Ferhan Kaya Poroy Etkinlik seçimi kriterleri
HABERİ PAYLAŞ

Etkinlik seçimi kriterleri

Haberin Devamı

Şimdiki çocuklar çok meşgul, çok. Biz asla onlar kadar meşgul olmadık çocukluğumuzda ama adam olduk galiba. Eğer şartlar büyük oranda değişmediyse, ki ben yine de hayatın belirli kurallar etrafında döndüğüne inanıyorum, ya bu aşırı meşgul ve her yönüyle üstün kabiliyetli evlatlar bir şey olamayacak ya da biz gerçekten bir şey bilmiyoruz.

1990-2000 yılları arasında doğan kuşağın tamamı, mucize şekilde başarılı ve üstün evlatlar olarak memleketimize de tüm insanlığa da büyük çığırlar açacak. Bakalım, yaşayıp göreceğiz. Neden mi? Çünkü bu çocuklar baleden eskrime, dağcılıktan kayağa her sporu yapabiliyor.

Üstelik bunları yaparken bir yandan da dans kursuna, baleye gidiyor, diğer yandan da oyun ve drama atölyelerinde ders alıyorlar. Yanı sıra piyano, keman, flüt, Allah ne verdiyse çalıyorlar. Lisan mı? Bizim ancak kolejlerde görebildiğimiz kuş kadar eğitimi yuvada almaya başlıyorlar. Bu arada hepsi birer kişisel gelişim uzmanı formatında olan anneleri sayesinde üstün bilişsel yeteneklerle donatılmış halde eğitiliyorlar.

Mutlu olsunlar yeter


Okul mu? Hepsi özelin özeli ya da en kötü Anadolu Lisesi... Öyle eskisi gibi düz lise falan da yok artık. Anlayacağınız bu evlatlar süper üstü süper şartlarda yetişiyorlar. Aileler de boynuzun kulağı geçeceğinden emin, evladını büyük özveriyle bir kurstan öbürüne, bir özel dersten diğerine taşırken hiç çekinmiyor ve cumartesi-pazarını, hatta okul çıkışı hafta içi günlerini bile etkinlik peşinde geçiriyor.

Benim de -öyle abartılı olmasa da- büyüme sürecinde yüzme, dans, voleybol gibi etkinliklere çocuk taşımışlığım vardır, belirteyim. Bu vesileyle de çokça veliyi gözlemleme şansım oldu. Etkinliklerdeki veli profili tiplemelerini ayrıca bir sit-com olarak yazmayı düşünüyorum. Söylemek istediğim şu: Neden bu kadar çok etkinlik yapılıyor ve seçim yaparken kriter ne olmalı?

Size en basit, en akılcı, en pratik kriteri söylüyorum: Mutluluk. Çocuğun bu etkinlikten keyif alması ve mutlu olması. Çocuk istemiyor mu? Asla zorlamayın. Çocuk severek mi gidiyor? O zaman o etkinlik ona uygundur; yazdırın, ilerleyin. Size bir öneri daha: “Kızın veya oğlun ne olmak istiyor?” diye sorarlarsa şunu söyleyin; “Mutlu olmak istiyor.” Çünkü hayatta gerçekten en önemli şey, huzur ve mutluluk. Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder