Esra Karayel Gözler Merkez'in faiz kararında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Merkez'in faiz kararında

Amerika verilerinin kötü gelmesi, Avrupa bankalarına yönelik söylentiler dünya borsalarına satışları getirdi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa çok dalgalı seyrin yaşandığı bir hafta geçirdi. Bu ayın ilk haftasını yüzde 9.7, ikinci haftasını yüzde 7.3 düşüşle kapatmasının ardından geçen haftayı yüzde 1.7 yükselişle 53 bin 61 kapattı. Amerika’da son açıklanan verilerin ekonomide durgunluğa girileceğine yönelik kaygıları artırması, dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi. Euro bölgesinde borç sorununun çözülememesi, Avrupa bankalarının fonlama konusunda sıkıntı yaşadığına dair kaygılar moralleri bozdu. Cuma günü gelen bir miktar yabancı alımları, yönü tekrar yukarı çevirdi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Dünya ekonomisinde artan durgunluk belirtileri sonrası güvenli liman arayışı altın fiyatlarını da yeni rekora taşıdı. Altının bir günde 50 dolar artması risk algılamalarının ne kadar bozulduğunun ve kağıt paraya olan inancın çok zayıfladığının göstergesi. Bono piyasası: Gösterge olan 15 Mayıs 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.82 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Amerika verileri yurtdışında olduğu gibi TL üzerinde de olumsuz etkisini hissettirdi. TL’de değer kaybı oldu. Dolar Cuma günü 1.7830 TL, euro ise 2.5720 TL seviyesinden kapandı.

Bu hafta yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz kararı borsa, faiz ve dövizin yönünde etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Dünyanın en büyük ekonomilerinden gelen veriler, dış borsalarla birlikte endeksi de etkilemeye devam edecek. Bu nedenle yatırımcıları yine çok dalgalı seansların olacağı bir hafta bekliyor. Bu dönemde bekle-gör tavsiyesine uymanızı ve panik hareketlerden kaçınmanızı öneririm. Yurtiçinde Salı günü Merkez Bankası’nın faiz kararı önemli. Temmuz ayı dış ticaret verisi dikkatle izlenecek. Amerika’da ise dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları diğer önemli konu başlıkları olarak bulunuyor. Ekonomik veriler beklentilerden kötü geldikçe borsalardaki düşüş sürecek.

Para piyasalarında Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirim kararı bekleniyor. Banka, küresel bazda gidişatın daha da bozulması durumunda hem faizlerde hem de zorunlu karşılık oranlarında indirime gideceğini ifade etmişti. Bono piyasası: Gösterge olan 15 Mayıs 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.60- 7.70 aralığında hareket gerçekleştirebilir. Döviz piyasası: Dolarda açıklanacak ekonomik verilere göre dalgalı hareket devam edecek. Dirençler 1.7850 TL ve sonra 1.7900 TL seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Kârlılık düştü

Soru: Esra Hanım Aksigorta’da son bilançoyu yorumlar mısınız? Eren YILMAZ/İstanbul Cevap: Eren Bey, Aksigorta yılın ikinci çeyreğinde 6.6 milyon TL net kâr elde etti. İlk çeyrekteki 6.1 milyon TL’lik zarar sonrasında, Aksigorta’nın ikinci çeyrek kârı ilk altı ay sonunda şirketin 0.5 milyon TL kâra ulaşmasını sağladı. Her ne kadar kârlılık bir önceki çeyreğe göre iyileşmiş olsa da, ikinci çeyrek net kâr rakamı bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 55 altında gerçekleşti. Şirketin kârlılığı düşük gözüküyor.

Haberin Devamı

Bilanço iyi

Soru: Esra Hanım, İş Bankası’nın kârı hakkında bilgi verir misiniz? Serdar AYDIN/İstanbul Cevap: Serdar Bey, İş Bankası yılın ikinci çeyreğinde 809 milyon TL ile beklentilerin yüzde 15 üzerinde net kâr elde etti. Açıklanan rakam her ne kadar bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 9 altında olsa da bir önceki çeyreğin yüzde 21 üzerinde gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen kâr rakamında, beklentilerin üzerinde gerçekleşen temettü gelirleri, beklentilerin üzerinde net ücret ve komisyon gelirleri ve düşük (yüzde 13) etkin vergi oranı etkili oldu. Veriler olumlu gözüküyor.

Yeni rafine geliyor

Soru: Esra Hanım, Petkim ile ilgili son gelişmeler nedir? Mehmet İPEK/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Petkim ile ilgili son gelişme sahasında kurulacak Turcas-Socar rafinerisinin temeli olarak bulunuyor. Şirket üst düzey yetkilileri 2015 yılında devreye almayı planladıkları Ege Rafinerisi’nin temelinin Ekim ayının ikinci yarısında atılacağını ifade etti. Yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkim’in ana hammaddesi naftanın yanı sıra Türkiye’nin net ithalatçı olduğu jet yakıtı, motorin, LPG, petrokok ve ksilen gibi mamullerin üretilecek. Rafinerinin 2015 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Beklentilerin altında kâr açıkladı

Soru: Anadolu Sigorta hissem var. Kârı nasıl geldi? Şirketle ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Yavuz SORGUN/İstanbul Cevap: Yavuz Bey, Anadolu Sigorta zayıf ikinci çeyrek sonucu açıkladı. Şirket ikinci çeyrekte 7.6 milyon TL ile piyasa beklentisinin altında net kâr açıkladı. Prim üretiminde yıllık yüzde 28’lik ve net yatırım gelirlerinde yüzde 34’lik büyümeye rağmen Anadolu Sigorta’nın net kâr rakamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 düştü. Bunun nedeni ise net teknik kârda yaşanan yüzde 44 oranında düşüş ve faaliyet giderlerinde yaşanan yüzde 33 oranında artış etkili oldu.

Mali tablolara olumlu yansır

Soru: Esra Hanım Hürriyet’in gayrimenkul satışı hakkında bilgi verir misiniz? Hüseyin ALPER/İstanbul Cevap: Hüseyin Bey, Hürriyet Medya Towers’taki gayrimenkullerin satışı için çalışmalara başlandığı açıklandı. Şirket yönetim binasının da içinde bulunduğu Hürriyet Medya Towers’taki toplam 58 bin 610 metrekarelik gayrimenkullerin satışı veya stratejik ortak bulmak suretiyle projelendirilerek geliştirilmesi için çalışmalara başladığını duyurdu. Herhangi bir finansal detay verilmemekle beraber, olası bir satışın mali tablolara olumlu yansımasının hisse açısından da olumlu bir gelişme olacağı gözüküyor.

Üretim kapasitesini yükseltecek

Soru: Esra Hanım Kardemir hissesini tavsiyeniz üzerine takip ettim ve dört ay önce aldım. İyi bir kâr elde ettim. Son gelişmeler nedir? Hisseyi satayım mı? Tuna AKAR/İstanbul Cevap: Tuna Bey, Kardemir 3.5 milyon ton/yıl ham çelik üretim kapasitesini destekleyecek seviyede, çelikhane konvertör kapasitelerinin 120 tona çıkarılması ve üçüncü konvertörün ilave edilmesi kararını aldı. Şirketin halen 1.3-1.4 milyon ton seviyesinde olan üretim kapasitesinin 2015 yılına kadar 3 milyon tonun üzerine çıkarılması hedefleniyor. Bu plan doğrultusunda alınan yatırım kararlarının şirketin büyüme potansiyeli açısından çok olumlu gözüküyor. Satım zamanı ise sizin getiri hedefinize bağlı. Hedefinize ulaştıysanız hissenizi satabilirsiniz. Maliyetinizi ve hedef fiyatınızı mail ile gönderirseniz hissenin tekniğine göre satım fiyatı belirleriz.

Hisseleri piyasadan geri satın alacak

Soru: Esra Hanım, Akfen Holding’in hisselerini geri alacağını duydum. Bu ne demek? Açıklar mısınız? Cemil SERTAN/İstanbul Cevap: Cemil Bey, Akfen Holding hisselerinin net aktif değerine oranla düşük değerden işlem görmesi sebebiyle, hisselerin piyasadan geri satın alımı için 30 milyon TL’lik bir fon kurdu. Bu rakam, şirketin toplam piyasa değerinin yüzde 2.5’ine halka arz edilen payların ise yüzde 9.3’üne denk geliyor. Şirketin geri alım işleminin tavan fiyatı, Kasım 2010’daki ikincil halka arzda ortaya çıkan 12.0 TL’lik rakam olacak. Geri alım programı, 7 Eylül’de yapılacak genel kurulun onayından sonra devreye girecek ve 18 aylık bir süreç içerisinde geri alım işlemi gerçekleşecek. Şirket hisselerinin son 3 aylık işlem hacminin 2 milyon TL civarında olduğunu düşünürsek, geri alım işleminin hem hacmi hem de zamanlaması bakımından hisse üzerinde pozitif etki yaratacağını düşünüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder