Galip Umut Özdil Kadın üreticilere pozitif ayrımcılık
HABERİ PAYLAŞ

Kadın üreticilere pozitif ayrımcılık

Tarım kültürü, toprak yapısı, iklim ve diğer doğal koşulları, ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe, ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkân veren Hatay’daydık. İlk zeytinciliğin, buğday ekiminin yapıldığı Amik Ovası eşsiz bir hazine…

Kentte yılın dört mevsiminde üretim yapmak mümkün. Entansif tarımın yapıldığı Hatay’da bitki deseni olarak buğday, sanayi bitkileri (pamuk, mısır), sebzeler, zeytinlikler, yağlı tohumlar, narenciye, meyve, tarla sebzeciliği, yem bitkileri ön planda.

ZENGİN BİTKİ ÖRTÜSÜ

Haberin Devamı

Hatay’ın eşsiz yaylaları ve çok zengin bir bitki örtüsü var. Asya ve Avrupa’daki en zengin bitki örtüsü Hatay’da. 850 adet tıbbi ve aromatik bitki ve 3 bine yakın da çiçek çeşidi var. Bunların yaklaşık 300’ü endemik yani sadece Hatay’da, Amanos ve Habib-i Neccar dağlarında bulunuyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi bu eşsiz kaynaklardan yararlanmak için var gücü ile çalışıyor.

Zengin bitki örtüsü ve yaylalara sahip olduklarının altını çizen Lütfü Savaş, yerel kalınmaya çok önem veriyor. Yerelden kalkınma planı uyguluyor. Tarım, turizm ve taşımacılığı rekabet edecekleri alanları olarak belirlemiş. Hatay Büyükşehir Belediyesi kadınlara ve ailelere katkı sağlasın diye 250 sera yapmış, her birini bir kadın üreticileye vermiş. Hatay’ın bütün çiçeklerini üreten kadınlar seranın geri kalan kısımlarına da başka ürünler ekip ek gelir de elde edebiliyorlar.

KOOPERATİF ETKİSİ

Lütfü Şavaş tarımın en önemli konusu olan kooperatifçiliğe el atmış. Amaç üreticiyi ve tüketiciyi doğrudan buluşturabilmek. Kurulan kooperatifte üretimden pazarlamaya Hatay’ın zeytinyağı, defne sabunu, nar ekşisi, birçok tıbbi ve aromatik bitkisi, elle yapılmış çökeleği, tuzlu yoğurdu bulunuyor.

Asi Nehri 3 ülkeyi aşıp Hatay’dan Akdeniz’e dökülüyor. Her türlü atık geçtiği ülkelerde herhangi bir engelle karşılaşmadan denize ulaşıyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi bu kirliliği önlemek için çok önemli çalışmalar yapıyor. Tabii Asi’nin suyu sulamada da kullanılıyor. Suyun temiz akması bölgedeki tarımsal ürünlerin kalitesinin artması demek.

Haberin Devamı

Belediye 3200 metrekare inşaat alanına sahip 100 büyükbaş, 200 küçükbaş kapasiteli Antakya Mezbaha Tesisi projesiyle de bölgeye modern, sağlıklı koşullarda kesim tesisi kazandırmak için çalışıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder