Esra Karayel Kasım'da kış güneşi!
HABERİ PAYLAŞ

Kasım'da kış güneşi!

Haberin Devamı

Borsa İstanbul olumlu haber akışının desteğiyle kısa vade için öngördüğüm 80 bin hedefini geçti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul’da yükseliş devam etti. Kısa vade için verdiğim 80 bin hedefi geçildi. Yurtiçinde dış ticaret verisi, Merkez Bankası enflasyon raporu ve toplantı tutanakları izlendi. Piyasalar açıklanan verileri olumlu karşıladı.

Piyasalarda hava olumlu

Amerika’da açıklanan üçüncü çeyrek ekonomik büyüme (yüzde 3.5) verisi beklentilerin üzerinde geldi. Japonya Merkez Bankası’nın da parasal genişleme kararı alması, küresel borsalardaki olumlu havayı destekledi. Endeks haftayı 80 bin 580 puan ile kapattı. Para piyasalarında yurtdışı ve yurtiçi veri akışı takip edildi. Tahvil bono piysasasında satıcılı seyir hakimdi. Piyasada gösterge olan iki yıl vadeli (24 Şubat 2016) tahvil en yüksek yüzde 8.95 seviyesini gördü. Haftayı ise yüzde 8.56 seviyesinde kapattı.

Türk Lirası güçleniyor

Dolar/TL hafta genelinde 2.19 ve 2.22 seviyeleri arasında dalgalı seyir izledi. Amerika’da açıklanan ekonomik veriler ve hisse senetleri piyasasındaki olumlu gelişmelerin etkisiyle dolar/TL Cuma gününü 2.22 seviyesinden kapattı.

[[HAFTAYA]]

Piyasalarıda olumlu havayı bozacak bir gelişme olmadığı takdirde orta vadede hedef 82 binde

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa İstanbul’da yurtiçinde açıklanacak Ekim enflasyonu takip edilecek. Amerika Merkez Bankası Fed’in parasal genişleme konusundaki açıklamaları ise diğer önemli konu başlığı. Bu arada Kasım’da son sekiz yıldır borsada düzeltmelerin yaşanması nedeniyle yatırımcıların panik hareketlerden kaçınmalarında fayda var

Orta vadede hedef 82 bin


Endekste 80 bin 500’ün üstünde kapanışların olması durumunda orta vade için ilk hedef 82 binde bulunuyor. Olası kâr satışlarında ise 79 binin altına inildiği takdirde 78 bin 500’de destek önemli. Para piyasalarında da enflasyon verileri izlenecek. Amerika Merkez Bankası Fed açıklamaları ise fazi ve dövizin seyrinde etkili olacak. Tahvil ve bono piyasasında iki yıl vadeli gösterge (24 Şubat 2016) vadede faizlerin yüzde 8.60-8.70 aralığında seyretmesi muhtemel.

Dolar/TL’de destek 2.20

Ekonomik verilerin olumlu açıklanması Türk Lirası’na değer kazandırmaya devam ediyor. Fed tarafında parasal genişleme konusunda olumsuz bir haber akışı olmadığı takdirde Dolar/TL’de destek seviyelerine doğru gerileme devam edecektir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Pazar payında artış gerçekleşti

Soru: Vestel’in son dönem kârı hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Cemil ŞEN/İstanbul Cevap: Vestel Elektronik, 2014 üçüncü çeyrekte 46.6 milyon TL net kâr açıkladı. Açıklanan net kâr önceki çgeçen yılın aynı dönemindeki 28.1 milyon TL net zararın altında gerçekleşti. Satış gelirleri özellikle iç piyasadaki güçlü TV talebi ve beyaz eşya segmentindeki pazar payı kazanımları sonucu yıllık bazda yüzde 17 artış gösterdi. Orta ve uzun ade için hissenizin endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Beyaz eşya satışları yükseldi


Soru: Arçelik hissem var. Bilançosunu açıklamış. Mali tablolar nasıl geldi? Cihan SERDAR/İstanbul Cevap: Arçelik 2014 son dönem bilançosunda 156 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin beklentilerin üzerinde gerçekleşen finansman giderleri, kârlılıkta bir miktar gerilemeye neden oldu. Yurtiçi satışlarda büyüme ise olumlu gözüküyor. Satış büyümesinde yüzde 15 ile beyaz esya satışları dikkat çekti.

Takipteki alacak portföyünü sattı

Soru: Garanti Bankası’nın geçen aylarda takipteki alacak portföyünü sattığını duydum. Doğru mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. Cihan KETENCİ/İstanbul Cevap: Garanti Bankası kredi kartları, bireysel ihtiyaç kredisi ve kredili mevduat hesaplarından oluşan 107 milyon TL tutarında takipteki alacak portföyünü, varlık yönetim şirketine 19 milyon TL bedelle sattı.

Kâr marjları düştü


Soru: Türk Traktör’ün bilançosu tahminlerin altında gelmiş. Sizce nedeni nedir? Mustafa ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Türk Traktör beklentilerin altında yıllık bazda yüzde 21 düşüş, çeyrek bazda ise yüzde 25 düşüşle 54 milyon TL net kâr açıkladı. Satış hacminin büyümesiyle artan ciroya rağmen, düşen kâr marjları, net kârdaki düşüşte etkili oldu. Şirketin dokuz aylık net kâr rakamı ise yıllık bazda yüzde 5 düşüşle 196 milyon TL gerçekleşti. Buna karşılık Türk Traktör tahminlere paralel (2014 üçüncü çeyrekte) yıllık bazda yüzde 36 büyüme ile 690 milyon TL ciro rakamı elde etti.

Kısa vade için yön yatay


Soru: İzocam hissesini iki aydır izliyorum. Şirketin yeni bir sözleşme imzaladığını duydum. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Teknik olarak hissede yön için ne diyeceksiniz? Caner AYDIN/İstanbul Cevap: İzocam ile Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri arasında 30 Ekim 2014’te ‘Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Derecelendirme Notlarının Verilmesi’ kapsamında iki yıl süreli hizmet sözleşmesi imzalandı. Teknik olarak hissede yön ise kısa vade için yatay olarak bulunuyor.

Açıklamalar KAP’ta yer alıyor

Soru: Yapı Kredi Bankası’nda borçlanma araçlarının satış işlemi konusunda bilgi verir misiniz? Turgay OĞUZCAN/İstanbul Cevap: Yapı ve Kredi Bankası, tarafından ihracı 22 Ekim 2014 tarihinde tamamlanan beş yıl vadeli 500 milyon dolar tutarlı borçlanma araçlarına ek olarak 30 Ekim 2014 tarihinde yurtdışunda ihraç edileceği belirtilen beş yıl vadeli 50 milyon dolar tutarındaki borçlanma araçlarının satış işlemi tamamlandı. Konu ile ilgili açıklamalara Kamuyu Aydınlatma Platformu (ww.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz.

Başvurusu olumlu karşılandı


Soru: Gözde Girişim’de gönüllü pay alım ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Sermaye Piyasası Kurulu onayı aldı mı? Hidayet KÜÇÜK/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu, Gözde Girişim’in Makina Takım için gönüllü pay alşm teklifinde bulunmasına ilişkin başvurusunu olumlu karşıladı. Buna göre 1 TL nominal değerli pay için teklif fiyatı 1.05 TL olmak üzere Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na ait payların dışında kalan 40 milyon 39 bin 716 TL nominal değerli paylar için gönüllü pay alım teklifinde bulunmasına ilişkin başvurusu olumlu karşılandı.

Halka arzı gerçekleşti


Soru: Bimeks hissem var. Şirketin tahvil halka arzı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorum. Ali TAN/İstanbul Cevap: Bimeks, toplam 100 milyon TL’lik ihraç tavanına istinaden, 15 Eylül 2017 vadeli, 45 milyon TL tutarında yurtiçinde halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcıya tahvil satış işlemi gerçekleştirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder