Ferhan Kaya Poroy BENİM ÇOCUĞUM ÇOK BAŞARILI!
HABERİ PAYLAŞ

BENİM ÇOCUĞUM ÇOK BAŞARILI!

Haberin Devamı

Bireysel olarak gözlemlediğim şu: Hayatta belirli başarı elde edememiş insanlar, çocuklarına başarılı olmaları konusunda daha çok baskı yapıyor. Herhangi bir konuda başarıyı yakalamış olanlarda ise durum farklı! Onlar çocuğa matematik notu, piyano çalmadaki becerisi, basketboldaki yeteneği açısından bakmayıp çocuğu bir bütün olarak ele alabiliyorlar.

Notlar, spor, sosyal faaliyetler, başarılar, takdirler, birincilikler, ikincilikler değil; bunların hepsinin etkileşiminden ortaya çıkacak hayat başarısı odaklı görebiliyorlar durumu...
Tam çocuğun başarı konusunda ailelerin eğitilmesi gerektiğini düşünürken sevgili okulumuz Marmara Koleji’nin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi eve bir bülten gönderdi.

Başarı ile ilgili süper bir aktiviteyi içeriyor bu bülten. Söz konusu olan, ailede yapılacak bir ‘Başarı İçin Alışveriş Listesi’. Uygulamayı biz yapınca sonuçları sizinle paylaşırım. Ama bu uygulama metninin arkasında başarıya odaklanmış pedogojik yaklaşımlarla ilgili bir de bilgi metni vardı. Esas sizinle paylaşmak istediğim bu...

Çocuğun başarısı için anne baba ne yapmalı?
İç ve dış başarıyı yakalamak için düzenli, huzurlu aile yaşamı, çocuğu aktif yaratıcı kılacak ev ortamı oluşturulmalı.

Anne-babalar çocuklarının ilgi ve yetenklerini bilmeli, onları bu doğrultuda yönlendirmeli.

En önemli besinin sevgi olduğu unutulmamalı. Çocuk hiçbir koşula bağlanmadan sevilmeli. Çocukların kendi kendilerini yönetmeleri yolunda başlattıkları küçük girişimler engellenmemeli, çocukla dalga geçilmemeli, alay edilmemeli.

Anne-baba çocuğa ön ergenlik ve ergenlik döneminde daha farklı, anlayışlı davranmalı.

Disiplin konusunda ana-babalar tutum, dil ve tam bir davranış birliği içinde olmalı. Bu konulardaki görüş ayrılıkları çocuğun yanında tartışılmamalı.

Ders çalışması için çocuğa sürekli baskı yapılmamalı. Bu durum kısa vadede çözüm gibi gözükse de uzun vadede işe yaramaz.

Çocuğun yapamadıklarını yüzüne vurmak yerine yapıp başardıklarını ön plana çıkarmak onun mutlak başarıyı yakalaması açısından önemli.

Başarıda önemli olanın çok çalışmak değil, etkili ve sistemli çalışmak olduğu vurgulanmalı.

Başarısızlık yaşadığında bundan deneyim kazanmayı öğretmek ailenin görevidir.

Çocuklarımızı insan olarak yaşamda başarılı kılacak şey, onlar için neler yaptığımız değil, onlara kendileri için neler yapmayı öğrettiğimizdir.

26.02.2011 tarihli Posta Gazetesi'nden alınmıştır...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder