Esra Karayel Gözler ekonomik verilerde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomik verilerde

Piyasaların yönünde geçen hafta hem yurtiçinde hem de yurtdışında Merkez Bankaları’nın toplantıları etkili oldu.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda yönde, Amerika Merkez Bankası Fed ve yurtiçinde Merkez Bankası’nın toplantı sonuçları etkiliydi. Fed Başkanı Ben Bernanke’nin açıklamaları sonrası dış borsalara paralel endekse de satışlar geldi. Yurtiçinde ise Merkez Bankası beklentiler dahilinde faizlerde değişikliğe gitmedi. Ayrıca zorunlu karşılık oranlarında bir artırım sinyali vermemesi bankacılık sektör hisseleri öncülüğünde endekse alımları getirdi. Haftanın son işlem günü artan alımlarla endeks 62 bin 73 puan seviyesinden kapanış yaptı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında bankaların faiz toplantı sonuçları takip edildi. Merkez Bankası’nın toplantısında cari açığa karşı faizlerin kısa dönemde artırılabileceğine dair bir ifade bulunmaması TL ve tahvil piyasasında satışları getirdi.

Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, faiz kararı sonrası zirve yaparak yüzde 9.29’a kadar yükseldi. Haftayı yüzde 9.13 seviyesinden kapattı.

Döviz piyasası: Euro, dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Dolar Cuma’yı 1.6350 TL, euro ise 2.3170 TL’den kapattı.

Bu hafta yurtiçi ve yurtdışında açıklanacak önemli ekonomik veriler borsa, faiz ve dövizde yönde etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada bu hafta hem yurtiçi hem de yurtdışında açıklanacak önemli ekonomik veriler takip edilecek. Yurtiçinde Perşembe günü gayrisafi yurtiçi hasıla ve dış ticaret verileri önemli. Yurtdışında ise Amerika’da bugün açıklanacak Mayıs ayı kişisel harcamalar ve kişisel gelirler verileri izlenecek. Salı günü Haziran ayı Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Perşembe günü ise haftalık işsizlik başvuruları var. Orta vade için borsadaki posizyonlar korunabilir. Geçen hafta yeni rekorlar kıran altındaki yükselişin orta ve uzun vadede de devam edeceğini öngörüyorum.

-Para piyasalarında da ekonomik veriler dikkatle takip edilecek. Euro dolar karşısında Yunanistan’ın yeni mali önlemlerinin AB-IMF heyetinin onayını aldığı haberiyle toparlanmıştı. Bu hafta Yunanistan’ın ekonomik paketi mecliste oylanacak. Euro açısından bu konuda gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Haberin Devamı

Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 9.10-9.15 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.

Döviz piyasası: Dolarda direnç seviyesi 1.6400 TL, destek ise 1.6300 TL seviyelerinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kapasitesi arttı

Soru: Esra Hanım, İzocam konusunda bilgilendirme yapabilir misiniz? Kerim ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Kerim Bey, İzocam ile ilgili son gelişme yatırımı konusunda bulunuyor. Şirket, Kocaeli-Gebkim Organize Sanayi Bölgesi’nde başladığı Ekstrude Polistiren Tesisi yatırımını tamamlayarak ticari mal üretimine başladı. Yeni tesisinin üretim kapasitesi 350 bin m3/yıl olup bu tesis ile Ekstrude Polistiren üretim kapasitesi 720 bin m3/yıl’a çıktı.

Anlaşma yaptı

Soru: Esra Hanım Anel Elektrik’te son gelişmeler nedir? Kuzey ALP/İstanbul Cevap: Kuzey Bey, Anel Elektrik, Katar-Hamad Medical City Hastanesi Projesinin ‘Elektrik Zayıf Akım Sistemleri’nin, 71 milyon 700 bin Katar Riyali (yaklaşık 31.4 milyon lira) bedelle şirkete verildiğini, sözleşmenin 30 gün içinde imzalanacağını bildirdi. Gelişme olumlu gözüküyor.

Haberin Devamı

Orta vade için takip edin

Soru: Esra Hanım Aselsan hissem var. İki aydır hisseyi tutuyorum. İlk sorum ne zaman satış yapmam gerekiyor? İkinci sorum ise şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Serhat ÖREN /İstanbul Cevap: Serhat Bey öncelikle hissenizin satım fiyatını belirlemede maliyetiniz ve getiri hedefiniz doğrultusunda karar vermelisiniz. Bu iki kritere göre teknik analiz yöntemini kullanarak satım fiyatınızı belirlemeniz en sağlıklı yoldur. Aselsan ile ilgili son gelişme şirketin Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yaptığı anlaşmalar olarak bulunuyor. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi 193.06 milyon euro bedelle, Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi Tasarım ve Geliştirme Dönemi Sözleşmesi 132.11 milyon euro bedelle imzaladı.

Finansal verileri kuvvetli

Soru: Esra Hanım merhaba. Borsa ile ilgili analizlerinizi günlük takip etmekteyim. Yapı Kredi Bankası hisse senedim var. Hisseyi 4.25’ten aldım. Ama borsa hergün kötüye gidiyor. Bu kağıt orta veya uzun vadede bana getiri sağlar mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler eder, iyi çalışmalar dilerim. Aslı OĞUZ/İstanbul Cevap: Aslı Hanım borsa kötüye gidiyor diye düşünmeyin ve moralinizi bozmayın. Eğer doğru hisseye doğru zamanda yatırım yapmışsanız yine kazanırsınız. Sabırlı olmanız ve gelişmeleri yakından takip etmeniz gerekiyor. Borsada sürekli yükseliş olmayacağı gibi sürekli de düşüş olmayacaktır. Yapı Kredi Bankası, sektörde önemli konuma sahip. Banka birinci çeyrek bilançosunda konsolide bazda yüzde 38 artışla 532 milyon TL net kâr açıkladı. Toplam gelirleri, yılın ilk 3 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artışla 1 milyar 708 milyon TL’ye ulaştı. Güçlü gelir performansı var. 2011’in ilk çeyreğinde de kredi kartı bakiyesine göre yüzde 18.7’lik pazar payına sahip. Banka hisseleri yıl içinde en düşük 3.75, en yüksek 5.92 seviyesini test etmiş. Alım fiyatınız bir miktar yüksek kalmış.

Avrupa’da en iyi havayolu oldu

Soru: Türk Hava Yolları hissem var. Sizin de tavsiyelerinize uyarak orta vadeli yatırım yaptım. Hisseyi yaklaşık üç aydır tutuyorum. Şirketle ilgili son haberler nedir? Serap YILMAZ/İstanbul Cevap: Serap Hanım, Türk Hava Yolları sivil havacılık değerlendirme kuruluşu Skytrax tarafından ‘Avrupa’nın En İyi Havayolu’ ödülüne layık görüldü. 100 ülkede yaklaşık 19 milyon yolcunun oylarıyla belirlenen sıralamalarda THY ayrıca ‘En İyi Güney Avrupa’ ve ‘En İyi Premium Ekonomi’ kategorileri ödüllerini kazandı. Skytrax şirketi havaalanlarında ve uçaklarda verilen hizmet kalitesine göre yolcuların oylarıyla sonucu belirliyor.

Gelişmelerle birlikte izleyin

Soru: Esra hanım Bank Asya hissem var. Ancak bankalarla ilgili senaryolar çok iç açıcı değil. Zarardayım, beklemeyi düşünüyorum. Siz ne önerirsiniz? Hülya KIZILTOPRAK/stanbul Cevap: Hülya Hanım geçen haftalarda Merkez Bankası’nın bankalar ile ilgili aldığı kararlar kârlılıklarını olumsuz etkileyeceği endişesiyle sektöre olumsuz yansıdı. Ancak şu hususun da unutulmaması gerekiyor. Borsada yukarı hareket başladığında ilk başı endekste ağırlığı en yüksek olan bankalar çekiyor. Hareketlenme bankacılık sektöründe başlıyor. Ayrıca iyi kâr açıklama potansiyeli olan bankalar da var. Bank Asya’ya gelince bu yılın ilk çeyrek bilançosunda beklentilerin altında 48 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan kâr rakamı yıllık bazda yüzde 19 düşüşe işaret ediyor. Buna karşın sorunlu kredilerinin oranı bir önceki çeyreğe göre 20 puan kadar gerileyerek yüzde 3.8 olarak gerçekleşti. Bilançoyla ilgili önemli bir konu ise personel ikramiyeleri yılın ilk çeyreğinde veriliyor. Bu nedenle bu dönemde mali tablolar bir miktar olumsuz olabiliyor. Size tavsiyem eğer bekleme imkanınız var ise hem hissenizle ilgili gelişmeleri hem de piyasayı yakından takip ederek beklemeniz yönünde bulunuyor.

Romanya’ya gübre ihraç edecek

Soru: Bagfaş hissem var. Henüz kâra geçemedim. Ama uzun vadeli yatırım yaptım. Şirket hakkında bilgi alabilir miyim? İhsan DURU/İstanbul Cevap: İhsan Bey, Bagfaş TEOTRADE firmasından Romanya’ya ihraç edilmek üzere toplam tutarı 3.097 milyon dolar olan 4 bin 750 ton Di Amonyum Fosfat Gübresi siparişi aldı. Şirket yetkilileri sevkiyatın Haziran ayında yapılacağını ifade etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder