Ferhan Kaya Poroy Bebeğe yönelik ilginç bilgiler
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğe yönelik ilginç bilgiler

Zooloji bilgini Desmond Moris’in, yıllar önce okuduğum ‘Çıplak Maymun’ adlı kitabı geçti geçenlerde elime... Adadaki kütüphaneyi yerleştirirken buldum, attım çantama.

Yolda gidip gelirken tekrar okumak için. Çocuklu bir kadın gözüyle bakınca ilginç bilgiler olduğunu fark ettim. Olaya tamamen biyolojik olarak bakan Moris’in gözünden...

Annesini tanıyınca güler

Ağlamak doğumda bile mevcutken gülmek ilk olarak üçüncü, hatta dördüncü ayda, yani bebeğin annesini tanımaya başladığı günlerde ortaya çıkar. Akıllı bir çocuk, belki babasını tanır.

Haberin Devamı

Ama güleni, annesini tanıyan çocuktur. Annesinin yüzünü tanımadan onu diğer yetişkinlerden ayırt edemez. Tanıdığında da sevinç çığlıkları çıkarır, ancak gülmez. Annesinin yüzünü ayırt ettiğinde başka yüzlerden korkmaya başlar.

İki aylıkken herhangi bir yüz, her dost yetişkin çocuk için makbuldür. Ne var ki artık korkma duygusu olgunlaşmakta, bilinmedik her şey ürküp ağlamasına yol açmaktadır.

Çocuk sonraları diğer bazı yetişkinlerin de yararlı olduğunu anlayıp onlardan korkmamayı öğrenir. Ancak bunu, kişisel tanımaya dayanan bir seçim sonucu yapacaktır.

Bebek sol kolda taşınırsa...

Bir başka ilginç bilgi de annenin kalp atışları ve bebeği kucağına almasıyla ilgili. Amerika’da yapılan araştırmada annelerin yüzde 80’inin çocuklarını sol kollarında taşıyıp vücutlarının sol tarafına yasladıkları ortaya çıkmış.

Neden bu tercih? Hayır, sağ kolu ve eli daha rahat kullanmak için değil. Çünkü solak anneler de sol kolunda taşıyormuş çocuğu. Anlaşılmış ki bunun sebebi, annenin kalbinin sol tarafta olması.

Kalp atışı sesinin bebek üzerinde olumlu bir etkisi var mıdır? Bu düşünceden yola çıkarak ortaya atılan iddia, ceninin daha ana rahmindeyken kalp atışı sesine koşullandığı.

Doğumdan sonra bu bildik sesi yeniden bulmak bebeğe rahatlama veriyor. Anne de içgüdüsel olarak çocuğunu sol tarafta, kalbine yakın tutuyor. Ve bebek daha rahat hareket ediyor.

Moris, kucağında çocuk taşıyan tüm eski tabloları ve heykelleri incelemiş. Hepsinde bebeklerin sol tarafta tutulduğu sonucuna varmış.

Haberin Devamı

Bunu okuyunca eski fotoğraflarımı çıkarıp baktım, kızlarımı genelde sol tarafımda taşımışım! İlginç değil mi? Demek ki yaptığımız her hareketin bir anlamı var. Herkese iyi hafta sonları.

(20.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder