Esra Karayel Gözler seçim sonuçlarında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler seçim sonuçlarında

Haberin Devamı

Küresel piyasalardaki gelişmeler ve seçim belirsizliği Borsa İstanbul’da endekse sert düşüşle satışları getirdi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Küresel piyasalar tahvil faizlerinin yükselmesiyle geriledi. Yunanistan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) ödemelerinin Haziran sonuna ertelenmesi ve IMF’nin Fed’in faiz artırımlarını 2016’ya ertelemesi yönünde yaptığı çağrılar, borsalarda yönü etkiledi.

Satış baskısı hakimdi


Borsa bir süredir küresel borsalara paralel hareket ediyor. Dış piyasalarda haber akışı endekse satışları getirdi. Seçim yasaklarına rağmen piyasaya sızan anketler de olumsuz beklenti yaratınca endeks haftayı 81 bin 943’ten kapattı. Para piyasalarında da yurtdışı gelişmeler etkili oldu. Yunanistan’ın borç sorununa ilişkin gelişmeler takip edildi. Euro/Dolar karşısında bu hafta yüzde 2 yükselerek ralli yapti. Bununla birlikte euro, bu hafta 2009’dan bu yana en büyük iki günlük yükselişini gösterdi.

Türk Lirası düşüyor


Enflasyonun yükselmesi, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve Türk Lirası’nın Amerika Merkez Bankası’na (Fed) duyarlı olması düşüşün başlıca nedenleri olarak bulunuyor. Dolar/TL, cuma günü 2.66 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Borsa, faiz ve dövizde piyasa beklentisi olumlu senaryo gerçekleştiği takdirde kısa süreli rahatlama olur

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar, seçim sonuçlarına göre yön belirleyecek. Olumlu karşılanacak senaryo; hem HDP’nin barajı geçtiği hem de AK Parti’nin 276 milletvekiline ulaşarak tek başına iktidara geldiği sonuç olur. Bu durumda kısa vadede endekse alımlar gelir. Direnç seviyeleri test edilir.

Beklenti olursa borsa yukarı

Piyasalarda mevcut tedirginlik ve stres azalacak. Bu nedenle ilk etapta yukarı hareket gerçekleşir. Olumlu senaryo gerçekleşirse erken seçim olasılığı hariç ekonomi, siyasetin önünde olacağı için endeks, orta vadede yukarı gider. Para piyasalarında faiz ve dövizin yönünde seçim sonuçları etkili olacak. Olumlu senaryoda bir miktar tahvil faizlerinde geri çekilme yaşanabilir. Dövize satış gelebilir. Dolar/TL’de destek 2.64, direnç ise 2.68’de.

Yunanistan takip edilecek


Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırırsa Euro Bölgesi’nde tedirginlikler ortadan kalkar. Avrupa Merkez Bankası’nın (EBC) gevşek para politikasının Euro Bölgesi ekonomisine olumlu yansıması Türkiye’nin de ihracatına olumlu yansır.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Yeni sözleşme imzaladı

Soru: Saray Matbaacılık yeni bir sözleşme imzalamış. İçeriği nedir? Açıklama ile ilgli bilgi verir misiniz? Cihan SEREL/İstanbul Cevap: Saray Matbaacılık, Kobirate ile ‘Derecelendirme Hizmet Sözleşmesi’ imzaladı. Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklama; ‘Şirketimiz Saray Matbaacılık Kağıtçılık Kırtasiyecilik Ticaret Ve San. ile Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri arasında 1 yıl süreli Derecelendirme Hizmet Sözleşmesi imzalanmıştır’ şeklinde.

Devir kararı alındı


Soru: Asya Bank ile ilgili son gelişmeler hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? CAN/İstanbul Cevap: BDDK’nın ilgili kararıyla Bank Asya TMSF’ye devredildi. BDDK açıklamasında bankanın mali durumunun ve ortaklık yapısının katılım hesabı sahiplerinin ve mali sistemin güvenliğini tehdit ettigi gerekçesiyle bankanın temettü hariç ortaklık haklarının ve yönetim ve denetiminin TMSF’ye devredildiği bildirildi. Fon zararı mevcut ortakların sermayesinden indirilmesi kaydıyla bankanın kısmen veya tamamen devri, satışı ve birleştirilmesi kararlarını alabilir. İlerleyen süreçte muhtemelen bir devir bilançosu oluşturulup özsermayenin zararı karşılayıp karşılamadığına bakılacak. Zarar sermayeyi aşan boyutlardaysa mevcut ortakların herhangi bir hakkı kalmayacak ama tersi durumda mevcut ortakların süregelen hakları devam edebilecek.

Üretime yeniden başlandı


Soru: Türk Traktör yeniden üretime başlamış. Hisseyle ilgileniyorum. Son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Haluk SERT/İstanbul Cevap: Türk Traktör resmi açıklama ile üretime yeniden başladığını açıkladı. 21 Mayıs itibariyle yapılan açıklamada üretimin yaşanan işçi eylemleri sebebiyle geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı. Şirketin normal koşullar altında üretim faaliyetlerini, üretim kabiliyeti ve finansallarına gözle görülür bir olumsuz etki bırakması beklenmiyor. Hissenizi şirket tarafından yapılan açıklamalarla birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Şirkete önemli bir etki yapmaz

Soru: Tat Gıda’da Maspex ile ilgili gelişme hakkında bilgi rica ediyorum. Kemal EKİN/İstanbul Cevap: Tat Gıda, Polonya’lı Maspex’ten satın aldığı Tedi Içecek’in yüzde 50 paylarını 12 milyon TL bedelle geri Maspex’e sattı. Paylar Aralık 2013’te Türkiye’de hızlı büyüyen çocuk meyve suyu pazarına girmek için alınmıştı. Şirketin payları satma kararının mevcut salça ve süt ürünleri operasyonlarına odaklanma kararının bir parçası olabilir. Payların satışının şirket üzerinde önemli bir etki yapmasını beklemiyorum.

Görüşmelere başlayacak

Soru: GSD Holding hissem var. Şirkette son gelişmeler nedir? Nihat YAZGAN/İstanbul Cevap: GSD Holding, Park Holding’in Silopi Elektrik’teki hisselerinin bir kısmını almak için görüşmelere başlayacağını açıkladı. Silopi Elektrik’in Silopi’de şu anda 270MW kapasiteli santrali var.

Kuruluş işlemleri bitti


Soru: Yapı ve Kredi Bankası’nın şirket kurması ile ilgili haberden bahseder misiniz? Tamer EKİN/İstanbul Cevap: Yapı ve Kredi Bankası tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesinde bilişim ve yazılım alanları başta olmak üzere araştırma, geliştirme ve danışmanlık konularında faaliyet göstermek üzere Yapı Kredi Teknoloji ünvanlı şirketin kuruluş işlemleri tamamlandı.

Satma planı açıklandı


Soru: Petkim’de Socar hisse satacak diye duydum. Hisseyle ilgileniyorum. Etkisi nasıl olur? Cihan SAÇAR/İstanbul Cevap: Petkim’in ana ortağı Socar Turkey, Petkim’deki hissesinin bir kısmını Borsa İstanbul’da satmayı planladığını açıkladı. Satılması planlanan hisse oranı ve fiyatı ile ilgili herhangi bir detay paylaşılmadı. Petkim, Şubat’ta Amerika bazlı bir fona yüzde 3.4 oranında hisseyi genelde iskonto uygulanmasına rağmen piyasa fiyatının yüzde 3.6 üzerinde bir fiyattan satmıştı. Gelişme bir miktar olumsuz etki yaratabilir.

İşlem hacmiyle birlikte izleyin

Soru: Tekfen’i takip ediyorum. Katar’daki proje ile son durum nedir? Ahmet CAN/İstanbul Cevap: Tekfen Holding Katar’da devam eden otoyol projesinin 310 milyon dolar artırılarak 902 milyon dolara çıktıgını açıkladı. Yeni alınan proje en son proje büyüklügünün yüzde 14’üne denk geliyor. Orta ve uzun vade için hissenizi işlem hacmiyle birlikt

Sıradaki haber yükleniyor...
holder