Esra Karayel Halkbank arzı önemli
HABERİ PAYLAŞ

Halkbank arzı önemli

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks gelen küçük çaplı satışlar sonrası 71 bin seviyesinin altında kapanış yaptı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada endeks dalgalı hareketine devam etti. Cuma günü gelen küçük çaplı satışlarla haftayı 70 bin 790’dan kapattı. Yurtdışı gelişmeler olarak Yunanistan borç krizi, Amerika’da mali uçurum kaygıları öne çıkarken içte olumlu, veriler satışları sınırlı kıldı.

Cari açık beklentilerin altında

Eylül ayı cari açık verisinin (2.6 milyar dolar) beklentilerin altında gelmesi borsada haftanın ilk yarısında alışları destekledi. Ancak Dünya piyasalarında borsalara gelen satışlar endekste de yönü tekrar aşağıya çevirdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtdışı ve yurtiçi ekonomik veriler takip edildi. Eylül ayı cari açık verisinin beklentilerden iyi gelmesi ödemeler dengesinde düzelmenin devam ettiğini gösteriyor. Amerika’da mali uçurum tartışmaları Dolar/TL’de yukarı yönlü baskı yarattı.

[[HAFTAYA]]

Faizlerde düşüşe devam

Para piyasalarında gösterge bono olan 24 Eylül 2014 vadede faizler, haftayı 6.43 seviyesinden sonlandırdı. Altın, küçük çaplı yukarı hareketine geçen hafta da devam etti. Dolarda yukarı doğru hareketlenme oldu.

Halkbank halka arzına piyasaların beklentisi doğrultusunda rekor talep gelirse endeks 75 bine doğru hareketine başlar.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasaların gündeminde bu hafta Avrupa’da Yunanistan’ın yardım paketine dair yapılacak toplantı sonuçları ve Amerika’da mali uçurumun halledilmesine yönelik çabalar öne çıkacak. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın faiz kararı, izlenecek önemli konuların başında geliyor.

Rekor talep bekleniyor

Halkbank halka arzına beklenen rekor talep, piyasaları canlı tutacak. Beklentiler gerçekleştiği takdirde borsada endeks, tekrar 75 bin hedefine doğru hareket edecektir. Pozisyonlar korunmalı.

Para piyasalarında gözler Merkez Bankası’nın faiz toplantısında olacak. Piyasaların beklentisi bankanın faizlerde indirime gideceği yönünde bulunuyor. Amerika tarafında ise mali uçuruma yönelik alınacak orta vadeli tedbirler ve açıklamalar yatırımcılar tarafından dikkatle izlenecek.

Haberin Devamı

Altında destek 1.717 seviyesi

Altın için kısa vadeli destek seviyesi ons 1.1717 dolar (ons-31 gram) olarak gözüküyor. Bu seviye yukarı yönlü kırılmadığı sürece alım için beklemekte fayda bulunuyor.

NET FAİZ MARJI İYİ

Soru: Esra Hanım, Vakıfbank hissem var. Son dönem kârını ayrıntılı yorumlar mısınız? Mert CİHAN/İstanbul

Cevap: Mert Bey, Vakıfbank’ın son dönem net kârı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Banka yılın üçüncü çeyreğinde 305 milyon TL solo net kâr elde etti. Buna göre bir önceki döneme göre net kârı yüzde 7 artış gösterdi. Bankanın bu çeyrekte 31 milyon TL serbest karşılık ayırdı. Bankanın net faiz marjı ve net ticari kârı, beklentilerden daha güçlü geldi. Vakıfbank KOBİ (Küçük Orta Boy İşletmeler) ve bireysel kredilerin liderliğinde bu çeyrekte toplam krediler yüzde 3.5 artış sağladı. Bilanço sonuçlarının güçlü olması orta vade için olumlu beklentiler yaratıyor.

BEKLENTİLERİ AŞTI

Soru: Esra Hanım, Petkim kâr açıkladı mı? Sizin yorumunuz nedir? Serkan YILMAZ/İstanbul

Haberin Devamı

Cevap: Petkim üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde 15.3 milyon net kâr açıkladı ve 9 aylık toplam zararını 29 milyon liraya düşürdü. Şirketin azalan faaliyet giderleri ve net finansal gelirler net kâra olumlu yansıdı. Petkim bu dönemde 453 bin ton ürün satısı gerçekleştirdi. Buna göre dokuz aylık toplam satışını 1.431 bin tona çıkardı. Şirketin satış gelirleri yıllık yüzde 8 arttı. Satış hacimlerindeki yüzde 5’lik artışa rağmen yüksek hammadde maliyetleri operasyonel kârlılığa baskı yapmaya devam ediyor.

Halka arzda beklentiler büyük

Soru: Esra Hanım, Halkbank’ın halka arzıyla ilgili detaylı bilgi verir misiniz? Ceyhun SEVAR/İstanbul

Cevap: Ceyhun Bey, Halkbank halka arzıyla ilgili detayları geçen hafta açıkladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlıgı’ndan KAP’a (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yapılan açıklamaya göre 260 milyon hisse ve 39 milyon adet ek satış hakkıyla beraber toplamda 299 milyon adet Halkbank hissesi satılacak. Bankanın sırasıyla yüzde 20.9 ve toplamda yüzde 23.92 payına denk gelen arzla birlikte Halkbank’ın halka açıklık oranı yüzde 49’a yükselecek. Halkbank hisseleri 12-21 Kasım tarihlerinde işleme kapalı olacak. Talep toplama tarihleri 14-15-16 Kasım olarak açıklandı. Halkbank’ta fiyat aralığı 13.80 TL- 5.90 TL olarak belirlendi. Halka arzda yabancı yatırımcılara yüzde 80 oranında tahsisat yapılması planlanıyor.

Faaliyet giderleri yüksek

Soru: Esra Hanım, Reysaş hissem var. Şirket zarar açıkladı diye duydum. Onur ER/İstanbul

Cevap: Onur Bey, Reysaş bu yılın üçüncü çeyreğinde 4 milyon TL zarar açıkladı. Cironun yeni eklenen tütün ürünleri dağıtımı segmentinin katkısıyla büyümesine rağmen, şirket lojistik sektöründe devam eden düsük kârlılık ve yüksek faaliyet giderleri sonucunda net kâr kaydedemedi. Yıllık bazda yüzde 15 artışla 71 milyon TL ciro gerçekleştirdi.

Prim üretiminde artış gerçekleşti

Soru: Esra Hanım, Yapı Kredi Sigorta hissem var. Prim üretimi ne oldu? Tamer ÜSTÜN/İstanbul

Cevap: Tamer Bey, Yapı Kredi Sigorta’nın toplam prim üretimi 2012 yılının ilk 10 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 959.423.367 TL olarak gerçekleşti. Artış olumlu gözüküyor.

Satım kararı hedeflerinize bağlı

Soru: Esra Hanım, Selçuk Ecza hissesini altı aydan fazla bir zamandır bekliyorum. Kârı nasıl geldi? Satayım mı? Kaan Can/İstanbul

Cevap: Kaan Bey, Selçuk Ecza yılın 3. çeyreğinde karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 düşürerek 31.5 milyon TL olarak açıkladı. Net satışlar önceki çeyreğe göre yüzde 4.8 azaldı. Satışların azalmasında en önemli etken diğer satışlar ve promosyon gelirlerindeki daralma oldu. Şirket önceki çeyrekte 33 milyon TL promosyon geliri elde ederken bu çeyrekte geliri 23.5 milyon TL’ye geriledi. Hissenizi satım zamanının sizin hissede maliyetiniz ve getiri hedefiniz ile şuanda ki kâr durumunuza bağlı. Buna göre karar vermelisiniz.

Finansal gelirleri artıyor

Soru: Esra Hanım, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kârını açıkladı mı? Geniş bir analizini yapar mısınız? Bu kağıt ne olur sizce? Salih/İstanbul

Cevap: Salih Bey, Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı üçüncü çeyrekte 28.5 milyon TL net kâr açıkladı. Şirket ikinci çeyrekte 30.7 milyon TL net kâr, geçen yıl aynı dönemde ise 41.3 milyon TL net zarar kaydetmisti. Buna göre dokuz aylık toplam kârı 125.5 milyon TL’ye çıktı. Şirket geçen yıl ilk dokuz ayda 47.8 milyon TL zarar etmişti. Torunlar Gayrimenkul’ün üçüncü çeyreğe göre gelirlerde belirgin bir değisim olmamasına rağmen, şirketin finansal gelirlerindeki artış, net kârın bu çeyrekte artmasında etkili oldu. Bu yılın üçüncü çeyreğinde 78.3 milyon TL kira geliri elde etti. Geçen sene aynı dönem kira geliri 67.3 milyon TL olmuştu. Orta ve uzun vade için işlem hacmiyle birlikte takip etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder