Fatih Öztürk Kim demiş öğrenciler
HABERİ PAYLAŞ

Kim demiş öğrenciler

Haberin Devamı

Okuma alışkanlığı söz konusu olduğunda özellikle yeni neslin kitap okumadığından şikâyet edilir. Hatta bir süre önce öğrencilerle yapılan bir anket çalışmasında öğrencilerin yüzde 90’ının kitap okumadığını söylediğini okumuştum.

Türkiye için artık klasikleşen bu tespit önümüzde dururken Türkiye’nin online kitapçısı İdefix, 2012’nin ilk 9 ayına ilişkin verilerini yayınladı. İdefix, yayınladığı verilerle meslek gruplarına göre kitap okuma alışkanlıklarını kamuoyuyla paylaştı. Listenin ilk sırasında kim yer alıyor biliyor musunuz; öğrenciler… Kitap okumadığı söylenen öğrenciler, listenin ilk sırasında yer alıyor. Yapılan çalışmada elde edilen verilere göre; en çok kitap okuyan ilk beş meslek grubu öğrenciler, mühendisler, akademisyenler, öğretmenler ve bankacılık-finans sektöründe çalışanlar…
[[HAFTAYA]]

Kitap satışlarına bakıldığında ise öğrencilerin 214 bin 583, mühendislerin 141 bin, akademisyenlerin 123 bin 586, öğretmenlerin 116 bin 200, bankacılık-finans sektöründekilerin de 85 bin 272 adet kitap siparişi verdiği ortaya çıktı. Meslek gruplarında ise ilk beşi sırasıyla doktorlar, bilişim sektöründekiler, diğer meslekler, yöneticiler, muhasebeciler ve hukukçular izledi. Bu rakamlar toplumun büyük bölümüne hakim olan önyargının tam tersini söylüyor. Öğrenciler başta olmak üzere meslek gruplarının en popüler kitabı ise İskender Pala’nın kaleme aldığı ‘Şah ve Sultan’ kitabı olmuş.

Öğrencilerin tercih ettiği diğer kitaplar; Albert Camus’nün ‘Yabancı’sı ve Stefan Zweig’in ‘Satranç’ı… Mühendislerin diğer tercihleri, Hanefi Avcı’nın yazdığı ‘Haliç’te Yaşayan Simonlar’ ve Elif Şafak’ın kaleme aldığı ‘Firarperest’ olarak şekillenirken; akademisyenler ise felsefi bir seçimde bulunarak ‘Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer’ ile Ahmet Ümit’in ‘İstanbul Hatırası’nı okumuşlar. Ben bu tür araştırmaları önemli buluyorum. Çünkü bir veriye dayanmadan yapılan yorumların boşa çıktığını gösteriyor. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, her fırsatta gençlere olan güvenini dile getirmişti. Biz de gençlerimize, öğrencilerimize güveniyoruz. Bu vesile ile ölümünün 74’üncü yılında büyük lider Atatürk’ü büyük özlem ve minnetle anıyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder