Esra Karayel Nişanlım kanser olunca ailem ayrılmamı istedi
HABERİ PAYLAŞ

Nişanlım kanser olunca ailem ayrılmamı istedi

Haberin Devamı

SORU: Hayat bana hiç gülmedi. Tam mutluluğu buldum derken nişanlımın kanser olduğunu öğrendik. Tedavi görecek. Doktorlar pek bir şey söylemiyor.

Yaşadığımız yerde dul başına yalnız yapamam diye beni evlilikten vazgeçirmek istiyor. Nişanlım zaten çok üzgün. Ailesi de perişan. Onu seviyorum. Ama ailemin de haklı olduğu konular var. Ne yapacağım? Ne olur yardım edin. RUMUZ: CAN

CEVAP: Ailenin fikri önemli ama bu durumda vicdanını ve kalbini dinlemelisin. Allah’ın verdiği ömrü kimse bilemez. Vicdanına mektup yaz. Ve bir de kalbine.

Yazmadan önce ise aynı durumda sen olsan ne hissederdin? En zor zamanında onun yanında değilsen ne zaman olman gerekir? Bu durumda bırakıp gidersen kendini nasıl hissedeceksin? Bu sorulara cevap ver. Mektubu yüksek sesle oku. Seçim senin.


Kocam seyahate gidince kaygılarım başlıyor

SORU: Üç yıldır evliyim. Kocam terfi edince iş seyahatleri yoğunlaşmaya başladı. Benim de kaygılarım arttı. Ya geri dönmezse, kaza olursa, ya da başka bir kadına aşık olursa gibi düşünceler beynimi kemiriyor. Sürekli mesaj atıp duruyorum. O da bunalıyor. Lütfen bir yol gösterin. RUMUZ: GÖNÜL

CEVAP: Vesvese tohumu ekersen yalnızlık biçersin. Yazdıklarımı yaparsan kuruntuların normale dönecektir. Belli ki ayrılığa ya da kaybetmeye çok duyarlısın. Geçmişte yaşadığın bir olumsuz durum buna neden olmuş olabilir.

Sana olacağın önüne geçilmez deyip hayatını yaşa da diyemem. Ama dengeyi kurmalısın. Bütün bir hafta neler yapıyorsun ne kadar boş zaman geçiriyorsun, yaz. Eminim bayağı zaman çıkacaktır. Nasıl bir hobin olsa mutlu olurdun?

Yazmak, resim yapmak, fotoğraf çekmek gibi. Bu seçenekleri artırıp bir hafta düşün, karar ver ve hemen başla. Ne zaman kaygıların seni rahatsız ederse hemen üç kere derin nefes al. ‘Sevgi sonsuzdur’ cümlesini tekrarla. Her gün şükredecek bir şey bul ve yüksek sesle şükret!

Çocuğu aldırınca hayatım karardı

SORU: Beş yıldır evliyim. Kocam 45, ben 37 yaşındayım. Nişanlıyken hamile kaldım ve aldırdım. Hemen evlenemezdik. Mecbur kaldık. Ama çok pişmanım. Herhangi bir sorun gözükmemesine rağmen çocuğum olmuyor. Günaha girdim ve bedelini ödüyorum. Hiç olmayacakmış gibi geliyor. Kocam da çok üzülüyor. RUMUZ: GÜNAH

CEVAP: Yanlış bir karar vermişsiniz. Bu durumun bahanesi olmamalı. Ama olan oldu. Hatanı da anladın. Sağlık sorunu yoksa durum psikolojik olabilir. Yine de ilgili kontrolleri düzenli yaptır. Eşinle her hafta yakınında bulunan çocuk esirgeme kurumuna git.

Çocukların başlarını okşa. Bunu aksatmamaya özen göster. Duanı et. ‘Cezalandırılıyorum’ yerine ‘Hayat dersimi öğreniyorum’ cümlesini söyle. Bu konuyu ve yakınmalarını eşin dahil kimseyle paylaşma. Gündeme getirme. Her dua ettiğinde ve kandillerde aldırdığın bebek için de dua etmeyi unutma.

Hayalimdeki gelinliği giyemedim kayınvalidemle kavga ettim

SORU: Altı ay önce evlendim. Eşimi seviyorum. Ama kayınvalidem gerçek yüzünü belli etti. Sinsi ve iki yüzlü bir kadın. Gelinliğime bile karıştı. Sonunda onun istediği oldu. İstediği gelinlik alındı. Bunu bir türlü içime sindiremiyorum.

Öfkeme engel olamadım. ‘Ne güzel gelin oldun’ deyince ‘İstemediğim gelinlikle’ dedim, o da alındı. İş büyüdü. Kocam da bana kızdı ‘Niye kırdın’ diye. Sinir oldum. Ne yapacağım şimdi? RUMUZ: ESİR

CEVAP: Öfkeyle kalktın zararla oturdun. Seni de anlıyorum. Gelinlik özel, istediğin olmalı. Ama olan olmuş. Altı ay geçtikten sonra ne anlamı var söylemenin.

Üstelik iltifat etmiş. Belki seni gerçekten kızı gibi gördü. Birlikte olduğun erkeğin annesi için ‘sinsi ve iki yüzlü’ demen evliliğini bozar bilesin. Eşinle onu ziyaret et. Gönlünü al. Her olumsuz hareketi kötü yorumlama. Hemen tepki verme. Kendine kural koy. ‘Bundan sonra kayınvalidemin her sözüne tepki vermeyeceğim. Ailemi seviyorum’ cümlelerini 21 gün boyunca tekrarla.

İşten çıkarıldım utancımdan söyleyemedim

SORU: Haksızlığa uğradım. Üniversiteden dereceyle mezun oldum. Sonrasında hemen işe girdim. Maaşımı başkalarına söylediğim bahanesiyle işten çıkardılar.

Yeni yöneticim kendi tanıdığını getirecekmiş, beni harcadılar. Ailem uzakta yaşıyor ve onlara söyleyemedim. Çok üzülürler. Ne yapacağım? RUMUZ: KİLİT

CEVAP: Bu durum senin değil bu hareketi yapanların utancı olmalı. Aileye yalan söylenilmez. Gerçekten durumun bu olduğundan eminsen gerekeni yapmalısın. Yasal yollar diğer bir alternatif. Bu konuda konunun uzmanı avukatlara başvurabilirsin.

Hemen firmaların insan kaynaklarına başvuru yapmaya başla. Bütçeni gözden geçir. Acil ihtiyaçlar dışında para harcama. Bu dönemden güçlü çıkacaksın. Her sabah ‘Zorluklar, haksızlıklar güçlenmem için, hepsi geride kalıyor’ cümlesini tekrarla. Arkadaşlarınla iş konusunda temasa geç.

Alışveriş yapmazsam eve gidemiyorum

SORU: 42 yaşındayım. Kocamla kavgalarımız son zamanlarda çok arttı. Sürekli eve elin kolun paketlerle dolu geliyorsun diye bağırıp çağırıyor.

Ama bunu yapmazsam eve gidemiyorum. Ve eve eşimden sonra gitmek istiyorum. Ya markete ya da başka bir yere gidip muhakkak bir şey almam gerekiyor. Kazandığımın çoğunu buna harcıyorum diyebilirim. Doktora da gittim. İlaç verdi. Faydasını görmedim. Yardım edin yoksa yuvam dağılacak. RUMUZ: MARKET

CEVAP: Önce acil tedbirleri al. Birden bunu kesemezsin ama azaltabilirsin. Kredi kartının limitini azalt. Kağıt para taşı. Eşinle bir hafta sonunu şehir dışında geçirin.

Bir gün de olsa bütçenize göre bir yere gidin. Gün boyu birlikte yürüyüş yapın, sohbet edin ya da kitap okuyun. Ama ayrı kalmayın. Bakalım alışveriş hissi sana yine gelecek mi?

O gün paylaştığınız, hissettiğiniz her şeyi yazın. Ve birbirinize okuyun. Döndüğünde alışveriş hissi tamamen yok olmasa da azalacak. Ailece geçirdiğiniz zamanı artırın. Her hafta film günü yapın. Evdeyken muhakkak işten, hayattan paylaşımlarınız olsun. Haftada bir birlikte basit bir yemek yapın. Bunları uygularsan o istek yerini huzura bırakacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder