Galip Umut Özdil ‘’Tarım savunma sanayi kadar önemlidir’’
HABERİ PAYLAŞ

‘’Tarım savunma sanayi kadar önemlidir’’

Tarım ve Orman Bakanı Dr.Bekir Pakdemirli ‘’ Tarım savunma sanayi kadar önemlidir’’ demiş. Çok yerinde bir tespit. Savunma sanayinin millileşmesi için gerekli adımlar atıldı ve atılmaya devam ediyor. O zaman tarım sektörünü de bu açıdan değerlendirelim. Ülkemizde bu yıl Ocak- Haziran döneminde bir önceki yıla göre buğday ithalatı %38, mısır ithalatı %96, soya ithalatı % 23, ayçiçeği ithalatı %13, sığır ithalatı %62 oranında arttı. Kırmızı et ithalatı da 2 bin tondan 33 bin ton seviyelerine geldi. Geçen yılın ilk 6 ayında 9 bin baş olan koyun ithalatı yaklaşık 27 kat artışla 245 bin başa çıktı.

Haberin Devamı

Yılın ilk yarısında tarım ürünleri dış ticaretimizin 1,5 milyar dolar açık verdiği de dikkate alalım. Aynı dönemde ithalata ödenen miktar daha şimdiden yıllık tarım bütçesi olan 15 milyar liraya geldi.

“Hastayı dinleyelim”

Dr.Pakdemirli, aynı toplantıda bakan olduğunda çalışma arkadaşlarına “hastayı dinleyelim” talimatını verdiğini de söylemiş.

Merkez Bankası 2018 yılı 3. enflasyon raporunu 31 Temmuz’da açıkladı. Raporda ‘’hasta’’ şöyle diyor; Etkin ve dinamik bir tarımsal üretim planlaması ve tarımsal rekoltenin takibi ve tahmini için sistematik bir yapı yok. Piyasada fiyat spekülasyonu yapan ve aşırı kazanç sağlayan aracılar hüküm sürüyor. Lisanslı depoculuk, yaş meyve ve sebze ürünlerinin depolanması ve ürün ihtisas borsacılığı sistemi etkin değil. En önemlisi; gelişmiş ülkelerin aksine üretici birlikleri gıda üretimi, dağıtımı ve pazarlaması yapamıyor. Küçük çiftçiler tüccara ve diğer aracılara kayıt dışı borçlu. Çiftçi tarımsal katma değerden hak ettiği payı alamıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder