Fatih Öztürk Sınav tek mi olsun?
HABERİ PAYLAŞ

Sınav tek mi olsun?

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı farklı konularda kamuoyunun görüşlerini de alarak hareket ediyor. Mesela okullarda serbest kıyafet uygulamasını hayata geçirip geçirilmemesi konusunu veli ve öğrencilere soruyor. İnternet sitesinde bu konudaki anket sürüyor. Son dönemde veli, öğrenci ve eğitimcilerin en çok merak ettikleri ‘Seviye Belirleme Sınavı kaldırılacak mı?’ sorusunun yanıtını yakında öğreneceğiz.
Bu arada Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), Seviye Belirleme Sınavı’na hazırlanan öğrencilere yönelik bir anket yaptı. Ankete katılan öğrenciler, SBS ile ilgili düşüncelerini, SBS’ye hazırlık sürecinde yaşadıklarını paylaştılar. Toplam 90 bin 972 öğrencinin katıldığı anket kapsamında 44 bin 334’ü erkek öğrenci, 44 bin 71’i ise kız öğrenci sorulara yanıt verdi. Ankete katılan devlet okulu sayısı 78 bin 818 iken, özel okullar ise 9 bin 195 oldu.
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin yaptığı anket çalışması ilginç sonuçları da ortaya koydu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından SBS üzerinde iyileştirme çalışmalarının yapıldığı bugünlerde SBS’ye hazırlanan 6,7 ve 8’inci sınıf öğrencilerinin büyük bir kısmı SBS’nin tek sınav olmasını istemiyor. Tek sınav isteyen öğrencilerin oranı yüzde 29 iken mevcut sistemin devam etmesini isteyenlerin oranı yüzde 57. Bu ilginç bir sonuç. Üç yıl üst üste sınav olmasını isteyen öğrencilerin tek sınavda başarısız olma endişesi taşıyarak bu yanıtı verdiklerini düşünüyorum.
Ankete göre öğrencilerin büyük bir kısmı matematik ve yabancı dil derslerinde zorlanıyor. Matematik ve yabancı dil dersinde zorlandıklarını ifade edenlerin oranı yüzde 40. Ankette, ilköğretim öğrencilerinin yarısı okul formalarının kaldırılmasını isterken, yüzde 25’i formaların kalmasını, yüzde 15’i de kısmen kalmasını istiyor.
Sınava hazırlanma sürecinin hayatlarını nasıl etkilediğini dair sorulara öğrencilerin yüzde 43’ü sınavın olumsuz etkilemediğini söylerken, yüzde 20’lik bölümü olumsuz etkilendiklerini ifade ediyor. Yüzde 33’ü de sınavlara hazırlanma aşamasının hayatlarını kısmen olumsuz olarak etkilediğini belirtiyor. Aldığım duyumlara göre Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim dönemi bitirme sınavlarında eski sisteme dönmeye hazırlanıyor. Artık adı Seviye Belirleme Sınavı mı olur yoksa eskisi gibi Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme Sınavı mı olur onu da yakında öğreneceğiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder