Ferhan Kaya Poroy Mama meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Şu ek gıda meselesi ne yorar anneleri! Ne zaman anne sütü kesilecek, ne zaman biberon bırakılacak, katı gıdalar ne olacak, ne zaman yenecek, acaba boğazına kaçar mı? Bu ve bunun gibi onlarca soru... Bu aşamada tecrübeler konuşur genelde, herkesin de bir fikri vardır. Ama bazen tecrübelerden çok bir bilene, bir uzmana kulak vermek daha doğru olur. Anne sütünün yeri ve zamanı yok tabii. Her zaman liste başında. İçebildiği kadar içsin de ya diğerleri?.. Elbet başlanacak onlara da! İşte size annelergrubu.com sitesinden çok faydalı bilgiler:

Haberin Devamı

- Anne sütü veya biberon maması alan bebek, 2 saatten daha kısa sürede acıkmaya başlıyorsa ve 4-5. aylarda kilo alımı yeterli değilse ek gıdalara başlama zamanı gelmiştir. 4-6. aylar bebek beslenmesinde çok önemli bir yer tutar.

- Beslenme otoritelerinin ortak görüşü, anne sütü veya benzeri bir mamanın 4. aydan sonra tek başına yeterli olmayacağıdır.

- Ek gıdalara başlama zamanı 4. aydan önce olmamalı, bebek yeterli kilo almaktaysa 6. aya kadar ertelenmelidir. ? Ek gıdaya geçişte ilk 3-4 ay boyunca, annelerin bebeklerine yedirirken sabırlı olmaları gerekir. Bu dönem, bebeğin emerek beslenme dönemidir. Bu süre içinde yutma refleksi zayıftır, kaşıkla beslenmekte zorlanır.

- Ek besinlerle birlikte anne sütü veya biberon mamasına mutlaka devam etmelidir.

- Ek gıdalara azar azar ve kaşıkla başlanır. İlk başlanacak gıdalar meyve suyu, meyve püresi, yoğurt, sebze çorbalarıdır.

- Hazırlanacak besinler temiz ve taze olmalıdır. Kullanılacak kaplar her zaman steril tutulmalıdır. Meyve püreleri cam rendede hazırlanmalı, yoğurt günlük olarak mümkünse evde yapılmalıdır.

- Bebeklerin bu yeni tattan hoşlanıp hoşlanmadığını anneleri kolayca anlayabilir. Yiyeceği diliyle iter ve bu tavrını ikinci denemeden sonra devam ettirirse, onu daha fazla zorlamamak ve bu yeni yiyeceği bir daha denemeden önce 3-4 gün beklemek gerekir.

- Bu aylardan sonra bebeğinizin sindirim sistemi ve böbrekleri çeşitli besinleri sindirecek, atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.

Haberin Devamı

- Yeni besinler önce az miktarda verilmeli, zamanla miktar bir öğün oluşturacak şekilde artırılmalıdır. Farklı ek gıdalar arasındaki süre, en az 10 gün olmalıdır.

- Her yeni gıdada bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabileceğini baştan bilin.

- Bebeğe verilecek bütün yiyecekler taze ve katkısız olmalıdır. Kimyasal koruyucu madde içeren konserve, hazır meyve suları ve katkı maddeli hazır yiyecekleri vermek doğru değildir.

- Meyve suyu, meyve püresi, sebze çorbası, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta; bebek beslenmesinde önde gelen ek gıdalardır.

- Yeni gıdaların alerji yapıp yapmadığı da önemli bir konu. Bu nedenle aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemek uygun değildir.

- Bebek yedikten sonra huzurluysa, uyuyorsa ve 6. aydan itibaren günde 10-15 gram alıyorsa, yeterli besleniyor demektir.

- Anneler bebeklerine yemek yedirirken sabırlı olmalı, bebeği oturur pozisyonda beslemeli ve bu süreyi aceleye getirmemelidir. Herkese iyi hafta sonları.

Haberin Devamı

( 25.08.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır )

Sıradaki haber yükleniyor...
holder