaş ile ortak gelistirilen gayrimenkul projesine ilişkin değer tespitini açıkladı. Buna göre Holding, Zeytinburnu’nda kendisine ait olan arazi üzerinde geliştirilen projeye 338m TL değer biçildiğini belirtti. Projedeki 226 konut ve 14 ticari üniteyi teslim alan Koç Holding, kalan 93 üniteyi de 2015 sonunda teslim almayı hedefliyor. Gelişmeleri ve açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden takip edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hisse satın alma var

Soru:

Tat Gıda hissem var. Şirketin Moova ile anlaşması olmuş. Bilgi verir misiniz? Hüseyin ALP/İstanbul

Cevap:

Tat Gıda, Moova’nın yüzde 100 hisselerini Söktaş Tekstil’den 32 milyon TL’ye satın aldı. Moova, Tat Gıda’nın toplam cirosuna yaklaşık yüzde 2 katkı olur. Ürün çeşitliliği açısından olumlu gözüküyor.

Satış gelirleri arttı

Soru:

Turkcell’in kârı ne geldi? Size göre bilanço nasıl? Cem KERİMOĞLU/İstanbul

Cevap:

Turkcell son dönem net kârında 492m TL net kar elde ederek geçen senenin yüzde 11.5 altına düştü. Beklentilerin altında gerçekleşen net kârın temel sebebi şirketin üç kalem altında toplamda 119m TL bir defaya mahsus gider yazması oldu. İkinci çeyrek satış gelirleri yüzde 2.4 büyüme ile 2.923m TL olarak gerçekleşti. Orta vade için şirket hisselerinde trend yönü yukarı olarak gözüküyor. İşlem hacmi ve açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Lisans anlaşması yaptı

Soru:

Ford Otosan hissem var. Şirketin son anlaşması hakkında bilgi alabilir miyim? Cüneyt CANYÜREK/İstanbul

Cevap:

Ford Otosan, Çinli JMC ile teknoloji lisans anlaşması imzaladı. Şirket, Ford Motor Company’nin yüzde 31.5 ortağı olduğu Çin merkezli Jiangling Motors Corporation (JMC) ve bağlı kuruluşu JMC Heavy Duty ile yaptığı anlaşmaya göre Ford marka kamyonların şasi, kabin ve parçaların üretimi ve satış sonrası hizmetleri ile ilgili olarak JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere ürün teknolojisi, know-how ve teknik dökümantasyon konularında münhasir olmayan lisans vermeyi kabul ettti. Lisansli ürünler ve bu ürünleri içeren JMC markalı araçlar, Çin’de üretilip satılacak.

Proje 2015’te tamamlanacak

Soru:

Aselsan hissem var. İki aydır hisseyi izliyorum. Şirketin yeni bir anlaşması var mı? Demir YÜKSEL/İstanbul

Cevap:

Aselsan ile İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü arasında 112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi kapsamında, 68 milyon 903 bin 829 TL tutarındaki ‘112 Acil Yardim için Bilgisayar Destekli Sevk ve Yönetim Sistemi Altyapısı Kurulumu” sözleşmesi imzalandı. Projenin 2015 içerisinde tamamlanması planlanıyor. Şirket hisselerinde teknik olarak yön yukarı gözüküyor. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Tahvil ihracı için başvuru yaptı

Soru:

Bimeks’te son gelişmeler nedir? Şirket Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu diye duydum. İçeriği nedir? Berk POLAT/İstanbul

Cevap:

Bimeks, yurt içinde, değisik vadelerde, TL cinsinden, nitelikli yatırımcılara bir veya birden çok seferde, satışa sunulmak üzere, 100 milyon TL tutara kadar, tahvil ihracının gerçekleştirilebilmesi için çalışmalara başladı ve Sermaye Piyasası Kurulu nezdinde gerekli başvuru yapıldı.

Yatırımınızı çeşitlendirin

Soru:

Borsa İstanbul için hangi hisse senedinden alsam getirisi olur. Görüş alabilir miyim? Serdar FİL/İstanbul

Cevap:

Yatırımcılara ilk tavsiyem bir sepet oluşturmaları şeklinde olur. Bunun için ayırdığınız miktarın piyasanın durumuna göre endeks fon, tahvil-bono ve bir miktar repo şeklinde olması en sağlıklı olandır. Her biri için bir oran belirlenir. Sadece bir hisse senedine yatırım yapılmasını tavsiye etmiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder