Esra Karayel Not artırımı gelebilir
HABERİ PAYLAŞ

Not artırımı gelebilir

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, olumlu veri akışı sonrası haftaiçi gelen alımlarla tarihi rekorunu kırdı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada endeks, olumlu veri akışı ile 72 bin 940’ı görerek tarihi rekoru olan 71 bin 777’yi artan işlem hacmiyle geçti. Amerika’da Başkanlık seçimleri öncesinde ekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi, dış borsalarla birlikte endekse de olumlu yansıdı.

Bankalara ceza gündemde

Rekabet Kurulu’nun bankalarla ilgili yürüttüğü soruşturmanın sona yaklaştığı ve bankalara ciddi cezalar gelebileceği yönündeki haberler, borsaya sert satışları getirdi. Endeks, bu gelişme sonrası haftayı 71 bin 423 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

Para piyasalarında da yurtiçinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in not artırım beklentileri etkili olmaya devam etti. Amerika’da ise tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde iyi gelmesi, altını düşürürken dolarda hafif yukarı hareket gerçekleşti.

[[HAFTAYA]]

Tahvil-bono hacimsiz seyretti

Piyasada gösterge olan 24 Eylül 2014 vadede faizler, yüzde 7.03 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Buna göre gösterge faiz, Ocak 2011’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Altında satış baskısı devam etti ve bir miktar düştü.

Piyasaların gözü bir yandan açıklanacak önemli ekonomik verilerde bir yandan da Fitch’ten gelecek haberde olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalar öenmli gelişmelerin olacağı bir haftaya girdi. Salı günü Amerika’da Başkanlık seçimi sonuçları dikktale takip edilecek. Bu sonuçlara bağlı yorumlar borsa ve diğer yatırım araçlarında etkili olacaktır. Yatırımcıların izlemesinde fayda bulunuyor. Yurtiçinde ise bugün açıklanacak enflasyon verisi önemli.

Karar açıklanabilir

Borsada başlayan yükselişin temelinde yatan Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyeye notunun yüksetilmesi kararı beklentisi, Fitch tarafından bu hafta açıklanabilir. Endekste hedef 75 bin.

Para piyasalarında yurtiçinde enflasyon verileri ve bankalar ile ilgili açıklamalar izlenecek. Yurtdışında ise Amerika Başkanlık seçim sonuçları ve açıklanacak veriler dolar, euro ve altının seyrinde etkili olacak gelişmelerin başında geliyor. Takip edilecek.

Altında satış baskısı sürecek

Haberin Devamı

Amerika’da istihdam verilerinin iyi gelmesi, altın fiyatlarında aşağı yönlü bir satış baskısı oluşturmaya devam edecek. Altında önemli destek onsu (31 gram) 1.550,20 dolar seviyesinde bulunuyor. Bu seviyeye kadar geri çekilme olabilir.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Tahvil ihracı gerçekleşti

Soru: Esra Hanım, Vakıfbank’ı takip ediyorum. Almayı düşünüyorum. Bankanın tahvil ihracı olacak diye duydum. Son durum nedir? İhraç ne kadar olacak? Ayrtıntılı bilgi verir misiniz? Cem SERKAN/İstanbul Cevap: Cem Bey, Vakıfbank yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere satılmak üzere planlanan dolar cinsinden ikincil sermaye benzeri borç hükmünü haiz tahvil ihracına ilişkin yatırımcılardan talep toplama sürecini tamamladı. Şirket, 10 yıl vadeli, 500 milyon dolarlık tahvil ihracını gerçekleştirdi.

Bilançosu olumlu beklenti yaratıyor

Haberin Devamı

Soru: Esra Hanım, Anadolu Hayat’ta durum nasıl? İki aydır hisseyi izliyorum. Şirket kâr açıkladı mı? Mali durumu nasıl? Poyraz TUNÇ/İstanbul Cevap: Poyraz Bey, Anadolu Hayat yılın üçüncü çeyreğinde 22 milyon TL solo net kâr elde etti. Açıklanan kâr, piyasa beklentisinin çok üzerinde gerçekleşti. Şirketin bir önceki çeyrekteki net kârı 18 milyon TL gerçekleşmişti. Yatırım gelirlerinin yüksek gerçekleşmesi, kârlılığın yükselmesinde etkili oldu.

Kârı beklentilerin üzerinde geldi

Soru: Esra Hanım, Pınar Et hissem var. Orta vade için yatırım yapmıştım. Şirket kâr açıkladı mı? Nasıl geldi? Sizin yorumunuz nedir? Serap KISA/İstanbul Cevap: Serap Hanım, Pınar Et bu yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde 10 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin net kâr rakamı, yüksek iştirak gelirleri ve diğer gelirlerdeki artış sonucunda beklentiler aşıldı.

HEDEF CİRO 27 MİLYAR

Soru: Esra Hanım, Sabancı Holding’teki gelişmeleri yazar mısınız? Bir açıklama ya da anlaşma yeni bir gelişme var mı? Murat YİĞİT/İstanbulCevap: Murat Bey, Sabancı Holding üst düzey yetkililer tarafından Carrefour hisseleri ile ilgili atılacak adımların yıl sonuna kadar çözüleceği beklentisini korudukları açıklandı. Ayrıca 2012 yılında 27 milyar TL üzerinde ciro beklendiğini ve 2013 yılında satın alma yoluyla yeni bir lojistik veya hizmetler gibi yeni bir sektöre girmeyi planladıkları ifade edildi.

FABRİKA YATIRIMI VAR

Soru: Esra Hanım, Petkim hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Yeni bir anlaşması var mı? Selim GÜNAY/İstanbul Cevap: Selim Bey, Petkim ile ilgili son gelişme yeni projesi konusunda bulunuyor. Şirket kablo sektörünün temel hammaddesi olan Çapraz Bağlanabilir Polietilen’de (XLPE) Ar-Ge çalışmasını tamamlamış olduğunu ve yılda 30 bin ton XLPE üretecek fabrikanın yatırımına bu yıl başlanacağını açıkladı.

Kârlılıkta düşüş gerçekleşti

Soru: Esra Hanım, Arçelik’in kârı nasıl geldi? Ayrıtılı yorumlar mısınız? Hakan DEMİRCİ/İstanbul Cevap: Hakan Bey, Arçelik bu yılın üçüncü çeyreğinde piyasa beklentisinin bir miktar altında 137 milyon TL net kâr açıkladı. Şirketin satış gelirleri ve operasyonel kârlılıktaki düşüş, kârlılığı olumsuz etkiledi. Bununla birlikte satışların (2.728 milyon TL) yıllık bazda yüzde 18 büyüdüğü görülüyor. Bu da bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 daralmaya denk geliyor.

KAP’ın sitesini takip edebilirsiniz

Soru: Esra Hanım, Boyner hissem var. Uzun vade için almıştım. Sizin de tavsiye ettiiğiniz hisseler arasında yer alıyordu. Şuan kârdayım. Şirket tahvil halka arzı yaptı diye duydum. Bu halka arzla ilgili geniş bilgi verir misiniz. Faiz oranları ne şekilde gerçekleşti? Bu tür şirket haberlerini nereden takip edebiliriz. Sarp DAĞ/İstanbul Cevap: Sarp Bey, Boyner tahvil halka arzını tamamlandı. Şirket halka arzı yıllık ek getiri oranı aralığı olan yüzde 4.5-yüzde 5.5 bandının tabanı olan yüzde 4.5’ten tamamlandı. 3 yıl vadeli ayda bir kupon ödemeli tahvilin kupon faizleri her 3 ayda bir yeniden belirlenecek. Kesinleştirilen ek getiri oranına göre ilk üç kupon ödeme dönemine ilişkin faiz oranları sırasıyla birinci ve ikinci kupon için yüzde 0.97, üçüncü kupon için yüzde 1 olup ilk üç kupona ilişkin yıllık bileşik faiz oranı ise yüzde 12.06 oldu. Çıkarılan tahvil yeni mağaza açılışları ve alternatif büyüme kanallarının finansmanında kullanacak. Bu gelişmeyi olumlu değerlendiriyorum. Sarp Bey, borsada işlem gören şirketlerle ilgili haberleri ve açıklamaları, en sağlıklı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası web sitesinde de yer alan Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden güncel takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder