Ferhan Kaya Poroy Oyuncak almanın püf noktaları
HABERİ PAYLAŞ

Oyuncak almanın püf noktaları

Tam da yolumun üzerinde enva-i çeşit oyuncak satan dev bir kırtasiye var. Ve son 15 gündür bu kırtasiyenin önünde duran arabalar nedeniyle sürekli trafik tıkanıyor. Sebebi belli: Yılbaşı öncesi hediyeler alınıyor, yılbaşı sonrasında da büyükçe bir kısmı değiştiriliyor. Çocuğa oyuncak hediye almak için o yaşlardaki çocuklarla içli dışlı olmak, ilgilerini, karakterlerini, çekim alanlarını bilmek şart. İşte size yaşlara göre yararlı ipuçları...

Yeni doğan bebeğin oyuncağı bedenidir. Elini kolunu sallayarak, elini ayaklarını ağzına götürerek eğlenir. Doğumdan sonraki günlerde ise ses, ışık gibi ani değişimlerden hoşlanır. Bebeklik döneminde daha çok beşiğe asılacak, kenarına takılacak hareketli, sesli, renkli oyuncaklar tercih edilmeli.

Haberin Devamı

6-7 aylık: Artık oturmaya başlar. Avucuna sığabilecek, plastik oyuncaklar verilebilir. Özellikle ses çıkaran çıngıraklar onlar için önemlidir. Ayrıca bu dönemde diş çıkarır. Kaşıntısını azaltmak için yine plastikten yapılmış materyaller kullanılabilir.

8-12 aylık: Çocuk emekler ve yürümeye başlar. Mekanı genişler, ilgisi artar. Bu çağdaki çocuğa, ses çıkaran toplar oyun olur. Dökmekten ve doldurmaktan hoşlanır. Bebekler, arabalar, hayvanlar ilgisini çekebilir. Resimlerden oluşan hikayelerin anne-baba tarafından anlatılması gerekir.

15-18 aylık: Artık odalar arasında mekik dokur. Bu nedenle itilen, çekilen, aynı zamanda ses çıkaran oyuncaklar (otomobil, gitar) tercih edilmeli.

18 ay sonrası: Kendini bilim adamı gibi görür. Keşif ve icat yapmaya girişir. Farklı boyutlardaki bloklar, kutular ve şekillerle oynamayı sever.

2-3 yaş: Sosyal hayatı görme ve hayal etme yaşı... Anne-baba olur, çocuğunu besler... Bu yüzden hayatı dramatize edebileceği oyuncaklar almalı: Bebekler, mini oda takımları, kuklalar, tamir aletleri, hayvan setleri... Bu yaşta onu denize götürmeli, kum ve suya olan ilgisi giderilmeli.

3-4 yaş: Motor gelişimi artar. Hareketten, zıplamaktan hoşlanır. Üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar, yük arabaları, büyük küpler ve bloklar zamanı.

Haberin Devamı

4-6 yaş: Özellikle açık havadan ve masa başı oyunlarından hoşlanır. Boyama, yapıştırma, kağıtlardan şekiller yapma, parçaları birleştirme gibi oyunları destekleyen faaliyetler yapılmalı. Suluboya, pastel boya, karton, mukavva, ip gibi oyuncaklar tercih edilmeli.

6 yaş sonrası (okul çağı): Bu dönemde futbol, basketbol, bisiklet gibi oyunlar önem kazanır. Televizyon ve spor etkinlikleri ilgilerini çeker. Özellikle resimli kitapları çok severler.

(05.12.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder