Esra Karayel Kâr satışları gelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kâr satışları gelebilir

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, olumlu gelişmelerle yükselişine devam etti ve 70 bini geçti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, dört günlük kesintisiz yükselişle, geçen haftaki yazımda da belirttiğim üzere, 70 bin seviyesini test etti. Hafta başında yurtiçinde açıklanan Orta Vadeli Program’da güçlü büyüme, düşük bütçe açığı ve iddialı özelleştirme haberleri, Türkiye piyasalarındaki sert yükselişi destekledi. Ancak cuma günü Amerika borsaları, ipotek altındaki evlere el konulmasında usulsüzlük olduğuna dair iddialar üzerine düştü. Endekse de bu gelişmeler sonrası bir miktar kâr satışları geldi. Bu gelişmelerle endeks 70 bin 101’den kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında alternatif piyasalar ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı takip edildi. Banka haftalık repo faizini sabit tutarken gecelik borçlanma faizini düşürdü. Üç aylık repo ihalelerine son verilmesi ise sürpriz karar oldu. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.71 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Amerika’daki olumsuz gelişmeler sonrası Avrupa’da toparlanmanın çabuk olacağı beklentisi dolara değer kaybettirdi. Dolar 1.4130 TL, euro 1.9780 TL’den kapattı.

Piyasaların seyrinde Amerika’da açıklanacak bilançolar, ipotekli evler konusu ve ekonomik veriler etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasaların seyrinde ekonomik veri akışı ve Amerika’da açıklanacak önemli şirket bilançoları (Citi Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America) etkili olacak. Geçen hafta gündeme damgasını vuran ipotekli evlerde usulsüzlük konularındaki gelişmeler de takip edilecek. Yurtiçinde veri gündemi bu hafta sakin gözüküyor. Amerika’da ise kapasite kullanım ve sanayi üretim verileri yakından izlenecek. Borsada hızlı çıkış sonrası dalgalı seanslarla birlikte kâr satışlarının gelmesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcıların ekonomik verileri dikkatle takip etmelerinde fayda bulunuyor.

-Para piyasalarında yurtdışında Amerika’da açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Yurtiçinde ise Hazine’nin çarşamba günü 1.9 milyar TL (1.5 milyar TL’si döviz cinsi olmak üzere) iç borç ödemesi bulunuyor. Bono piyasası: Piyasada son bir buçuk haftada yaşanan hızlı değer kazancı önümüzdeki hafta kademeli olarak hız kesebilir. Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler yüzde 7.75-7.85 aralığında hareket edebilir. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4150 ve 1.4200 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.4100 TL ve 1.4050 TL’de.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vadede bekleyin

Soru: Esra Hanım, İttifak Holding’ten hisse aldım. Altı aydır hiç kımıldamadı. Hisse hakkında görüş bildirirseniz mutlu olurum. Teşekkürler. Mehmet TOKATLI/İstanbul Cevap: Bir grup girişimci tarafından 1988 yılında, çok ortaklı yapı olarak Konya’da kurulan İttifak Holding’in hisseleri, borsaya kote olduktan sonra organize pazarda hisse senetlerini değiştirme imkanı bulamayan ortaklar, önemli miktarda satış yaptı. Bu satış sonrası 58.5 liradan borsada işlem gören şirket hisselerinde, ciddi kayıplar yaşandı. Bu durum piyasada da çeşitli spekülasyonlara maruz kaldı. Şirket üst düzey yetkilileri tarafından gerekli açıklamalar yapılmasına rağmen İttifak Holding hisselerinde henüz toparlanmaya yönelik bir gelişme başlamadı. Almış olduğunuz İttifak Holding hisselerini işlem hacmiyle birlikte yakından takip etmenizi öneririm. Gelişmeler büyük önem arz ediyor.

Haberin Devamı

İşlem hacmiyle izleyin

Soru: Esra Hanım iyi günler. Torunlar Gayrimenkul hisseleri için ne düşünüyorsunuz? Şu an mantıklı hisseler hangileri ve hangilerini öneriyorsunuz? İyi günler. Ali DEMİR/İstanbul Cevap: Ali Bey, Torunlar GYO (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı) Türkiye’nin alışveriş merkezli gayrimenkul yatırım ortaklığı. Şirket, 2.65 milyar TL portföy değerine sahip. Portföyünün yüzde 89’unu kira geliri elde edilen AVM (alışveriş merkezi) yatırımları oluşturuyor. Halka arz fiyat aralığı 5.507.50 TL olan şirket hisselerinin yüzde 25.16’sı halka arz ediliyor. Halka arzında talep toplama 15 Ekim Cuma günü sona erdi. Borsada işlem göreceği fiyat ve dağıtım sonuçları ise 18 Ekim Pazartesi günü açıklanacak. Ali Bey, Eğer Torunlar GYO’yu halka arz sonrası borsada işlem görmeye başladıktan sonra alacaksanız çok acele etmemenizde fayda var. İşlem hacmini ve hissedeki hareketleri kontrol ederek alım yapmalısınız. Orta vade için sayfamızda yer alan hisseleri takip edebilirsiniz.

İlk direnç 0.84’te

Soru: Esra Hanım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Global Yatırım Holding’te maliyetim 0.28. Hisse yukarı gider mi? Ne zaman? VEDAT/İzmir Cevap: Vedat Bey, Global Yatırım Holding ile ilgili son önemli gelişme, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch`in, şirketi negatif izleme listesinden çıkararak Türk Lirası ve yabancı para cinsinden `pozitif görünüm` kategorisine alması olarak bulunuyor. Şirketin liman yatırımlarının nakit yaratma becerisi ve bu faaliyetlerin uzun vadede kâr yaratma potansiyeli olumlu gözüküyor. Ancak hisse beklenen hareketi yapmadı. Orta ve uzun vade için bekleyebilirsiniz. Global Yatırım Holding’te ilk direnç seviyesi 0.84 ve daha yukarıda 1.00’da bulunuyor. Hissede destekler ise 0.75 ve daha altta 0.68 seviyelerinde gözüküyor. Globalde yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği gerekli. Endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder