Esra Karayel Piyasaların gözü dışarıda
HABERİ PAYLAŞ

Piyasaların gözü dışarıda

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, geçen haftaya yükselişle başladı. Perşembe günü yurtiçinde Uluslararası Para Fonu IMF ile anlaşmanın nisan-mayıs aylarına kalabileceği haberi moralleri bozdu.
Avrupa’da Yunanistan’dan sonra Portekiz ekonomisine yönelik endişelerin artması, dış borsalarla birlikte endekse de satışları getirdi. İspanya’da önümüzdeki üç yıla ait bütçe açığı rakamlarının tahminlerin üzerinde kalması ve Amerika’da beklenenin üzerinde gelen işsizlik başvuruları, satışları hızlandırdı.
Endeks haftalık bazda yüzde 5.85 değer kaybıyla 51 bin 454 puandan kapattı.

Para piyasalarında yönde Amerika verileri ve dış piyasalar etkiliydi. Yurtiçinde ise ocak ayı enflasyonu izlendi. Geçen haftaki yazımda belirttiğim gibi enflasyonda bir miktar yükseliş oldu. IMF ile anlaşma konusu takip edildi. Avrupa Merkez Bankası yüzde 1 olan faiz oranlarını değiştirmedi.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde bileşik faiz, yüzde 9.06’dan günü tamamladı.
Döviz piyasası: Avrupa ekonomilerindeki karamsar tablo nedeniyle euro/dolar paritesi düştü. Dolar 1.5240, euro ise 2.0830 seviyesinden kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Bu hafta yurtdışı piyasaların seyri, endeksin yönünde belirleyici olacak. Daha önce anlaşma beklentileriyle yurt dışı piyasalardan pozitif olarak ayrışan endeks, görüşmelerin ertelenebileceği açıklamaları sonrası, yurtdışı piyasalara odaklanmaya devam edecek. Amerika’da aralık ayı toptan eşya stokları ve işsizlik başvuru verileri takip edilecek.
Yurtiçinde ise aralık ayı sanayi üretim verileri izlenecek. Ayrıca açıklanmaya başlanacak olan dördüncü çeyrek bilanço verileri de önemli. Elektrik dağıtım ihaleleri için son gün olan 12 Şubat tarihine yaklaşıldığı için borsada hisse bazlı hareketler yaşanabilir.

Para piyasalarında Amerika ekonomik verileri takip edilecek. Hazine, çarşamba günkü 6.4 milyar TL borç ödemesi (itfa) öncesi salı günü tahvil ihaleleri düzenleyecek.
Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizler, yüzde 9.00-9.10 aralığında seyredecek.
Döviz piyasası: Amerika verileri ve Avrupa ülkelerinde başlayan ekonomik kriz ile ilgili gelişmeler takip edilecek. Dolarda dirençler 1.5250 ve daha yukarıda 1.5300 seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5200 ve daha altta 1.5150 seviyelerinde gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder