Esra Karayel Piyasalar enflasyona odaklandı
HABERİ PAYLAŞ

Piyasalar enflasyona odaklandı

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa, dışta G20 (dünyanın en gelişmiş yirmi ülkesi) zirvesini izledi. Piyasalar, alınan kararları olumlu buldu. Ancak Çin’de imalat sanayinin beklentilerin altında kalması, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin yavaşlamaya başlaması olarak algılandı.
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s tarafından İspanya’nın kredi notunun indirilebileceği açıklaması ve Amerika’da özel sektör istihdam verisinin kötü gelmesi, satışlara hız kazandırdı. İçte ise çift haneli büyüme verisinin yarattığı olumlu hava, borsada satışları azalttı. Endeks, haftayı 55 bin 636’dan kapattı.

Para piyasalarında da G20 zirvesi ve yurtiçi ile Amerika’da açıklanan ekonomik veriler etkili oldu. Yurtiçinde büyüme verisi sonrası, faizlerde bir miktar düşüş gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası’nın başarılı geçen ihalesi dikkatle takip edildi.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, yüzde 8.58 seviyesinden kapanış yaptı.
Döviz piyasası: Moody’s tarafından yapılan açıklama sonrası euro’da düşüş olurken dolarda bir miktar yükseliş oldu. Dolar cuma günü 1.5700, euro ise 1.9700 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalardaki son gelişmeler, küresel ekonomik krizde ikinci dibin fiyatlandığını gösteriyor. Yatırımcılar riskten uzak güvenli limanlara (Amerikan doları, Japon Yeni ve faizler) yöneliyor.
Buna karşın hisse senedi piyasaları ve gelişmekte olan ülke para birimleri gibi riskli ürünlerden uzak duruluyor. Türkiye ekonomisinde olumlu gelen ekonomik veriler sonrası, imajındaki iyileşme nedeniyle, borsa ve TL cinsi yatırım araçları bu kaçıştan daha az etkileniyor.
Bu hafta endekste yönde etkili olacak en önemli gelişme, haziran enflasyonu olarak bulunuyor. Temkinli izlemeye devam.

Para piyasalarında da bugün açıklanacak enflasyon verileri dikkatle takip edilecek. Çarşamba günü sanayi üretim verisi ve Merkez Bankası’nın temmuz ayı birinci beklenti anketi diğer kritik veriler arasında yer alıyor. Takip edilmeli.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.50-8.60 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel.
Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5750 ve daha üstte 1.5800 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.5700 ve daha altta 1.5650 seviyelerinde gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder