Esra Karayel Orta vadede yön yukarı
HABERİ PAYLAŞ

Orta vadede yön yukarı

Borsada endeks dört gün soluksuz yükselişin ardından haftayı son gün gelen kâr satışlarıyla düşüşle kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada endeks cuma gününe kadar yükselişini sürdürdü. Haftanın son günü gelen satışlarla 84 bin 755 puandan kapattı. Endeksin dokuz haftadır yükseliş sonrası kâr satışlarıyla karşılaşabileceğini yazılarımda ifade etmiştim. Sağlıklı olan da kademeli yükselişin olması.

Haftanın olayı not artırımı

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’ten sonra Moody’s, 28 Ocak’ta Türkiye’de konferans düzenleyeceğini açıkladı. Bu açıklamayla not artırım beklentileri tetiklenirken “notta değişiklik yok” açıklamaları ise satışları getirdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında Merkez Bankası’nın açıklamaları takip edildi. Dolar yabancı talebiyle yukarı hareketlendi. Banka, TL’nin değerlemesini engellemek için 25 baz puanlık indirime gitti. Kredi büyümesini yavaşlatmak için zorunlu karşılık oranlarını yükseltti.

TÜFE tahvilleri değerlendi

Kısa vadeli faizlerin gerilemesi ve kredi talebinin toparlanmasının önümüzdeki dönemlerde enflasyon görünümüne yapabileceği olumsuz etki nedeniyle TÜFE’ye endeksli kıymetler değerlenmeye devam etti.

Endeksin 86 bin seviyesinin üzerinde kaldığı sürece kısa vadede 90 bin seviyesini test etmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks kademeli yükselişine devam edecek. Kısa vadede 90 bin seviyesindeki hedefine az kaldı (geçen haftaki zirve 86 bin 787). Amerika ve Almanya borsalarında tarihi zirve yolculuklarının sürmesi yurtiçine de olumlu yansıyor.

[[HAFTAYA]]

86 binin üzerinden kapanış önemli

Endeks 86 bin seviyesinin üzerinde kapanış yaptığı takdirde dolar bazlı zirve olan 5.1 cent (90 bin) seviyesini görebilir. Buna karşın satışlar devam ederse 84 bin ve daha altta 83 bin önemli destek seviyeleri olarak gözüküyor.

Para piyasalarında Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in bugün düzenleyeceği konferansta yapılacak açıklamalar dikkatle takip edilecek. Dış piyasalar izlenecek. Amerika tarafından gelen olumlu ekonomik veriler ve haber akışı dolara yansıyor.

Haberin Devamı

Faizler yatays eyredecek

Bu hafta gösterge 7 Ocak 2015 vadede faizler yatay seyredecek. Destekler 5.82 ve daha altta 5.72 seviyelerinde bulunuyor. Dirençler ise 6.06 ve daha üstte ise 6.16 seviyelerinde gözüküyor.

HEDEFİNİZE BAĞLI

Soru: Esra Hanım, düzenli olarak her hafta Pazartesi POSTA gazetenizde hisse senetleri hakkında yorumlarınızı ve önerilerinizi okuyorum ve faydalanıyorum. Bu nedenle isabetli önerileriniz için teşekkür ederim. Petkim, Şişecam hisseleri ile ilgili bilgi verir misiniz? Elimdeki bu hisseleri çıkarayım mı? yoksa bekleyeyim mi? Savaş/İstanbul

Cevap: Savaş Bey, Petkim bilançosundaki düzelmenin 2013 yılında devam etmesini bekliyorum. Şirket, Plastik sektöründeki tek yerli hammadde üreticisi. Bu nedenle birçok üreticinin de en önemli hammadde sağlayıcısı konumunda bulunuyor. Şişecam’da hem iyi mali tabloları hem de teknik görünümü ile orta vade için olumlu beklentiler yaratıyor. Hisselerinizi satım zamanınız sizin maliyetinize göre belirlediğiniz getiri hedefinize göre oluşturduğunuz hedef satış fiyatınıza bağlı. Buna göre karar vermelisiniz.

Haberin Devamı

ORTA VE UZUN VADE

Soru: Esra Hanım, kısa vade için hangi hisseleri alabiliriz? Halil ÖZDEMİR/İstanbul

Cevap: Halil Bey, sayfamda yer alan hisseler orta ve uzun vade için hem temel hem de teknik analiz açısından uygun görünen hisseler olarak bulunuyor. Kısa vade için hisse önermemeyi uygun buluyorum. Piyasada hareketler ve haber akışı çok hızlı gerçekleşiyor. Bu nedenle kısa vade için alım yaptığınızda hissenizi ekran başından sürekli takip etmeniz gerekir. Orta ve uzun vadeli düşündüğünüzde değişen piyasa koşullarındana ya da şirkette olan ani değişimlerden haberdar olmanız ve buna göre gerekirse pozisyon değişikliği yapmanız çok daha kolay olur.

2013 beklentileri olumlu gözüküyor

Soru: Esra Hanım, en son Petkim hissesinde kalmıştık. Onda yola devam. Şimdi size başka bir dev soracağım. Eczacı ilaç kasasında sermayesine yakın para olan defter değeri 4.64 TL iken piyasa degeri hâlâ 2.12 TL nasıl olabiliniyor. Yabancının gözüne sokmak için bizim sorup sizin yazmanız mı lazım Petkim gibi acaba? Güzel değerlendirmenizi Petkim’de olduğu gibi bekliyorum. İyi günler diliyorum. Tarık ŞENER/İstanbul

Cevap: Tarık Bey, Eczacı İlaç geçen sene borsanın kaydettiği yüzde 12’lik artışa kayıtsız kaldı. Biraz daha geçmişe dönersek 2009 yılını 290 milyon TL (hisse başına 0.52 TL) kâr ile kapatmasına rağmen senelik kâr performansı 2010 yılında 60.4 milyon TL, 2011 yılında 88.5 milyon TL’ye geriledi. Geçen sene şirket yakın tarihinde ilk kez zarar etmiş ve dokuz aylık dönemi 5.3 milyon TL zarar ile kapatmıştı. Burada size borsada önemli altın kurallardan birini hatırlatmak isterim. Şartların en kötü olduğu zamanlar fiyatların en ucuz olduğu fırsatları müjdeler. Şirket hisseleri, hisse başına 4.6 TL defter değerine sahip. Bununla birlikte şirketin önümüzdeki dönemler için fiyatlanmamış olumlu beklentileri bulunuyor.

2013 yılında projeler finansal verilere olumlu yansıyacak

Şirket, EBC Eczacıbaşı-Beiersdorf Kozmetik hisselerini Beiersdorf AG şirketine sattı ve bu satıştan 42 milyon TL iştirak satış kârı elde etti. Bu gelir 2012 son çeyrek finansalına yansıyacak. Grup şirketlerinden Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım İstanbul Zekeriyaköy’de 90 bin metre kare inşaat alanına sahip Ormanada isimli projeyi başlattı.

Projenin yüzde 55’ini oluşturan 1. etabın Mart 2013 , yüzde 45’ini oluşturan ikinci etabın da 2013 Aralık ayında tamamlanması ve oturumun başlatılması planlanıyor. Eczacıbaşı Gayrimenkul Geliştirme 2013 yılında Ormanada projesinden yaklaşık 250 milyon TL kâr elde edebilir. Bu katma değerin bir kısmı Eczacıbaşı İlaç’ın finansallarına yansıyacak.

Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayın

Soru: Esra Hanım, 1987 yılı dahil 2012 yılı sonu itibariyle Tariş Tarım Kredi Kooperatifleri üyelerine ve çalışanlarına 10.000 TL veya 20.000 TL’lik hisse senedi dağıttı. Bu hisse senetleri Tarişbank’a ait. Şu anda Tarişbank, Denizbank oldu. Belirtilen tarihler arasındaki kuponlar halindeki hisse senetleriyle ilgili herhangi bir bilgimiz yok. Ne yapmamız gerekiyor? Tariş’e ve DenizBank şubelerine sorduğumuzda bu konuyla ilgili kimse bilgi sahibi değil. Bizi bu konuda aydınlatırsanız memnun oluruz. Gökhan VENOM/İstanbul

Cevap: Gökhan Bey, bu konuda en sağlıklı bilgiye İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın yatırımcı danışma merkezini arayarak ulayabilirsiniz. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinde (www.spk.gov.tr) yer alan “Bilgi Edinme” bölümünden de doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

Açıklamaları ve mali tabloları izleyin

Soru: Esra Hanım, benim 8.14 maliyetli İttifak Holding hisselerim var. Bu kağıdın hali ne olacak? Bilgilendirir misiniz? POLAT/İstanbul

Cevap: Polat Bey, İttifak Holding üst dözey yetkilileri tarafıdan 2013 hedefleriyle ilgili açıklamalarda verimlilik ve sürdürülebilir büyümeye odaklanıldığını görüyoruz. Şirketin son mali tablolorına göre geçen dönemlere göre kârlılığında azalma var. Şirket ilgili açıklamaları ve mali tablolarını KAP (www.kap.gov.tr) izlemenizi tavsiye ederim.

2013’te halka arzı planlanıyor

Soru: Esra Hanım, Paşabahçe’nin halka arzı ile ilgili bir gelişme var mı? Vural CAN/İstanbul

Cevap: Vural Bey, Şişecam Pasabahçe’nin 2013 yılında yurtiçi ve yurtdışında halka arzına yönelik olarak gerekli hazırlıkların yapılması konusunda genel müdürlüğe yetki verildiğini duyurdu. Halka arzın hisse satışı veya sermaye artırımı mı şeklinde yapılacağı belirtilmedi. Ama bu arzın cam hisseleri üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca Şişecam üzerinde, önemli bir değerin ortaya çıkaracağı için takip edilmesinde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder