Fatih Öztürk Af artık tarih oldu
HABERİ PAYLAŞ

Af artık tarih oldu

Son iki yılın öne çıkan gündem maddelerinden biri de af kanunun çıkmasıydı. Sonunda Yüksek Öğretim Kurumu Genel Kurul kararıyla üniversitelerden atılma tamamen kaldırıldı. YÖK Genel Başkanı Yusuf Ziya Özcan, alınan yeni karara göre, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora da dahil yükseköğretimde herhangi bir nedenle öğrenci atılamayacağını açıkladı. Bu kararla geçmiş yıllarda sıkça yapılan ‘af uygulamasına’ da artık gerek kalmayacak. Öğrenciler herhangi bir nedenle başarısız olarak okulu uzattıklarında, üniversiteye zamlı harç ödeyecekler.

Haberin Devamı

YÖK Genel Kurulunun ileriki yıllarda af kanunu gerektirmeyecek yaptığı düzenlemeye eleştiriler de var. Üniversitede hocalık yapan bir öğretim üyesi YÖK Genel Kurulu’nun aldığı bu karara tepkisini “ YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, inşallah teorik derslerdeki devamı da kaldırır da üniversiteler gerçek hüviyetlerine kavuşurlar. YÖK, üniversite tabelalarını kaldırıp lise ibaresini eklesin. Onların kaliteli adamla işi olmaz. Çünkü kaliteyi kendi elleriyle yok ediyorlar. Onların sayesinde ortaöğretimde sıfır çeken çoğaldı. Şimdi sıra üniversiteye geldi” sözleriyle dile getirmiş. Af konusu epey bir süre daha tartışılacak gibi görünüyor.

Afla ilgili düzenlemenin yapıldığı geçen haftaki toplantıda YÖK Genel Kurulu’nun Türkiye’de kurulması planlanan ‘Mükemmeliyet Merkezleri’yle ilgili kanun düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını da öğrenmiş olduk. Yatay geçiş yönetmelik taslağını görüşemeyen Genel Kurul, konuyu 18 Şubat’ta yapacağı toplantıda ele alacak. Bu konu çok önemli çünkü çalışmalar tamamlanabilirse yönetmelik bu yıl uygulanabilecek. Tamamlanamazsa yatay geçiş konusu bir sonraki döneme kalacak.

YÖK’ün gündeminde olan konulardan biri de biliyorsunuz katsayı konusu. Danıştay’ın iptal davasından sonra orta bir yol bulmak amacıyla 0,13 ve 0,15 olarak açıkladığı katsayıyla soruna çözüm bulmaya çalışan YÖK yeni bir davayla karşı karşıya. YÖK’ün üniversiteye girişte katsayıyla ilgili son kararına karşı Danıştay yeniden dava açtı. Danıştay, YÖK’ün sembolik bir karar aldığını düşünüyor ancak YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, katsayı farkının azaldığını ancak sembolik olmadığını söylüyor. Her değişiklik gündeme geldiğinde olan onlara oluyor. Yani önümüzdeki günlerde yine öğrenci ve velileri hop oturup hop kalkacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder