Ferhan Kaya Poroy Arkada koltuk var!
HABERİ PAYLAŞ

Arkada koltuk var!

Arka koltuk rahatlayalı çok oldu bizde... Arka arkaya gelen iki çocuk sebebiyle beş yıl boyunca iptaldi bizim arka koltuk. Sürekli bir bebek-çocuk koltuğu ile dolaştık. Kimi zaman söküp taktık, kimi zaman da sökmeye üşendik, sıkış tıkış yolculuk ettik. Çok güvenli buluyorum, mutlaka kullanılmasını tavsiye ediyorum. Ben de çocuklarım küçükken kullandım ama kurtulduğuma da memnunum, ne yalan söyleyeyim. Taa ki yeni Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak Yeni Trafik Yönetmeliği’ni okuyana kadar... Emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda, 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için de ağırlıklarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılması zorunlu hale gelecekmiş. İnşallah bu iki özelliğin aynı anda olması gerekmiyordur. Çünkü bizim zarganaların (ben kızlara çok zayıf oldukları için bu ince balığın adıyla hitap ediyorum bazen) 36 kiloya ulaşmaları için uzun yıllar var. 10 yaşındaki Derin hala 30’u görmedi. Boy 1.44 ama kilo hala 29’larda seyrediyor. 7 yaşındaki Duru 124 santim ve 26 kilo. Ne yani, şimdi bizim koltuk geri mi geliyor? Yoksa ben çocuklara şeker, çikolata, fast food kürü yaparak kısa sürede birkaç kilo mu aldıracağım?

Haberin Devamı

En iyisi zaten çok hassas davrandığımız otomobil kemerine devam etmek gibi geliyor ama kanun bu, gerekiyorsa uyacağız... Zaten uymak da gerekiyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre, çocuk oto güvenlik koltuğu kullanılması mecburi olan ülkelerde meydana gelen trafik kazalarında çocuk ölümleri yüzde 3 civarındayken, zorunlu olmayan ülkelerde bu oran yüzde 46 civarında. Çocuğun fizyolojik yapısı erişkin bir kişiye göre daha az geliştiği için en hafif trafik kazasında bile erişkinlere göre daha çok etkileniyor.

Örneğin 50 kilometre hızla giden bir araçta kaza meydana geldiğinde 18-20 kg ağırlığındaki bir çocuk 500 kiloluk bir ağırlığa eşit hızla ileri doğru fırlıyor. Bu durumda çocuğu kucakta tutmak imkansız. Çocuk kaza anında arka koltukta kucakta ise öndeki koltukların arkasına çarpıyor, ön koltukta kucakta ise camdan dışarı fırlıyor. Ayrıca bir yetişkinin kucağında, yetişkinin kemeri ile bağlı olması da doğru olmayan bir uygulama. Böyle bir kazada yetişkin kemeri çocuğun zarar görmesini önlemiyor. size çocukların kilolarına göre araba koltuğu önerileri...

Haberin Devamı

* 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli tercih ediliyor. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştiriliyor.

* Dört yaşına kadar (10-18 kg), hareketli çocuk için güvenli koltuklar kullanılmalı. Bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilebilir.

* 4-12 yaş arasında (15-36 kg arası), boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır. Henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.

* Emniyet kemeri, 12 yaşından sonra takılmalı. Sonuç olarak biz de yeniden koltuk alacağız galiba...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder