Esra Karayel Gözler ekonomik verilerde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomik verilerde

Borsa İstanbul’da endeks, Amerika tarafından piyasalara yönelik yapılan olumsuz açıklamaların etkisiyle düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks geçen haftayı satış ağırlıklı geçirdi ve 74 bin 772 puan seviyesinden kapanış yaptı. Düşüşte en fazla kayıp, banka endeksinde (yüzde 7 düştü) gerçekleşti. Satış ağırlıklı seyirde Amerika tarafından gelen olumsuz açıklamaların yarattığı endişe etkili oldu.

Borç tavanı endişe yarattı

Amerika’daki borç tavanı endişesi ve varlık alımlarına yönelik belirsizlikler, piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçen haftaki yazılarımda da ifade ettiğim gibi dalgalı seyre göre pozisyonlar alınmalı ve panik hareketlerden kaçınmalı. Para piyasalarında faiz ve dövizin yönünde Amerika tarafından açıklanan veriler etkiliydi. Piyasada endişe yaratan açıklamalar, faizde ve dolarda yükselişe neden oldu. Merkez Bankası 3 milyar TL tutarlı ve 3 Ekim vadeli repo ihalesi açtı.

Faizde yükseliş oldu

Piyasada gösterge vadede (13 Mayıs 2015) küresel piyasalardaki borç endişesi nedeniyle yükseliş oldu ve cuma gününü 8.44 seviyesinden tamamladı. Dolar ise tekrar 2.02 seviyesine doğru hareket gerçekleştirdi. Dolarda destek-direnç seviyelerine göre hareketler gerçekleşiyor.

[[HAFTAYA]]

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde yurtiçi ve yurtdışı tarafında açıklanacak ekonomik veriler etkili olacak


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda yine gözler Amerika tarafında açıklanan ekonomik verilerde olacak. Yurtiçinde ise bugün dış ticaret verileri perşembe günü ise enflasyon verileri öne çıkacak önemli gündem maddeleri olacak. Yatırımcılar tarafından dikkatle izlenmeli.

Pozisyonlar korunmalı


Borsa İstanbul’da henüz yükeliş trendinin sona erdiğini söylemek için erken. Bununla birlikte geçen hafta yaşanan hareket bize 76 bin 300 direnç noktasının kuvvetli hacimle kırılması gerektiğini gösterdi. Hacimle izlenmeli.Para piyasalarında da hem yurtiçi hem de yurtdışında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Gösterge vadede faizlerde yükselişlerin devam ettiği dikkat çekiyor. Küresel piyasalarda endişeli hava devam ederse faizler de ilk direnç 8.50 seviyesi gözüküyor.

Dolarda ilk direnç 2.05

Dolar/TL geçen haftalarda geri çekilmelerin ardından yeniden yukarı hareket yaptı. Bu hafta veri akışına göre yön bulacak. Eğer 2.02 seviyesi geçilirse 2.05’e doğru haraket edebilir. Geri çekilmelerde ise ilk destek 1.99 seviyesi.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Teknik analize göre karar verin

Soru: Uzun zamandır elimde tuttuğum Zorlu Enerji hissesinde paçal yaparak maliyetimi 1.40’lı seviyelere kadar çekmiş durumdayım. Halihazırda zarardayım. Fakat beklentim yüksek. Sizden ricam teknik ve temel analiz ekseninde ortalama maliyet seviyemde bu hisseyi satayım mı yoksa beklemeye devam edeyim mi? Ayrıca yaklaşık 6 aydır bu hisseden bir kuruş kâr etmediğimi de göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum. Bu kadar beklemenin ardından satış seviyesi nereler olmalı? Ufuk EMİL/İstanbul Cevap: Zorlu Enerji, son bir yıldır ayı piyasası etkisi altında bulunuyor. Hisse orta vadeli yükseliş trendi içinde 1.72 direncinde satışla karşılaştıktan sonra 1.13 seviyesinde destek buldu. Bugüne baktığımızda ise hissede ilk direnç noktası 1.30 seviyesinde gözüküyor. İkinci direnç noktası 1.44 seviyesinde. Fiyattaki artışa rağmen işlem hacminin gerilemesi nedeniyle ilk direnç noktasında kâr realizasyonu yapılabilir. Hisse senedinin ilk destek noktası ise 1.25 seviyesinde gözüküyor. Bununla birlikte orta ve uzun vade için şirket ile ilgili olumlu beklentiler var. Hissede bekleme süreniz uzun olmuş. Ancak alım yaparken yüksek seviyeden almanız bunun nedeni. Yatırım kararında fiyat belirlerken teknik analiz verileri bu açıdan önem taşıyor.

23 Eylül tarihinde gerçekleşti


Soru: Altınyıldız’da son gelişmeler neler? Hisse alışı hakkında bilgi verir misiniz? Can SEREL/İstanbul Cevap: Altınyıldız 23 Eylül 2013 tarihinde Boyner Büyük Mağazacılık payları ile ilgili olarak 6.34-6.70 TL fiyat aralığından 35.981,- TL. nominal değerli alış işlemi gerçekleştirdi. Bu işlemle birlikte Boyner Büyük Mağazacılık sermayesindeki payların oranı belirtilen tarih itibariyle yüzde 96.47 ‘ye ulaştı.

Aracı kurumu arayın


Soru:
Akenerji hissem vardı şirket sermaye artırımı yapmış benim de haberim olmadı ve 11.50 seviyesinden aldığım hisse şu an 1.26 seviyesinde bulunuyor. Bir aracı kurumdan işlem yapmıştım ne yapmam lazım. Hasan Arda TAŞ/İstanbul Cevap: Bu konu ile ilgili aracı kurumunuzun yatırım uzmanı ile görüşmeniz gerekiyor. Yatırım hesabınızda gerekli düzenlemelerin yapılmış olması gerekiyor.

Stratejik planı uyguluyor

Soru: Lokman Hekim hissesi sahibiyim. Yurtdışında anlaşması var diye duydum. Konu hakkında bilgi istiyorum. Hidayet GÜNER/İstanbul Cevap: Lokman Hekim 2013 Stratejik Planı çerçevesinde, Sağlık Turizmi Hizmetlerinin yerinde hizmet vererek tanıtılmasına ve artırılmasına yönelik; Irak-Erbil ‘de Görüntüleme ve Laboratuar Merkezi açacağı, Irak merkezli kurulan şirkete yüzde 70 kurucu ortaklık payının yüzde 95’e çıkarılacağı daha önce kamuoyuna duyurmuştu. Bağlı ortaklık Engürüsağ Genel Ticaret Limited Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Görüntüleme ve Laboratuvar Merkezi’nin tüm bürokratik işlemlerinin tamamlanmış olduğunu ve hasta kabulüne başlandığı ifade edildi.

KAP’tan takip edebilirsiniz

Soru: Sasa hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler neler? Etraftan tesisler konusunda değişik haberler kulağıma geldi. Aydınlatır mısınız? Kemal ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Sasa, 24 Eylül tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve şirketin mevcut üretiminin yaklaşık yüzde 2’sini gerçekleştiren tops ve tekstüre iplik makinalarının Adana Merkez tesislerine taşınarak üretiminin burada devam etmesine, şube olarak tescilli bu yerin kapatılmasına ve gayrimenkulun satış opsiyonlarının değerlendirilmesine, oybirliği ile karar verildiğini açıkladı. Şirketinizle ilgili haberleri en sağlıklı ve doğru olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Satış hedefinize bağlı

Soru: Milpa ile ilgili sermaye artırımı konusunda bilgi istiyorum. Şirketin bedelli artırım yaptığını duydum. Yaptıysa oranı nedir? Bu bilgilere nereden ulaşabiliriz. İkinci sorum ise hissede vade nedir? Satım zamanı geldi mi? Hüseyin CİHAN/Ankara Cevap: Milpa, çıkarılmış sermayesinin 50.958.558 TL (yüzde 40) bedelli artırılarak 178.354.952 TL’ye yükseltilmesinde rüçhan haklarının 25 Eylül 2013 tarihinde birinci seansta referans olarak alınabilecek fiyatı 0.19 TL olarak belirlenmesine karar verildiğini geçen haftalarda açıkladı. Borsada işlem gören şirketlerle bilgilere ve şirketler tarafından yapılan açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden ulaşabilirsiniz. Hissede vade uzun gözüküyor. Satım zamanı ise sizin maliyetinize, vadenize ve getiri hedefinize göre belirlediğiniz fiyat olmalı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder