Ferhan Kaya Poroy Tırnak meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Tırnak meselesi

Şu tırnak yeme işi ne zor bir durum. Hem aile hem de çocuk için. Aslında yiyen de istemiyor, gören de istemiyor, ama iki taraf da ne yapsa engel olamıyor. Bu iş acı biberlerle, ojelerle, baskı ve uyarılarla da olmuyor. Çocuğun ya da yetişkinin bu anlamda belirli bir olgunluğa, ruhsal doyuma erişmesi gerekiyor belki de sorunun kökten çözümü için... İyi de neden kaynaklanıyor? Aslında çok çeşitli uzmanlara göre; üzüntü ve sıkıntı duyguları, gerilim ve kaygı duyguları, öfke ve saldırganlık duyguları, korku, değersizlik ve güvensizlik, aile içi iletişim sorunları ve çocuğun kendine güveninin olmaması buna yol açabiliyor. Çocuğun ihtiyacı olan sevgiyi alamaması, stres, öfke ve heyecana maruz kalması, yalnızlık, aşağılık duygusu, arkadaşlarının ilgisini kaybetme korkusu bu sorunu tetikleyebiliyor. O halde ne yapmalıyız?

Haberin Devamı

Ailelere öneriler

- Çocuk küçükse ilk yapacağınız, bunu görmezden gelmek. Çünkü bu tip alışkanlıklara ailenin dikkatini çekmek için başlanabiliyor.

- Ona gerekli sevgi ve şefkati gösterin.

- Çocuğunuzun hangi durumlarda tırnak yediğini belirlemeye çalışın ve bu davranışı söndürmek için alternatifler üretin. Tırnak yemeye başladığında yiyecek vererek meşgul edin ya da heyecanlı anlarında (mesela televizyon izlerken) sakız çiğnetin.

- Ellerini meşgul edecek uğraşlar verin. Sık sık “Tırnağını yeme, çek elini” şeklinde yapılan ikazlar onu tedirgin eder. Çocuğu, ilgisini çeken, özellikle elleriyle yapacağı bir etkinliğe yöneltmek gerekir.

- Tırnaklarını düzgün kesin, törpüleyin, kremleyin, el bakım seansları düzenleyin. Tırnaklarına özenmeyi öğrensin. Özellikle kız çocuklarının gururunu okşayın, tırnak yemenin onu ne denli çirkin yapabileceğini, yenmemiş tırnağın güzel olduğunu anlatın. Ama bunu fazla üzerinde durmadan, telaşsız biçimde yapmalısınız.

- Çocuğunuzun özgüvenini pekiştirin. Başarılı olduğu alanlara dikkatini çekin.

- Çocukla konuşarak parmak ve tırnaklarına acı ama zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı olur, hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman tadacağı acı sayesinde caydırıcı olabilir. En iyisi bu süreci zamana yaymak. Sabırlı ve kararlı olmalısınız.

Haberin Devamı

(19.04.2014 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder