Galip Umut Özdil Her alanda devlet destekli kredi
HABERİ PAYLAŞ

Her alanda devlet destekli kredi

Ziraat Bankası 154 yıldır tarım sektörünün gelişmesi için çiftçilerin kredi ihtiyaçlarını uygun koşullarla karşılamaya devam ediyor. Türkiye’de toplam tarımsal kredilerin yüzde 65’ini sağlayan Ziraat Bankasının son 10 yılda kullandırdığı kaynak 164 milyar Tl’ye, 2018 yılı nisan ayı itibariyle devam eden kredileri ise 53,5 milyar TL’ye ulaştı.

İşletme ve yatırım kredilerinde uzun vadeli ve üreticinin gelir dönemlerine göre esnek ödeme planları sunan Ziraat Bankasının bir diğer avantajı ise Hazine Müsteşarlığının verdiği faiz desteği ile daha ucuz finansman sağlayabilmesi.

Haberin Devamı

Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf’ın verdiği bilgiye göre; mevcut krediler içerisinde hayvancılık ilk sırayı alıyor, bunu bitkisel üretim ve mekanizasyon kredileri takip ediyor.

Ferhat Pişmaf, süt, et, damızlık üretimi amaçlı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık; kanatlı eti ve yumurta üretimi, örtüaltı tarım (seracılık), meyve yetiştiriciliği, yağlı tohumlu ve tıbbi aromatik bitkiler gibi cari açığa olumlu katkı sağlayacak stratejik ürünlerin de aralarında bulunduğu bitkisel üretim ile su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliği; mekanizasyon, soğuk hava deposu, lisanslı depo, ELÜS karşılığı krediler, organik ve iyi tarım gibi geniş bir alanda kredi verdiklerini kaydediyor.

Küçük ölçekli işletmeler sözleşmeli üretim ile ön planda

Küçük ölçekli işletmelerin finansa daha kolay erişebilmeleri, girdi maliyetlerini düşürebilmeleri, pazar sorunu yaşamamaları ve aynı zamanda tarım sanayi entegrasyonunun sağlanması için sözleşmeli üretim modeline dayalı kredileri yaygınlaştırdıklarını ifade eden Pişmaf, bu kapsamda son 5 yıllık dönemde 100 binin üzerinde üreticiye 1 milyar TL’ye yakın kredi verdiklerini belirtiyor.

Ziraat Bankası hayvancılık alanında üretici birlikleri ve kooperatiflerle de iş birliği yapıyor. Üreticilerin hayvan varlıklarını arttırmalarını sağlayan bu çalışmalar kapsamında son 3 yılda 8 bine yakın çiftçi kredi kullanmış.

Kredilerin geri ödeme oranını yüzde 99 olarak açıklayan Pişmaf, çeşitli sebeplerle ödeme güçlüğü yaşayan üreticilerin kredilerini 5 yıla kadar taksitlendirdiklerini ve ilave kredi kullandırdıklarını da sözlerine ekliyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder