Esra Karayel Para girerse borsa uçar
HABERİ PAYLAŞ

Para girerse borsa uçar

Haberin Devamı

Borsa geçen haftayı Avrupa tarafından gelen olumlu açıklamaların da desteğiyle alımlarla kapattı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsada endeks, geçen haftayı alımlarla yüzde 0.38 artışla 62 bin 780 seviyesinden kapattı. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi endeks, 63 bin 74 direnç seviyesini test etti. Daha sonra endeks küçük çaplı kâr satışlarıyla karşılaştı.

Merkez bankaları gündemdeydi

Avrupa, Çin, İngiltere ve Danimarka Merkez Bankaları faizleri düşürdü. Buna ilave olarak tahvil alımlarını artırdı. Bu şekilde dünya ekonomisindeki yavaşlamaya karşı harekete geçilmiş oldu. Para piyasalarında ekonomik veriler izlendi. Haziran ayı enflasyonunda petrol ve gıda fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle beklentilerin üzerinde düşüş yaşandı.

Türk Lirası olumlu etkilendi

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonrası gelen olumlu açıklamalarla risk algılamalarında toparlanmanın olması, Türk Lirası’nı olumlu etkiledi. Bono piyasasında ise cuma günü alımlar vardı. Faizlerde düşüş sürdü. Gösterge olan 5 Mart 2014 tahvilde kapanış yüzde 8.02’den gerçekleşti.

[[HAFTAYA]]

Borsaya para girişi artarak devam ederse endeks ilk etapta 64 bin ve daha sonra 65 bini test edebilir


GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda olumlu havanın haber akışında çok olumsuz bir durum olmadığı takdirde, devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bu hafta tekrar endekste 63 bin direnç seviyesi test edilecektir. Yatırımcılara ani kararlardan kaçınmalarını öneririm.

Para girişi olmalı

Endekste ilk direnç seviyesinin kırılabilmesi için borsaya para girişinin olması gerekiyor. Bu seviye geçildiği takdirde kısa vadede hedefler 64 bin ve daha sonra 65 bin seviyeleri olarak gözüküyor. Para piyasalarında yurtiçinde açıklanacak sanayi üretimi, ödemeler dengesi ve uluslararası doğrudan yatırım verileri takip edilecek. Yurtdışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in toplantı özetleri izlenecek.

Dolarda düşüş olabilir

Dolar/Türk Lirası Amerika’daki veriler iyi gelirse kısa vadede düşüşe geçebilir. Dolarda küçük çaplı düşüşler olabilir. Bonolarda ise gösterge vadede destek 7.80, yukarı yönde ise direnç 8.25 seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Eski-Yeni hissede değer farkı oluşur

Soru: Ceylan eski hissem var. Biraz zarardayım. Bu hisse 26 Haziran’da birleşecek deniyor. Birleşme sorası hisse fiyatı ne olur? Bu hisse 3.00-3.50’lere çıkar mı? Mustafa TAŞ/İstanbul Cevap: Mustafa Bey, aynı tertip için kuponlu-kuponsuz hisse senedi ortaya çıktığında kuponlu hisse senetleri ‘Eski’, kuponsuz hisse senetleri ‘Yeni’ kabul edilir ve ‘Yeni’ hisseler için aynı seansta yeni bir işlem sırası açılır. Buradaki amaç ‘Eski-Yeni’ fiyat farkının Borsa bünyesinde serbestçe belirlenmesidir. Yeni hisse için ayrı bir işlem sırası serbest marjla açılmakta ve yeni hissenin eski hisseden bağımsız olarak fiyatlanmasına izin veriliyor. Yeni işlem sırası temettünün ödenmeye başladığı ilk güne kadar devam eder ve bu noktadan sonra ise yeni ve eski hisseler birleştirilir. Üzerinde temettü kuponu bulunan “Eski” tabir edilen hisse senetleri ile temettü kuponu bulunmayan “Yeni” tabir edilen hisse senetleri arasında değer farkı oluşur. Bu sebeple eski senetler yenilerine kıyasla daha değerlidir. Eski ve yeni hisseler birleşirken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından uygulanan baz fiyat yöntemi, yeni hisselerin eski hisselere kıyasla daha yüksek fiyattan işlem gördüğü durumlarda, yeni hisselerin fiyat kaybıyla sonuçlanıyor ve bu hisselere yatırım yapmış olan yatırımcıların varlıklarında ani şekilde azalmalara sebep oluyor.

Çelebi’de yeni gelişmeler var

Soru
: Esra Hanım, Çelebi hissem var. Üç aydır bu hisseyi tutuyorum. Şirketin yeni bir anlaşması bulunuyor mu? Sedat CAN/İstanbul Cevap: Sedat Bey, Çelebi ile ilgili son gelişme Yeni Delhi’de bulunan iştiraki Çelebi Ground Delhi’nin sermaye artırımına 1.2 milyon dolar tutarında katılma kararı alması olarak bulunuyor

GETİRİ HEDEFİNİZ ÖNEMLİ

Soru: Esra Hanım, Aselsan hissesini altı aydan fazla bir zamandır tutuyorum. Alım fiyatına göre kârlı durumdayım. Satma zamanı için ne dersiniz? Bir de şirketle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verir misiniz? Cem BURSALI/İstanbul Cevap: Cem Bey, Aselsan ile ilgili son gelişme 20 milyon TL bütçe ile oluşturduğu TALOS gözetleme sistemi projesini tamamlaması olarak bulunuyor. Hissede orta vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Şirketin son dönemde aldığı ihaleler ve anlaşmalar olumlu beklentiler yaratıyor. Bununla birlikte satım zamanı sizin alım fiyatınıza bağlı olarak getiri hedefinizle doğru orantılı. Yatırımınızı yaparken belirlediğiniz hedef getirinize ulaştıysanız satım yapabilirsiniz. Hiçbir zaman en üst seviyeden satım yapılması gibi bir durum sözkonusu olamaz. Önemli olan belirlediğiniz sürede istediğiniz getiri hedefinize ulaşmanız.

BEDELSİZ DAĞITIYOR


Soru
: Esra Hanım, Anadolu Cam hissem var. Şirketle bedelsiz verecek mi? Bu konuda son bilgiler neler? Nesrin ŞENOL/İstanbul Cevap: Nesrin Hanım, Anadolu Cam bedelsiz hisse dağıtımına geçen hafta başladı. Şirket daha önce açıkladığı üzere ödenmiş sermayesini tamamı 2011 yılı temettüsünden karşılanmak suretiyle 346.2 milyon TL’den 398.2 milyon TL’ye ilişkin işlemlerin tamamlandığını ve bedelsiz payların dağıtımına 4 Temmuz 2012 tarihinde başlanacağını duyurmuştu.

Mağaza sayısını artırıyor


Soru: Esra Hanım, Migros ile ilgili bilgi verir misiniz? Şirketle ilgili yeni bir gelişme var mı? İsmail ŞENOCAK/İstanbul Cevap: İsmail Bey, Migros Haziran ayında 38 yeni mağaza açtığını açıkladı. Şirketin Haziran ayında açtığı mağazalarla yıl başından bu yana yeni açılan mağaza sayısı 94’e ve Türkiye’deki toplam mağaza sayısı ise 811’e yükseldi. Açılan yeni mağaza sayısı şirketin 2012 yılı için vermiş olduğu 150 yeni mağaza açma hedefinin erişilebilir olduğunu gösteriyor. Orta ve uzun vade için şirket hissselerini takip etmenizde fayda bulunuyor

Hedefler olumlu beklenti yaratıyor


Soru: Ford Otosan hissem var. Şirket ne durumda? Son gelişmelerden bahseder misiniz? Yiğit OZAN/İstanbul Cevap: Yiğit Bey, Ford Otosan üst düzey yetkilileri tarafından geçen hafta yılın ikinci yarısıyla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Buna göre şirketin 11 kez üst üste pazar liderliğini sürdürmeyi hedeflediği belirtildi. Ayrıca yeni model yatırımlarının ilk ürünü olan Turneo Custom modelini piyasaya bu yıl dördüncü çeyrekte sunulacağı ifade edildi. Ayrıca bunu gelecek yıl yeni Transit modelleri ve 2014’te yeni hafif ticari araç modeli takip edecek.

İştiraki sermaye artırıyor


Soru: Esra Hanım, Doğuş Otomotiv hissem var. Orta vade için almıştım. Dört aydan beri hisseyi izliyorum. Henüz satmayı düşünmüyorum. Şirketin sermaye artırımı mı var? Bu konuda resmi açıklama yapıldı mı? Nihat KESKİN/İstanbul Cevap: Nihat Bey, Doğuş Otomotiv yüzde 48 iştiraki Krone’nin bedelli sermaye artırımı için hissesi oranında 3.7 milyon TL ödemede bulunacak. Orta ve uzun vade için şirket hisselerini açıklamalarla birlikte izlemenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder