Ferhan Kaya Poroy Yiyen çocuk mu yemeyen çocuk mu?
HABERİ PAYLAŞ

Yiyen çocuk mu yemeyen çocuk mu?

Ben hiç düşünmeden ‘yiyen çocuk’ derim. İki kızımın da bebeklilik dönemleri kilitlenmiş dudaklarla geçti çünkü. İnsan hiçbir şeyi mi sevmez? Hiç mi iştahı olmaz? Hiç mi yemekten keyif almaz? Evet, aynen öyle. Bizimkiler tok evin aç kedisi oldular. Yemekler hep tabaklarda bekledi, onlar boş gözlerle tabaklara baktılar. Son derece iştahlı bir aile olarak çok iyi örnekleri vardı halbuki ama hiç örnek almadılar. Şimdi de durum farklı mı? Kocaman bir hayır! Beş yaşından sonra iştahsızlık büyük oranda geçse de iştah açıklığı diye bir durum yine oluşmadı diyebiliriz. Bir yandan fast food’dan patlayan, pantolonlara sığmayan, küçük yaşlarına rağmen göbekleri kat kat olmuş çocukları gördükçe halime şükrediyorum ama yine de elimde kaşık masa başında geçirdiğim zamanlar da hala içimi acıtıyor doğrusu... Doktorlar da iştahsız çocuk ailelerin yaptığı hataların sonucu diyor. Bilmiyorum ben nerede hata yaptım ama siz yapmayın diye doktor tavsiyelerini paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Aç olsa da çocuğu yemeye zorlama: Çocuk kişiliğini, bağımsızlığını kanıtlamak ister. Acıktığını veya doyduğunu anlayabilir. Onu zorlarsak, normal açlık/tokluk düzenini kuramaz. İleride yanlış beslenmeden kaynaklanan sorunlar yaşayabilir.

İstemediği gıdaları zorla yedirmeye çalışma: Büyüklerin olduğu gibi çocukların da sevmediği yiyecekler olması normaldir, onun beğenilerine saygı duymalıyız. Temel gıda gruplarından bazı yiyecekleri tüketmesi yeterlidir. (Örneğin, peynir sevmez ama süt veya yoğurttan gereksinimini karşılar) Çocuklar, her gün dengeli beslenmezler, bazı gün çok iyi yer, bazı gün de adeta bir lokma ile günü geçirirler. Sonuçta, eğer büyümesi normalse, gün içinde koşup oynayacak enerjiyi buluyorsa endişeye gerek yoktur.

Çocuğa yanlış örnek oluşturma: Çocuklar, ailedeki beslenme alışkanlıklarından etkilenirler. Süt içmeyen bir anne babanın çocuğuna süt içirmesi veya kendisi kola içerken çocuğa yasaklaması zor olacaktır. Evdeki sağlıklı, dengeli beslenme alışkanlıkları hemen değilse de birgün mutlaka çocuğun tercihlerinde etkili olacaktır.

Haberin Devamı

Fazla süt veya meyve suyu ile iştahın kapanmasına yol açma: Süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalar çok miktarda, özellikle öğün öncesinde tüketildiğinde çocuğun iştahını kapatacaktır. Ayrıca, aşırı süt tüketiminin sonucunda anemi gelişip, bu da iştahsızlığa neden olabilir.

Çocuğa erişkin porsiyonu sunma: Çocukların yiyebilecekleri miktar sınırlıdır, büyüklerin porsiyonları onlara uymaz. Kendisinin yiyebileceği kadarını tabağına almasına izin vermek, onun alabildiği miktara saygı göstermek uygun olacaktır.

Gıdayı ödül veya ceza olarak kullanma: Eğer, çocuğa “Sebzeni bitirmeden tatlı yiyemezsin” derseniz, onun alacağı mesaj, sebzenin ancak sonunda bir ödül varsa yenebilecek kötü bir şey olduğudur!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder