Esra Karayel Merkez bankaları izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Merkez bankaları izlenecek

Piyasaların yönünde seçim sonrası hükümetin cari açık konusundaki alacağı tedbirler olumsuz etki yarattı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa seçim sonrasında haftanın ilk gününe yükselişle başladı. Ancak hükümetin cari açık nedeniyle bankaların kredi imkanlarını azaltma çalışmaları ve başka tedbirler de alacağı beklentisi piyasalar tarafından olumsuz karşılandı. Banka hisselerine satışlar geldi. Endeks 59 bin 840 seviyesini test etti. Bununla birlikte yurtdışında Yunanistan’daki sosyal, mali ve politik gerginlik, dış borsalarla birlikte endekse de olumsuz yansıdı. Cuma günü ise gelen tepki alımlarıyla endeks 61 bin 717’den kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında seçim sonrası yeni döneme ilişkin ekonomik belirsizliklerin etkisi ile faizler yükseldi. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, son bir yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 9.18’e kadar yükseldi. Haftayı yüzde 9.06 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından Yunanistan’a verilen kredi nedeniyle üç Fransız bankasının kredi notlarının düşürülmesi euro’yu olumsuz etkiledi. Dolar Cuma günü 1.5960 TL, euro ise 2.2820 TL’den kapanış yaptı.

Borsa, faiz ve döviz yurtiçinde Merkez Bankası ve Amerika Merkez Bankası Fed kararlarınına göre yön belirleyecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Piyasalar bu hafta yurtiçinde ve yurtdışında merkez bankalarını dikkatle takip edecek. Çarşamba günü Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantısından çıkacak kararlar önemli. Bankanın parasal genişlemeye devam etmesi, piyasalar tarafından olumlu karşılanacaktır. Perşembe günü ise yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz ve munzam karşılıklarındaki değişim kararı, piyasanın en çok izleyeceği veriler olacak. Hem Amerika’da hem de Türkiye’de piyasaya giren parayı (likidite) kısıcı tedbirlerin açıklanması ise borsada kısa vadede satışları getirebilir.

-Para piyasalarında da merkez bankalarının kararları faiz ve dövizin yönünde etkili olacak. Amerika Merkez Bankası’nın alacağı her türlü karar, yurtiçinde Merkez Bankası’nın da toplantısına etki edecektir. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 9.05-9.10 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda 1.62, önemli direnç seviyesi olarak gözüküyor. Bu yönde bir hareket olduğu takdirde Merkez Bankası döviz alım ihalesi gerçekleştirebilir.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Borsayı arayabilirsiniz

Soru: Bir tarihte Metaş İzmir Metalurji Fabrikası’na ait hisse senetleri almıştım. Bu şirket ve senetlerin akıbeti nedir? Senetler hakkında yapılabilecek ne gibi hak talebi olabilir, nasıl bir yol izlenebilir? Şirket el değiştirmişti, mevcut senetleri değerlendirme imkanı var mı? Turan YILDIRIM/İstanbul Cevap: Turan Bey, Metaş’ın 1999 yılı Ocak ayından itibaren üretim faaliyeti, 2003 yılı Ocak ayından itibaren ise mamul satışı bulunmuyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yönetimi, şirketin gayrifaal olduğu hususlarını gözönüne alarak Gözaltı Pazarı’nda işlem görmekte iken 4 Temmuz 2003 tarihinde Borsa Başkanlığı’nca işlem sırasını kapattı. Ayrıca hisse senetlerinin borsa pazarlarından ve borsa kaydından çıkarılarak sürekli olarak işlem görmekten men edilmesine karar verildi. Bu konu hakkında borsanın Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayabilir ya da Sermaye Piyasası Kurulu’nun (www.spk.gov.tr) sitesinden ‘bilgi edinme formunu’ doldurabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hedeflerinizi gözden geçirin

Soru: Ben 4.20 TL’den İhlas Gazete aldım. Çıkar diye beklerken şu anda 2.60’a kadar düştü. Panik yapmayayım bekleyim derken, hep düştü. Ne yapmam gerekir? Mevlüt ÖZBAHÇE/İstanbul Cevap: Mevlüt Bey, İhlas Gazetecilik borsanın yeni şirketleri arasında bulunuyor. Hisse geçen sene Haziran ayında halka arz edilmişti. İşlem gördüğü iki günde yüzde 32.7 prim yaptı. Cuma günü itibarıyla hisse 2.78 seviyelerinden işlem görüyor. Öncelikle sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. İhlas Gazetecilik zaman zaman sert hareketler gerçekleştiren bir hisse. İşlem gördüğü bir yıl içerisinde borsa düştüğü zaman prim yaptığı zamanlar, yani endekse göre ters hareket ettiği zamanlar da oldu. Hissenin bu özelliği nedeniyle işlem hacmiyle birlikte hissenizi yakından takip etmeniz önemli. Son dönem mali tablosona bakıldığında ise geçen sene aynı döneme göre kârlılığının biraz azaldığını görüyoruz. Hissede getiri ve vade hedefiniz önemli. Bu iki kriteri yeniden gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Advansa BV’yi sattı

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding hissem var. Orta vadeli yatırım yapmıştım. Piyasa kötü ama bekleyeceğim. Şirket ile ilgili son gelişmeler nedir? Mehmet KERİM/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Sabancı Holding ile ilgili son gelişme SASA’yı holding bünyesine kattıktan sonra, sadece bir pazarlama şirketi ve 40 bin ton kapasiteli elyaf üretim tesisi ile kalan Advansa BV’deki tüm hissesini Almanya’da yerleşik Holding GmbH’ye 5.6 milyon euro karşılığında satması olarak bulunuyor. Bilinçli bir yatırımcı olarak piyasanın ekonomik veriler konusundaki tedirginliği geçene kadar beklemeniz doğru bir karar.

Yüksek fiyattan almışsınız

Soru: Esra Hanım POSTA gazetesindeki yazılarınızı ilgi ile okuyorum. Memsa ve Fener hisseleri ile ilgili çok yönlü detaylı bilgi verebilirseniz sevinirim. Memsa alış fiyatı 1.04, Fener alış fiyatı 92.25. Sizin önerdiğiniz hisse senetleri var ise bunları da e-mail adresime göndermenizi uygunsa rica ederim. Ömür KURT/İSTANBUL Cevap: Ömür Bey, Mensa Mensucat, alım fiyatınızın bir miktar altında işlem görüyor. Hisse yıl içinde en yüksek 1.40, en düşük ise 0.75 seviyelerini test etmiş. Hissenin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 33.72 kayıp gözüküyor. Mali tablolarında iyileşme gerekli. Fener’de ise alım fiyatınız yüksek gerçekleşmiş. Hisseyi tavana yakın bir seviyeden almışsınız. Muhtemelen alım dalgası geldiğinde siz de şampiyon olmasının da yarattığı olumlu hava ile hareket ettiniz. Borsada genel kurallardan biri beklenti bitince hissede hareket de sona eriyor. Ve o rüzgara kapılan yatırımcılar zarar ediyor. Aslında bu dönemlerin satım zamanı olması gerekiyor. Fener yıl içinde en yüksek 105, en düşük ise 44.55 seviyelerini test etmiş. Son bir yıllık getirisi ise yüzde 54.06 civarında. Her iki hisseyi de işlem hacmi ve şirket haberleri ile takip etmenizi tavsiye ederim. Sayfamda yer alan hisseler orta ve uzun vade için temel ve teknik analiz açısından tavsiye ettiğim hisseler arasında yer alıyor.

Gayrimenkulünü satıyor

Soru: Esra Hanım, Goldaş’ta gayrimenkul satışıyla ilgili son gelişmeler nedir? Cihan DERİN/İstanbul Cevap: Cihan Bey, Goldaş satışa karar verdi. Şirket 4.72 milyon TL kayıtlı değeri olan İstanbul Güneşli mevkiindeki 8 bin 684 metrekare gayrimenkulünü 11 milyon TL bedelle satıyor. Orta ve uzun vade için hissenizi gelişmeler ve işlem hacmiyle birlikte takip etmeniz gerekiyor.

Bilgi edinme formunu doldurun

Soru: Esra Hanım, benim Çukurova Elektrik, Kepez hisse senetlerim vardı. Fakat bu şirketler tasfiyeye uğrayınca hisse senetleri elimde kaldı. Şimdi ne yapabilirim? Beni bilgilendirirseniz çok memnun kalırım. İyi günler. Şemsettin Dilbaz/İstanbul Cevap: Şemsettin Bey, konuyla ilgili en sağlıklı bilgiye Sermaye Piyasası Kurulu (www.spk.gov.tr) sitesinden ulaşabilirsiniz. Sitede yer alan ‘bilgi edinme formu’nu doldurduğunuzda yetkililer tarafından size geri dönüş yapılacaktır. Ayrıca borsanın Yatırımcı Danışma Merkezi de size yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder