Fatih Öztürk Kaos 'geliyorum' dedi
HABERİ PAYLAŞ

Kaos 'geliyorum' dedi

Haziran’ın ilk haftası yapılan 8’inci sınıf Seviye Belirleme Sınavı’ndan (SBS) sonra bu sayfada ‘Bu yıl da kaos yaşanacak’ başlığıyla bir değerlendirme yapmıştık. Peki, ne demiştik? “Bu yıl 8’inci sınıflara uygulanan SBS’nin sonucuna göre üst puanlarda önemli bir yığılma olacağını tahmin ediyoruz. Bu durum özellikle sadece 8’inci sınıf SBS’ye göre öğrenci alacak özel okullarda sorun oluşturabilir. Örneğin; Robert Koleji için 300 tane 500 tam puanlı öğrenci başvurursa seçme zorlaşacaktır. Özel Okullar Birliği’nin bu ihtimali düşünerek şimdiden önlem alması gerekir.”

Haberin Devamı

Sonuçlar açıklandı ve bu tespitin yüzde yüz doğru olduğu ortaya çıktı. SBS’de bu yıl tam 1544 öğrenci soruların tamamını doğru yanıtladı. Biliyorsunuz geçen yıl Bakanlık, yabancı özel okullara ayrı sınav hakkı verirken bu hakkı Türk özel okullarına vermemişti. Orta Öğretime Geçiş Sistemi’yle öğrenci almak istemeyen Türk özel okulları, bakanlığa kendi istedikleri sistemi önermişti. Bakanlık da isteyen özel okulların bu sistemi kullanmasında sakınca olmadığını bildirmişti. Yani özel okullar bu yıl taban puanlarını kendileri belirleyecek ve SBS puanına göre öğrenci alacak. Merkezi yerleştirme yapılmayacak. Okul notları, bu okullara girişte kullanılmayacak. Peki, sorun nerede? Sorun, öğrencilerin SBS puanıyla okullara kabul edilmesinde. Tam puan yapan 1544 öğrencinin tamamı, Türkiye’nin en yüksek puanlı özel okulu olan Amerikan Robert Lisesi’ne girmek isterse neye göre elenecek? Sadece İstanbul’dan 340 öğrenci bütün sınav sorularını yanıtladı.

Amerikan Robert Lisesi Türk Müdürü Güler Kamer, “Sonuca inanamıyorum. Doğru sistem olmadığını düşünüyorum. Çaresizlikte başvurabileceğimiz seçici olmayan bir sınavın ayrıştırmasını nasıl yapacağız? İlan ettiğimiz dışında başka kriter koymayacağız. Keşke bizim geçen yıl yaptığımız gibi sınav seçici olsaydı” sözleriyle önümüzdeki günlerde yaşayacakları kaosun sıkıntısını dile getirdi.

Ancak, sistem bu soruların yanıtını veriyor. Birinci olan 1544 öğrenci aynı liseleri tercih ettiğinde, 8’inci veya 7’inci sınıf yıl sonu okul puanları baz alınacak. Puanlarda tekrar eşitlik olduğunda yaşı küçük olan öğrenci kayıt hakkı kazanacak. Öğrenciler, veliler merak etmesinler, sorun kendi içinde çözüm bulacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder