Fatih Öztürk Katsayıda orta yol bulunacak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Katsayıda orta yol bulunacak mı?

Danıştay, geçen hafta YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurunca hem öğrencilerin hem velilerin kafası yine karıştı. Peki, bu noktaya nasıl gelindi? Bildiğiniz gibi, YÖK, 1998’de aldığı kararla üniversiteye giriş sınavında meslek lisesi ve imam-hatip lisesi mezunları için farklı katsayı uygulamaya başladı. Yusuf Ziya Özcan’ın YÖK Başkanlığı’na atanmasından sonra kurum, 21 Temmuz 2009 tarihinde aldığı bir başka kararla bu seferde farklı katsayı uygulamasını kaldırdı. Ancak YÖK’ün bu kararı Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu.

Haberin Devamı

Şimdi farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasını savunan çevreler bunu bir haksızlığın giderilmesi, eşitliğin sağlanması, meslek liselerinin önünün açılması olarak sunarken, bu uygulamanın devamından yana olanlar herkese üniversiteye giriş sınavında aynı katsayı uygulanmasının eşitsizlik yaratacağını ileri sürüyor.

Bundan sonra ne olacak? Bugünkü yasalar çerçevesinde sorunun çözümünü 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun 45’inci maddesinin değişmesinde görenler var. Yasa değiştirilmek istenmiyorsa katsayı farkı binde bire indirilebilir. Eğitim çevreleri bu çözümün kısa vadeli çözüm olacağına inanıyor. Ancak ülkenin gençlerin geleceğini ilgilendiren bu konudaki sorunun uzun vadede daha bilimsel ve toplum yararına yapılmasına ihtiyacı var. Bildiğimiz kadarıyla YÖK’ün katsayı farkını kaldırmasının ardından meslek liselerine ilginin yoğunlaştığını biliyoruz. ‘Üniversiteyi kazanamazsam elimde bir mesleğim olur’ düşüncesiyle meslek liselerine kayıt yaptıran öğrencilerin zarar görmemesi lazım. Uzun vadede ise hangi okulda eğitim görmüş olurlarsa olsunlar öğrencilerin sınavda neyi ne kadar bildiğini ölçü olarak kabul etmek gerekir.

Şimdi gözler, YÖK’te. YÖK, itirazını Danıştay’a yaptı ama boş oturacaklarını da sanmıyorum. Ankara’dan gelen haberlere göre YÖK, yapacağı yeni bir düzenlemeyle, katsayı eşitsizliğini ortadan kaldırmak için katsayıyı fiilen devre dışı bırakmaya hazırlanıyor. Hukukçular ise bu noktada yapılması gereken iki yol olduğu görüşünde: Önce YÖK, katsayı oranlarıyla ilgili bir daraltma planını yürürlüğe koyacak, buna da engel çıkarılırsa TBMM YÖK Kanunu’nun 45’inci maddesini değiştirecek veya kaldıracak.

Haberin Devamı

Tüm bu konuşulanlar öğrencilerin mağdur olmasının önüne geçecek bir çözüme ulaştığında yarar olacaktır. Ben, hukuk adamlarının ve YÖK’ün öğrenciler için orta bir noktada buluşacağına inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder