Esra Karayel İstikrarlı yükseliş
HABERİ PAYLAŞ

İstikrarlı yükseliş

Haberin Devamı

Borsa İstanbul’da endeks küresel borsalardaki hareketlere paralel yön izleyerek direnç seviyesine doğru hareket etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da endeks yurtiçinde Merkez Bankası’nın toplantısı, yurtdışında ise Amerika tarafından gelen açıklamalara göre yön belirledi. Geçen haftaki yazımda öngördüğüm gibi endeks pozitif bir seyir izledi ve 77 bin direnç seviyesine doğru hareket gerçekleştirdi.

Yukarı trend devam etti


Amerika verilerinin olumlu gelmesiyle Borsa İstanbul’da endeks, küresel borsalara paralel hareket gerçekleştirdi. Buna göre endeks, haftalık bazda yüzde 1.83 artışla 75 bin 638 puan seviyesinden kapanış yaptı. Para piyasalarında haftanın önemli gündem maddesi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısıydı. Amerika ve yurtiçinde Kurul tarafından yapılan açıklamalar, gösterge faizlerde ve dövizde küçük çaplı düşüşlerde etkili oldu.

Kuruldan önemli mesajlar

Kurul, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Yaptığı açıklamada ise temkinli duruşun güçlendirilmesine ve faiz oranlarındaki hareketliliğin azaltılmasına karar verdi. Buna göre bir ay vadeli repo ihalelerine son verildi.

[[HAFTAYA]]

Küresel borsalardaki hareketlere paralel olarak endekste kısa vade için istikrarlı yükselişin sürmesi muhtemel görünüyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Borsa İstanbul’da endeksin yönünde ağırlıklı olarak küresel borsaların seyri etkli olacak. Amerika tarafında parasal genişleme ile ilgili açıklamalar da dikkatle takip edilecek. Piyasalarda olumsuz bir veri akışı olmaz ise 77 bin direnç seviyesi denenebilir.

Yükselişe istikrarlı devam

Endekste önemli direnç 77 bin direnç seviyesinde bulunuyor. Bu seviye işlem hacmi desteğiyle kırıldığı takdirde ikinci önemli direnç seviyesi 77 bin 300 seviyesinde gözüküyor. Para piyasalarında bu hafta Amerika’da açıklanacak büyüme verisi takip edilecek. Tahvil bonoda gösterge vadede (13 Mayıs 2015) geçen hafta başlayan geri çekilmelerin devamlılığı için faizlerin yüzde 8.60 seviyesinin altına gelmesi gerekiyor.

Dolarda 1.9850 destek

Dolar geçen haftaki düşüş tahminime göre haraket gerçekleştirdi. Bu aşamada 2.00 seviyesinde bulunan belirttiğim destek noktası kırılırsa, ilk etapta 1.9850 seviyesine kadar geri çekilmeler devam edebilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Para girişi olacak

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arzı nasıl sonuçlandı? Mehmet Kamil/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 20 ülkeden yüzün üzerinde yatırımcıdan ilgi gördü. Halka arzın büyüklüğü 1.6 milyar dolar, yani 3 milyar 250 milyon lirayı buldu. Şirketin arzdan sağlanan gelirin yanında kasasındaki 1.5 milyar lira ve projelerinden gelecek kâr oranı ile 10 milyar liralık nakite ulaşması bekleniyor. Emlak Konut üst düzey yetkilileri tarafından 30 milyar liralık iş hacmi anlamına geldiği ifade edildi. Arsa alımı için TOKİ ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelere başlandığını belirten yetkililer sermayelerinin yüzde 80’ini İstanbul için kullanacaklarını belirttiler.

Yatırımını tamamlayacak

Soru: Akenerji hissesini üç aydan fazla bir zamandır tutuyorum. Şirketin Egemer yatırımıyla ilgili bilgi alabilir miyim? Recep GENÇ/İstanbul Cevap: Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yatırım yapan ilk özel şirketlerden olan Akenerji, 2011 yılında başladığı Egemer Doğalgaz Santrali’ni gelecek yılın üçüncü çeyreğinde tamamlamayı planlıyor. Firma, toplam 930 milyon dolara mâl olacak bu santralle Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 2.6’sını karşılamayı hedefliyor.

Bedelli sermaye artırımı yapacak


Soru: Bagfaş hissem var. Şirket bedelli sermaye artırımı yapacak diye duydum. Doğru mu? Serdar ÜNALAN/İstanbul Cevap: Bagfaş bedelli sermaye artırımına karar verdi. Şirket yönetimi, sermayesini 36 milyar TL artırarak 9 milyar TL’den 45 milyar TL’ye çıkartacağını açıkladı. Buna göre, şirket 18 milyon dolarlık (36 milyon TL) nakit elde edecek. Bu gelişme hissede bir miktar fiyat baskısı yaratabilir. Bununla birlikte orta ve uzun vade için bakıldığında şirkete para girişi olacağı için etkisi olumlu olacaktır.

Kardemir’de orta vadede yön yukarı

Soru: Kardemir ile ilgili son gelişmelerden haberdar eder misiniz? Selim YAMAN/İstanbul Cevap: Türkiye’nin ilk entegre demir çelik fabrikası olan Kardemir, ‘3 milyon ton kapasite’ hedefiyle başlattığı yatırımları devreye almaya devam ediyor. Şirket, yeni sinter fabrikası, yeni hava ayrıştırma tesisi, yeni kireç fabrikası, yeni sürekli dokum tesisi ve 50 mw’lık yeni enerji santralinden sonra 70 fırından oluşan yeni kok bataryaları da tamamladı ve işleme aldı. Bununla birlikte 2014’ün ilk yarısında tamamlanması planlanan beşinci yüksek fırın ile birlikte Kardemir’in hedeflediği 3 milyon tonluk kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Beklentilerin üzerinde kâr


Soru: Çimsa’nın kârı ne oldu? Hidayet SUNGUR/İstanbul Cevap: Çimsa beklentilerin hafif üzerinde kâr açıkladı. Şirket bu dönemde 51 milyon TL net kâr elde ederek geçen senenin yüzde 38 üzerinde kâra ulaştı. Satış gelirleri geçen senenin yüzde 10 üzerinde 270 milyon TL olarak gerçekleşti.

Satış yöntemiyle ihraç edecek

Soru: Global Yatırım Holding’in tahvil ihracı yapacakmış. Ayrıntıları öğrenebilir miyim? Gürkan SOYSAL/İzmir Cevap: Global Holding’in yüzde 100 iştiraki Global Liman Holding 250 milyon dolar nominal değerli tahvili sadece yurtdışında ve halka arz edilmeksizin satış yöntemiyle ihraç etmek üzere karar aldığını duyurdu. Elde edilecek nakdi kısa süre önce anlaşma imzalanan Montenogro Limanı’nın yüzde 62 hissesi, ve Royal Caribbean ile Barcelona Port’u işleten Malaga ve Singapur yolcu limanlarında pay sahibi olan Creuers del Port de Barcelona’nın yüzde 23 hissesinin finansmanında kullanılması muhtemel.

Güney Irak’taki hisselerini artırıyor

Soru: Coca Cola İçecek’in Güney Irak faaliyetlerinde gelişme var mı? Mustafa ALTAN/İstanbul Cevap: Coca Cola İçecek’in yüzde 80 iştiraki Waha B.V., Güney Irak’ta faaliyet gösteren Al Waha’daki payını 26 milyon dolar bedelle yüzde 85’ten yüzde 100’e yükseltiyor. Bu artışın ardından şirketin Al Waha’daki dolaylı hissesi yüzde 65’ten yüzde 80’e yükselecek. Gelişme olumlu gözüküyor.

Yakıt maliyetinde avantaj olacak

Soru: Pegasus yeni anlaşma imzaladı diye duydum. Anlaşmanın içeriği nedir? Rıza CAN/İstanbul Cevap: Pegasus, yeni sipariş verdiği yüz Airbus uçağın bakımı için CFM International ile bir anlaşma imzaladı. Pegasus üst düzey yetkililerinin açıklamalarına göre son teknolojiye sahip yeni uçaklar yakıt maliyetinde yüzde 15 avantaj sağlayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder